26.11.2022
Premiera in tara noastra! Medicii de la Institutul de Urgenta au o realizat o interventie pentru tratarea paraliziei faciale. Vezi cum arata prima pacienta care a primit sansa la o viata normala - VIDEO

In cadrul Institutului de Medicina Urgenta a fost implementata in premiera o interventie pentru tratarea paraliziei faciale cu folosirea tehnologiilor digitale. Afla cum arata prima pacienta supusa unei astfel de operatii.

In urma cu un an si 3 luni, Feodora Colta fusese diagnosticata cu tumoare cerebrala si operata cu succes de catre o echipa de neurochirurgi din cadrul Institutului de Medicina Urgenta. Si de parca diagnosticul de cancer nu ar fi fost de ajuns, dupa interventie femeia a trebuit sa isi adune fortele pentru a face fata unei alte probleme- paralizie faciala, o complicatie inevitabila a operatiei la care fusese supusa. 

Pantofii potriviti: cheia unei sanatati mai bune! Medicul ortoped - traumatolog, Iurie Golban iti explica cum incaltamintea cu toc iti afecteaza picioarele si degetele: „In timp, asta poate duce la aparitia sciaticii”

Feodora COLTA, PACIENTA: „Totdeauna umblam cu masca. Imi era rusine, aveam impresia ca toata lumea se uita la mine. Imi dadeau intrebari: de ce port masca. Dar eu nu vroiam sa le raspund. Chiar imi era greu si nu vroiam sa le explic tuturor ca ochiul si gura la mine este stramba.”

Dumitru SARBU, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Nu este o greseala, nu este o eroare, este o consecinta inevitabila deoarece tumorile din regiunea bazei craniului sunt deseori in imediata vecinatate de formatiuni anatomice importante care in momentul inlaturarii tumorii calea de acces coincide cu aceste formatiuni.”

In cazul paraliziei faciale, muschii mimici ai fetei nu isi indeplinesc functia, ceea ce produce disconfort estetic si functional pacientului. 

Feodora COLTA, PACIENTA: „Ochiul ma deranja si gura era stramba si nu puteam sa vorbesc corect.”

Pentru a-i restabili pacientei simetria faciala au luptat cei mai buni chirurgi oro-maxilo-faciali din tara. Pentru prima data in Republica Moldova a fost realizata o asemenea interventie cu ajutorul tehnologiilor digitale, ceea ce permite pacientului sa vada rezultatul postoperator chiar inainte de a fi operat. 

Antrenament pentru incepatori! Afla de la antrenorul Petru Artene cu ce exercitii trebuie sa incepi la sala de forta ca sa-ti sculptezi o forma de invidiat - VIDEO

Nicolae CHELE, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „La momentul actual toate interventiile mari se planifica, apoi se recurge deja la demonstrarea pacientului la ecran cum va arata el postoperator si numai dupa aceea mergem la operatie.” 

Ilie SUHARSCHI, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „In cazul dumneaei a fost ridicat coltul sprancenei, modificata pozitia ambelor pleoape, relatiile intre ele si pozitia lor, coltul gurii, obrazul si pometii. Toate aceste formatiuni despre care am vorbit au fost atasate de craniul facial. Unde, cum si cu cat s-au tras aceste tesuturi pentru a le ridica a fost planificat preoperator intr-un program specializat.”

Dumitru SARBU, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Sunt elemente din chirurgia plastica, asa- numitele interventii de intinerire a fetei. Iar in cazul doamnei noastre ele au avut un caracter mai mult functional decat estetic.”

La doar o saptamana dupa interventie, femeia deja poate vorbi corect, clipi si zimbi.

„Cum inchideti ochii?

Cum zambiti? Inainte nici nu puteam sa zambesc.
Si deja puteti sa vorbiti mai bine!

Mai corect, mai bine, sunt inteleasa. Inainte nimeni nu ma intelegea ce vorbesc.”

Ilie SUHARSCHI, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Pacienta acum inchide ochiul, nu mai sta cu mana dreapta permanent sa il mentina si avem un efect estetic satisfacator, deoarece pacientul nu mai este stigmatizat in societate, se simte mai sigura.”

Acum, Feodora isi doreste doar un singur lucru: sa se bucure de familia ei. 

Feodora COLTA, PACIENTA: „Medicii mi-au spus ca eu cu mainile tineam ochiul si gura ca sa pot sa vorbesc, dar mai bine cu mainile trebuie sa duc sacosa cu bomboanele la nepotei.”

Anual, in cadrul Centrului Republican de chirurgie oro-maxilo-faciala se efectueaza peste 500 de operatii printre care si de acest gen, de tipul chirurgie plastica reconstructiva. Costurile pentru interventie sunt acoperite pe deplin de catre Compania Nationala de Asigurari in Medicina. Specialistii indeamna pacientii care se confrunta cu astfel de situatii sa se adreseze pentru ajutor. 

Articole din aceeasi categorie