Iarba de grau poate fi crescuta acasa, in ghiveci, avand astfel la indemana planta proaspata din care sa faci suc oricand simti nevoia de o cura de detoxifiere. De asemenea, o gasesti si in magazinele naturiste, vanduta sub forma de pudra sau capsule.
Sucul din iarba de grau are un gust intens, ierbos, datorita clorofilei, asa ca poate fi imbunatatit cu putina lamaie, miere de albine, castravete sau mere.
Trebuie sa retii insa ca o cura cu iarba de grau nu presupune consumul de cantitati mari din acest suc. Se incepe cu cantitati mici, de 50-60 ml pe zi. Treptat, poti creste aceasta cantitate, pe masura ce te obisnuiesti cu gustul si observi efectele benefice asupra organismului.
Sucul cu iarba de grau are efect detoxifiant, antimicrobian, antioxidant si antiinflamator. Ajuta la curatarea vaselor de sange, suprima pofta de mancare, sprijina regenerarea celulara, echilibreaza nivelul de colesterol si zahar din sange si protejeaza ficatul.
Totodata, contribuie la intarirea sistemului imunitar, care este principala bariera in lupta cu bacteriile si virusurile. Iarba de grau are efecte benefice si asupra pielii, ajutand la ameliorarea acneei, a cicatricilor, eczemelor sau psoriazisului, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare.
Iarba de grau: valori nutritionale

Iarba de grau este un superaliment cu valori nutritionale exceptionale. Este o sursa bogata in vitamine si minerale, enzime, aminoacizi si antioxidanti puternici.
In iarba de grau regasim vitaminele A, C, E, K, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, glutation (unul dintre antioxidantii cei mai importanti pentru creier) si numeroase alte substante nutritive esentiale pentru mentinerea sanatatii.
Clorofila este prezenta in iarba de grau in proportie de peste 70%. Aceasta este de fapt pigmentul care ii confera culoarea verde aprins. Clorofila actioneaza in mod similar cu hemoglobina, adica proteina din celulele rosii care ajuta la transportul oxigenului si a substantelor nutritive. Ea ajuta la purificarea ficatului si a vaselor de sange, avand totodata beneficii asupra digestiei.
Conform Departamentului Agriculturii al Statelor Unite, o lingura de 8 grame de pudra din iarba de grau contine:
- 30 de calorii;
- 1 gram proteine;
- 4 grame carbohidrati;
- 2 grame fibre;
- 250 miligrame potasiu;
- 27 micrograme vitamina A;
- 30 micrograme vitamina C;
- 86 micrograme vitamina K;
- 16 micrograme acid folic;
- 19 miligrame calciu;
- 7 miligrame fier.
Sucul din iarba de grau – ce beneficii are pentru sanatate
Datorita substantelor puternice pe care le contine, iarba de grau are indicatii terapeutice vaste. Chiar daca studiile nu sunt de deplin concludente si altele sunt inca in desfasurare, persoanele care consuma frecvent suc din iarba de grau spun ca acesta le ajuta sa isi mentina sanatatea la cote maxime.
Oxigenarea sangelui, reglarea colesterolului, a tensiunii, a glicemiei, curatarea ficatului, combaterea anemiei, ameliorarea stresului, a tulburarilor digestive, toate acestea sunt beneficii pe care consumatorii de suc din iarba de grau sustin ca au parte.
Sa vedem ce spun dovezile stiintifice despre efectele benefice ale sucului din iarba de grau:
Poate reduce nivelul colesterolului
Studiile pe animale au aratat ca, intr-adevar, sucul din iarba de grau poate regla nivelul de grasimi din sange.
Cercetatorii au descoperit ca iarba de grau are efecte similare cu ale unui medicament pe baza de atorvastatina, un hipolipemiant din clasa statinelor utilizat in tratamentul anumitor tipuri de dislipidemii. De asemenea, iarba de grau are potentialul de a creste nivelul de colesterol bun HDL.
