12.11.2023
Rezistenta la insulina, factorii de risc si combaterea printr-o dieta low-carb. Victoria Ursu, dietetician-nutritionist: „Simptomele principale sunt: un apetit crescut, in special pofta de dulce sau de patiserie” - VIDEO

Prezenta poftei accentuate de dulce si produse de patiserie poate aduce in sine unele tulburari de sanatate. Afla ce semne iti transmite organismul cand ai o insulinorezistenta si ce faci in acest caz.

Daca ai tinut mai multe diete fara succes, ai mereu pofta de dulce si produse de patiserie, afla ca exista posibilitatea sa ai rezistenta la insulina.

Victoria URSU, DIETETICIAN-NUTRITIONIST: „Rezistenta la insulina nu este o afectiune, ci este mai degraba o stare, prin care celulele hepatice, musculare dar si adipoase, nu functioneaza optim, nu folosesc corect insulina”.

Insulina este hormonul care ajuta glucoza sa patrunda in celule. In insulinorezistenta, portitele de trecere nu raspund la insulina si, astfel, glucoza se acumuleaza in sange. Aceasta stare poate fi precursorul diabetului zaharat.

Victoria URSU, DIETETICIAN-NUTRITIONIST: „Semnele si simptomele principale sunt: un apetit crescut, in special pofta de dulce sau de patiserie, la fel si devieri de ciclu menstrual la femei, edeme, urinari frecvente si senzatia de sete. Persoanele cu rezistenta la insulina greu slabesc, pierd in greutate, desi depun un efort si au probleme cu tenul, tipic ten acneic”.

Nivelurile crescute ale colesterolului si hipertensiunea arteriala, la fel, ne pot induce o insulinorezistenta, fiind semne directe ale sindromului metabolic.

Victoria URSU, DIETETICIAN-NUTRITIONIST: „Un risc inalt o au persoanele cu surplus de greutate, cele care au un istoric familial de diabet, femeile care au sindromul ovarelor polichistice, sau endometrioza. Sau persoanele care au niste infectii ascunse, datorate de exemplu de virusul citomegalovirus sau de Epstein-Bar”.

Chiar daca are un diagnostic nemilos, Anastasia Uncu incearca sa se bucure de viata! Afla povestea tinerei cu scleroza multipla, pasionata de deserturile raw vegane - VIDEO

Rezistenta la insulina se stabileste in baza acuzelor, si testarea nivelului de glucoza si insulina in sange, care pot fi interpretate cu ajutorul unui marker.

Victoria URSU, DIETETICIAN-NUTRITIONIST: „Se numeste indicele HOMA de rezistenta la insulina, se calculeaza ca produsul dintre insulina glucoza, impartit la 22,5. Indicatorul pana la 2, inseamna ca lipseste rezistenta la insulina, de la 2,1 persoana prezinta aceasta stare”.

Tratamentul pentru insulinorezistenta implica mentinerea nivelurilor de glucoza si insulina in limitele normei, printr-o terapie dietetica combinata cu activitate fizica.

Victoria URSU, DIETETICIAN-NUTRITIONIST: „Tratamentul dietetic consta in abordarea unei diete low-carb, cu un continut redus de carbohidrati, ceea ce ne-ar permite sa nu avem spikeuri inalte de insulina. Avem 3 mese si maxim o gustare. Fructele pe care le vom consuma vor fi mai putin dulci, ananasul, merele verzi, prunele proaspete acrisoare, toate fructele de padure, strugurii negri acrisori si grapefruitul. Ce tin de carbohidratii in general, vom folosi in cantitati mici, cei integrali”.

Dieta low-carb presupune un continut mai mare de proteine si grasimi, decat carbohidrati. Se exclude din alimentatie cartofii si orezul, iar pastele integrale nu vor fi consumate decat o data in saptamana.

Victoria URSU, DIETETICIAN-NUTRITIONIST: „De regula, timp de 3 luni dureaza tratamentul dietetic, dar si miscare optima, asta inseamna 50 de minute exercitii de forta, plus 30-40 minute antrenament cardio, de 3-4 ori in saptamana, cu folosirea unor suplimente ajutatoare cum ar fi inozitolul, castravetele amar, inulina, berberina.”

„OMS spune ca pana in 2030, obezitatea va creste cu 50%, la nivel mondial”! Afla de la medicul nutritionist Ana Erhan care sunt regulile de alimentatie in cazul diabeticilor - VIDEO

Suplimentele pot ajuta la mentinerea glicemiei in sange. Cunoastem povestea unei paciente care s-a confruntat cu aceasta afectiune.

Emilia VOROBIOV, PACIENTA: „Eu mancam foarte mult si chiar durata mesei mele era aproape 40 minute, si dupa ceva saratel, ceva dulce, si asta totul a dus la aceea ca eu sa-mi schimb de vreo doua ori pantalonii. Si cel mai mult ma deranja abdomenul, eu aveam si probleme cu acneea”.

La consultatie, cantarul a aratat ca exista  probleme cu greutatea, iar in urma efectuarii analizelor, s-a depisat ca Emilia prezinta insulinorezistenta.

Emilia VOROBIOV, PACIENTA: „Am inceput sa lucram si timp de 3 luni de zile am urmat mesele, m-am inscris la sala de sport, si impreuna cu antrenorul am stabilit antrenamente si in continuare ma conduc dupa acest ritm si ma simt foarte bine. Am luat si pentru viitor careva reguli de alimentatie care ma fac sa ma simt in continuare bine in corpul meu”.

De regula, dieta si sportul pot combate rezistenta la insulina. Totusi, daca in 3 luni indicele HOMA nu este in scadere, e nevoie de adresat la un endocrinolog, care va prescrie un tratament medicamentos.

Articole din aceeasi categorie