21.05.2022
Totul despre „bila lenesa”. Ce fel de afectiune este dischinezia biliara si cum o poti preveni. Aliona Caminina, medic gastroenterolog: „Orice om fara a apela la ajutorul medicului poate sa inceapa sa se alimenteze corect.” - VIDEO

Dischinezia biliara sau bila lenesa este o afectiune a vezicii biliare, caracterizata prin miscarile anormale ale acesteia si incapacitatea de eliminare a bilei. Cum se manifesta si cum o putem preveni afla din reportajul ce urmeaza. 

Bila este un lichid de culoarea galben-verzuie, secretat de ficat si depozitat in vezica biliara. Inainte ca bila sa ajunga in intestin, acolo unde isi exercita rolul pe care il are in digestie, aceasta trece un traseu complicat prin caile de excretie biliara.

Aliona CAMININA, MEDIC GASTROENTEROLOG:„Bila este un lichid uman foarte important. Se formeaza in celulele hepatice si se secreta in ducturile biliare. Din ficat aceasta ajunge in ductul biliar comun si o parte se secreta in intestinul subtire, alta parte se concentreaza in vizica biliara. In consecinta, atunci cand mancam cu ajutorul sistemului neuro-endocrin, vizica biliara se contracta, astfel asigurand eliminarea bilei.”

Stiai ca exista testul care depisteaza peste 300 de alergeni? Odata cu sezonul cald se acutizeaza alergiile. Afla despre testul ALEX, care te va ajuta sa depistezi ce probleme ai - VIDEO

Printre functiile bilei se numara absorbtia lipidelor si a vitaminelor A,D,K,E – micronutrienti cu rol esential in organismul uman. Dischinezia biliara, cunoscuta si sub denumirea de „bila lenesa” este o afectiune care se caracterizeaza prin probleme ale excretiei bilei din cauza dereglarii contractiilor vezicii si a canalelor sale. La dezvoltarea bolii contribuie o serie de factori.

Aliona CAMININA, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Aceste cauze sunt dereglari a sistemului nervos, dereglari metabolice, dereglari legate de interventii cum ar fi eliminarea vizicii biliare. In rezultatul actiunii acestor factori nu se secreta cantitatea necesara de bila din cauza contractarii sau relaxarii excesive.”

Simptomele dischineziei biliare sunt aproape identice cu cele din cazul calculilor biliari.

Aliona CAMININA, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Daca am enumera cele 2 forme ale dischineziei biliare, cea mai frecventa este hipotonusul cailor biliare si se manifesta prin dureri, senzatie de limba arsa, miros neplacut din gura, indeosebi dimineata. In cazul formei hiperchinetice dupa alimentare apare o durere acuta, asemanatoare cu o lovitura de pumnal care poate iradia in bratul si umarul stang. ”

Diagnosticul de “bila lenesa” se pune in baza acuzelor pacientului si a ecografiei abdominale, care este indicata fiecarui pacient care prezinta manifestari specifice bolii.

Aliona CAMININA, MEDIC GASTROENTEROLOG:„Daca suspectam dischinezia cailor biliare se recomanda efectuarea ultrasonografiei cu micul dejun de proba. Din start se face ultrasonografia pe stomacul gol dupa care se pacientul ia un mic dejun de proba si dupa jumatate de ora se repeta ultrasonografia pentru a urmari cum se elibereaza vizica biliara. ”

Tratamentul este mereu individual, fiindca fiecare situatie se investigheaza separat si in functie de forma dereglarii functiei organelor, se prescrie medicatia necesara.

Aliona CAMININA, MEDIC GASTROENTEROLOG: Orice om fara a apela la ajutorul medicului poate sa inceapa sa se alimenteze corect. Ca regula este repartizarea regulata a meselor pe parcursul zilei, nu de 2 ori pe zi, dar 4-5 ori pe zi in portii mici. Nici intr-un caz nu trebuie limitate grasimile. Persoanele trebuie sa practice metode de relaxare pentru ca vizica biliara reactioneaza la stres. La fel de importanta este odihna timp de 6-8 ore si desigur hidratarea corecta.”

Jurnalista Anna Smolnitchi si sotul ei, Sergiu savureaza perioada de parenting la maxim si sunt adeptii unui mod de viata sanatos: „Alimentatia noastra este in mare parte vie, asta insemnand verdeturi, fructe, legume” - VIDEO

Alimentele care trebuie excluse sunt grasimile, prajelile, afumaturile, condimentele, bauturile carbogazoase si dulciurile concentrate precum ciocolata. Atentie mare si la preparatele coleretice administrate fara prescriptia medicului.

Aliona CAMININA, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Fara a cunoaste starea cailor biliare nici o persoana nu trebuie sa administreze coleretice la recomandarea apropiatilor. Foarte des pe masa chirugului ajung pacienti care au administrat solutii uleioase, magneziu sulfat si coleretice de origine vegetala .”

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a dischineziei biliare, specialistii recomanda mentinerea greutatii corporale normale, o alimentatie bazata pe principiul moderatiei, evitarea sedentarismului si deprinderilor vicioase.

Articole din aceeasi categorie