Ce se stie cu siguranta este faptul ca rezistenta la insulina „ataca” in mod preponderent persoanele supraponderale, cu valori mari ale colesterolului si trigliceridelor, precum si pe cele care au hipertensiune.
Semne de rezistenta la insulina
In cazul in care esti deja in stadiul de prediabet – deci inca mai poti lua masuri pentru a intoarce diabetul din drum – pot sa apara simptome precum:
- sete si foame exagerate;
- consum crescut de lichide;
- urinare frecventa;
- piele de culoare mai inchisa pe coate, gat, genunchi, axile, articulatiile degetelor (afectiunea poarta numele de acanthosis nigricans);
- ingrosarea sau uscarea excesiva a pielii;
- dureri articulare;
- caderea excesiva a parului;
- oboseala cronica;
- vederea in ceata;
- senzatii de furnicaturi la maini sau picioare;
- infectii frecvente;
- nivel crescut al zaharului din sange.
Factori de risc implicati in rezistenta la insulina
Anumite persoane sunt mai susceptibile sa dezvolte rezistenta la insulina, deci implicit si diabet. Printre factorii de risc care pot favoriza aceasta problema se numara:
- viata sedentara, fara miscare zilnica;
- varsta peste 45 de ani;
- nivelul scazut de colesterol bun HDL, dar crescut de colesterol rau LDL si trigliceride;
- tensiunea arteriala crescuta (peste 140/90 mm Hg);
- diabetul gestational (diabet dezvoltat in timpul sarcinii);
- nasterea unui copil cu o greutate peste 4 kg;
- istoric de boli cardiovasculare;
- sindromul ovarelor polichistice;
- greutatea crescuta (IMC peste 25);
- grasimea abdominala (circumferinta taliei peste 94 cm la barbati, peste 80 cm la femei);
- mostenirea genetica ( daca exista rude de gradul I care au fost diagnosticate cu diabet);
- lucrul in ture de noapte;
- tulburarile de somn;
- alimentatia bogata in carne rosie, dulciuri, produse procesate, bauturi racoritoare indulcite.
Analize pe care sa le faci pentru a-ti monitoriza glicemia
In cazul in care prezinti mai multi factori de risc dintre cei mentionati mai sus, este foarte important sa-ti monitorizezi starea de sanatate prin analize periodice si sa incerci sa iti schimbi stilul de viata pentru a reduce riscul de diabet.
Printre analizele necesare in acest sens se numara:
Glicemia a jeun – se masoara nivelul zaharului din sange pe nemancare si fara sa fi baut nimic timp de cel putin 8 ore (valorile sub 100 mg/dL sunt considerate normale)
Hemoglobina A1C (testul HbA1c) – masoara glicemia medie in ultimele 2 pana la 3 luni (valorile sub 5,7% sunt considerate normale)
Testul pentru diabet gestational (test de toleranta orala la glucoza) – se face in saptamanile 24-28 de sarcina si presupune efectuarea a 3 glicemii: pe nemancate (valori normale sub 92 mg/dL), la o ora (valori normale sub 180 mg/dL) si la doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (valori normale sub 153 mg/dL)
Important de mentionat este faptul ca valorile crescute ale glicemiei depistate in urma analizelor nu inseamna neaparat diabet. De cele mai multe ori, daca sunt efectuate cu scop preventiv, analizele indica prediabetul, adica stadiul in care pacientul inca poate lua masuri pentru a preveni diabetul.
Stilul de viata este singurul care poate face diferenta intre boala si sanatate. De aceea schimbarile in alimentatie conteaza mai mult deseori decat tratamentul medicamentos propriu-zis.
Exercitiile fizice (cel putin 30 de minute zilnic), regimul alimentar echilibrat, scaderea in greutate, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, reducerea stresului si somnul de calitate sunt factorii-cheie care previn rezistenta la insulina si afectiunile asociate acestei probleme.