Amelioreaza inflamatiile
Inflamatiile cronice sunt asociate cu un risc mai crescut de cancer, boli de inima si boli autoimune. Un studiu a aratat ca un consum de 100 ml de suc din iarba de grau zilnic, timp de o luna, poate ameliora inflamatiile intestinale la pacientii cu colita ulcerativa.
Datorita clorofilei, sucul din iarba de grau are capacitatea chiar de a preveni aparitia inflamatiilor, prin inhibarea unei proteine care declanseaza procesul inflamator. Totodata, studiile arata ca anumiti compusi din iarba de grau sunt benefici pentru sanatatea vaselor de sange.
Nu in ultimul rand, proprietatile antiinflamatoare ale sucului din iarba de grau pot ameliora rigiditatea articulara, durerea si umflarea articulatiilor, simptome specifice artritei.
Ajuta la slabit
Sucul din iarba de grau poate suprima pofta de mancare, contribuind astfel la scaderea in greutate. Acest lucru se datoreaza unor substante numite ticaloide, care confera senzatie de satietate pe termen lung si ajuta la reglarea hormonilor care transmit semnalul de foame.
Astfel de substante se regasesc si in alte plante verzi, cum este spanacul, kale sau salata verde.
Regleaza glicemia
Durerile de cap, setea excesiva, urinarea frecventa si oboseala sunt semne ca ai glicemia crescuta. In timp, hiperglicemia duce la probleme mai grave, precum neuropatie sau nefropatie diabetica, infectii ale pielii si tulburari de vedere.
Un pahar cu suc din iarba de grau ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, arata unele studii pe animale. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare care sa ateste faptul ca iarba de grau este benefica diabeticilor.
Ar putea avea efect antitumoral
Antioxidantii din iarba de grau pot inhiba dezvoltarea celulelor maligne, arata mai multe studii de laborator. Leucemia, limfomul, cancerele de gat, cap si de san sunt cu precadere vizate. Totodata, studiile arata ca terapia clasica impotriva cancerului poate fi completata cu remedii naturale pentru minimizarea reactiilor adverse ale medicamentelor alopate.
Un studiu a constatat ca un grup de persoane supuse chimioterapiei si-au redus nivelul de toxicitate prin consumul de suc din iarba de grau, bogat in clorofila. Mielotoxicitatea cauzata de chimioterapie reduce functia maduvei osoase si poate creste riscul de infectii.
Mai sunt insa necesare cercetari suplimentare pentru a afirma fara dubiu ca iarba de grau poate avea intr-adevar efecte anticancerigene sau adjuvante in tratamentul neoplasmelor.
Protejeaza ficatul si sprijina digestia
Substantele nutritive din iarba de grau sprijina ficatul sa elimine mai eficient toxinele acumulate. Astfel, poate fi redus riscul de steatoza hepatica, fibroza sau chiar ciroza.
Pe de alta parte, enzimele din iarba de grau ajuta digestia si previn constipatia, balonarea, gazele intestinale si disconfortul abdominal.
Suc din iarba de grau: contraindicatii si posibile efecte adverse
Consumul de suc din iarba de grau in cantitati mari este contraindicat, deoarece poate cauza dureri de cap, greata, diaree si dureri abdominale. Se recomanda consumul a 50 de mililitri de suc pentru inceput, crescand treptat cantitatea pe masura ce organismul se adapteaza.
De asemenea, se recomanda precautie in ceea ce priveste sucul obtinut din iarba de grau proaspata. Planta poate adaposti bacterii si mucegaiuri ce pot cauza probleme de sanatatea. Din acest motiv este bine sa cumperi planta din surse autorizate sau, daca o cresti acasa, in ghiveci, sa o speli foarte bine inainte de a o consuma sub forma de suc.
Persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten pot consuma suc din iarba de grau, pentru ca bobul de grau nu este folosit la prepararea acestuia, ci numai planta verde. Cu toate acestea, daca apar simptome precum crampe abdominale, diaree, balonare, este indicat sa nu mai consumi suc din iarba de grau.
Gravidele si femeile care alapteaza nu trebuie sa bea suc din iarba de grau fara sa ceara sfatul medicului.