15.05.2022
Stiai ca exista testul care depisteaza peste 300 de alergeni? Odata cu sezonul cald se acutizeaza alergiile. Afla despre testul ALEX, care te va ajuta sa depistezi ce probleme ai - VIDEO

Sezonul cald vine cu multe bucurii, dar si capcane. In special este vorba de alergii, care au tendinta sa se acutizeze in aceasta perioada. Atentie insa, o alergie poate fi confundata cu o viroza, de aceea un diagnostic diferential corect este extrem de important. Detalii, vedeti in reportaj. 

Svetlana CHITANU, PARINTE: Eu sunt Svetlana, mama a 3 copii. Cea mai mare fetita a implinit curand 7 ani si la noi sezonul de primavara a venit la pachet cu anumite simptome, nasul care curge permanent, o tuse seaca care apare si dispare si anumite iritatii pe manuta. Initial credeam ca este vorba de o viroza, asa cum ar crede fiecare parinte, insa vazand ca aceasta rinoree persista, m-am adresat medicului de la Clinica Sante, medicului terapeut si mi-a spus sa facem testul IgE ca sa vedem daca nu cumva este vorba de un proces alergic. Am facut acest test si a iesit pozitiv. Pasul numarul 2 este sa vedem totusi la ce face copilul nostru alergie.” 

Timp de patru decenii ofera grija pacientilor. Interviu cu Olga Zingaliuc, asistenta medicala de familie: "Asistentul medical este de facto omul care sta in slujba vietii. Trebuie sa fie gata sa invete necontenit, iar rabdarea este elementul care nu trebuie sa lipseasca"

Victoria IPATII, MEDIC ALERGOLOG: „Alergenii pot patrunde in organismul copilului prin diferite cai. Cele mai principale sunt de contact, respirator si digestiva. In dependenta de calea de patrundere vor fi si simptomele corespunzatoare. Simptomele alergiilor sunt multe si diverse. Cele mai raspandite sunt manifestarile cutanate: roseata, diverse eruptii, uscaciune si mancarime, respiratorii: nas infundat, stranut, mancarimea nasului, a ochilor si eliminari din ochi. De asemenea, poate fi prezenta tusei uscate pana la accese de sufocare. Mai rar apar manifestari gastrointestinale: diaree, constipatie, meteorism si disconfort dupa masa. ”

Deseori simptomele alergiilor pot fi confundate cu cele ale infectiilor respiratorii acute. In acest context, analizele de laborator si consultatia medicului specialist devin imperioase pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Victoria IPATII, MEDIC ALERGOLOG: „Analizele pe care le puteti face sunt analiza generala de sange, analiza la helminti si analize specifice pentru reactiile alergice: IgE general, IgE specific. Deasemenea, noi mai recomandam efectuarea testului ALEX care ne da un raspuns clar si detaliat, din motiv ca contine 300 de alergeni. ”

Ce inseamna „nastere blanda” dar si „ora magica”? Jurnalista si mama a 3 copii, Anna Smolnitchi: „Nasterea nu este despre a scoate un copil din burta” - VIDEO

Svetlana CHITANU, PARINTE: „Un mare plus al testului Alex este ca nu necesita o pregatire speciala. Acum este ora 12, spre exemplu copilul meu a mancat, dar pentru acest test nu este o problema.”

Rezultatele testului Alex, numit si cel mai performant test pentru stabilirea cauzei exacte ale proceselor alergice, este gata intr-o singura zi. Astfel, persoanele care dezvolta alergii pot afla foarte rapid care alergeni le pun sanatatea in pericol.

Articole din aceeasi categorie