Litiaza renala inseamna pietre la rinichi. Durerea este primul simptom. Apare la nivel lombar si coboara catre organele genitale. Pietrele formate se vizualizeaza la ecografie.
Odata descoperite, insa, sunt necesare si analize de sange. Creatinina arata functia renala. Mai e necesara analiza care descrie compozitia urinei - adica oxalati, acid uric, uree. De ce apar aceste pietre? Pentru ca nu va hidratati suficient, mineralele din urina cristalizeaza, se aduna si apar pietrele. De aceea e necesara tot timpul o cantitate mare de apa. Cu o singura precautie:
Medicii recomanda aportul de lichid si de lichide consumate, sa nu avem apa minerala cu o concentratie mare de saruri, pentru ca agraveaza litliazele oxalice.
Alteori, formatiunile din rinichi apar in cadrul unor boli - guta ori boli metabolice. Spre exemplu, litiaza asa-numita urica implica regim alimentar. Mai exact, consumul de carne de animale tinere, precum, miel, vitel aduce o cantitate mare de acid in organism.
Odata aparute, pietrele se distrug usor prin interventii minim invazive, care va permit activitatea obisnuita de a doua zi. Inainte de interventie, medicul va identifica motivul formarii lor, astfel incat sa va poata da informatii despre preventia dupa vindecare.
Pietrele la rinichi netratate produc infectii severe, care pot sa distruga din capacitatea rinichiului de a filtra sangele, adica scad functia rinichilor.
