22.11.2021
Renuntarea la alcool pentru o luna. Afla ce beneficii aduce pentru sanatate

Renuntarea la alcool timp de o luna in cazul persoanelor care consuma in exces poate aduce beneficii pentru sanatatea ficatului si a inimii si scade riscul de cancer.

Renuntarea la alcool pentru o luna. Afla ce beneficii aduce pentru sanatate

Specialistii sunt de parere ca beneficiile pot varia de la o persoana la alta, in functie de cat de mare este schimbarea in raport cu comportamentul initial. O persoana care bea putin si alege o luna de abstinenta, ar putea simti ca are un control mai mare asupra sanatatii personale sau poate simti un sentiment de realizare legat de atingerea unui obiectiv stabilit. O persoana care bea foarte mult alcool ar putea observa efecte fiziologice mai pronuntate, cum ar fi mai multa claritate mentala, un somn mai bun, pierdere in greutate si o senzatia de detoxificare, pe langa atingerea unui obiectiv stabilit.

Studiile efectuate pana in prezent indica faptul ca alcoolul trebuie consumat cu moderatie: cel mult o bautura pe zi pentru femei si maxim doua bauturi pe zi pentru barbati. Daca o persoana bea alcool in exces o data pe luna, isi creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.

Pentru barbati, consumul intens de alcool este de obicei definit ca consumul a 15 sau mai multe bauturi pe saptamana. Pentru femei, consumul intens de alcool este de obicei definit ca consumul a 8 sau mai multe bauturi pe saptamana.Pentru cei care beau frecvent alcool in cantitati mari, o luna de renuntare le poate ajuta corpul in mai multe moduri.

Povestea femeii care a aflat ca nu este mama biologica a copiilor pe care i-a nascut. Ce au descoperit medicii dupa ce autoritatile au acuzat-o de tentativa de frauda

Revigorarea ficatului

In timp, la persoanele care beau mult alcool, se poate dezvolta ciroza hepatica. Oricine bea in exces se va confrunta, in timp, cu modificari hepatice, de exemplu, ficatul gras, insa daca persoana inceteaza sa bea problema devine reversibila si ficatul isi poate reveni. Avand in vedere ca ficatul este un organ tolerant, se pot observa modificari pozitive in starea lui dupa numai cateva saptamani. In absenta alcoolului care sa il solicite intens, ficatul se poate concentra pe celelalte functii ale lui, cum ar fi descompunerea altor toxine produse de organism si metabolizarea grasimilor si a excesului de hormoni, spun specialistii.

Scaderea riscului de boli cardiovasculare

Alcoolul este metabolizat de ficat si de o enzima numita dehidrogenaza. Insa in situatia bauturii in exces, enzima devine saturata si acesta este metabolizat de o alta enzima. Cand alcoolul este metabolizat pe aceasta cale diferita, produce o multime de radicali liberi, care oxideaza colesterolul rau (LDL), determinandu-l sa se depuna pe arterele carotide, ceea ce va duce la un blocaj.

Reducerea riscului de cancer

In SUA, alcoolul este listat drept factor cancerigen. Riscul unei persoane de a dezvolta un cancer asociat cu consumul de alcool creste cu cat persoana bea mai mult alcool pe o perioada mai lunga. Exista asocieri intre consumul mare de alcool si dezvoltarea urmatoarelor tipuri de cancer: de cap si gat, esofagian, hepatic, mamar si colorectal.

Pierderea in greutate

Cum alcoolul are un continut ridicat de calorii si deci vinul, berea si cocktail-urile adauga zahar in alimentatie, eliminarea alcoolului poate ajuta persoana sa piarda cateva kilograme. Evident, acest lucru depinde de consumul de alcool initial. Daca marii bautori elimina alcoolul pentru o perioada mai lunga de timp, pot observa pierderea in greutate, imbunatatirea compozitiei corporale, mai putina grasime abdominala si un nivel mai bun de trigliceride.

Evitarea pierderilor de memorie si a lipsei de concentrare

O grupa de varsta care ar putea beneficia in mod deosebit de renuntarea la alcool timp de o luna sunt persoanele sub 21 de ani. Atat adolescentii, cat si studentii, se afla in perioade ale vietii care ii indeamna la excese si, deci, abuzul de alcool reprezinta o problema uriasa in cazul lor. Alcoolul le poate provoca pierderi de memorie persoanelor foarte tinere si interfereaza cu dezvoltarea creierului. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele care au probleme grave cu consumul de alcool si pentru cei cu antecedente familiale, care se afla la risc de a deveni si ei dependenti.

Alcoolicii au unele tulburari specifice ale creierului, cauzate de consumul excesiv de alcool, deteriorarea creierului amenintand sa le reduca memoria si capacitatea de concentrare. Astfel, persoanele care simt ca dezvolta o problema cu alcoolul sau deja se confrunta cu aceasta de ceva timp sunt incurajate sa ceara ajutorul apropiatilor sau al unui medic pentru a-si proteja starea de sanatate pe termen lung.

Un aspect mai proaspat si placut 

Si aspectul fetei are de castigat de pe urma renuntarii la alcool, in special zona ochilor si pleoapelor, care isi recapata elasticitatea si edemul poate disparea. Alcoolul consumat frecvent si in exces dilata porii tenului, ducand la puncte negre si albe, poate provoca papule inflamate ale pielii si acnee chistica. Pe termen lung, acesta imbatraneste pielea si favorizeaza ridurile si cearcanele. Desi in general deshidrateaza organismul, alcoolul poate provoca retinerea apei la nivelul fetei si face ca fata sa para umflata. Mai mult, se stie ca alcoolul suprastimuleaza glandele parotide sau salivare, pe care le regasim de fiecare parte a gatului, sub linia maxilarului. Bautul in exces face ca aceste glande sa devina mai mari, ceea ce confera aspectul de "falci'. Daca incetati sa beti sau reduceti cantitatea, veti observa in curand o imbunatatire si sub aspectul  "barbiei duble", atat la femei cat si la barbati.

Este nevoie de aproximativ 28 de zile pentru ca pielea ta sa se reinnoiasca dupa ce abandonezi complet alcoolul.

Sindromul picioarelor nelinistite, afectiunea care nu te lasa sa dormi. Top 5 factori din timpul somnului care iti afecteaza sanatatea

Articole din aceeasi categorie