Medicul Bernard Hsu a povestit, intr-un videoclip, detaliile unui caz publicat in The New England Journal of Medicine, care a fost publicat in martie 2021.
Tanarul a inceput sa se simta rau la scurt timp dupa ce a mancat „orez, pui si alta mancare care ii ramasese de la restaurant”. El s-a prezentat la spital, 20 de ore mai tarziu, „in soc, cu insuficienta multipla ale organelor si eruptie cutanata”, scrie The Independent.
Adolescentul avea febra si tensiune arteriala marita
Medicul povesteste ca pacientul avea febra, tensiune arteriala mare si piele palida. De asemenea, medicii au observat ca acesta a vomitat „ceea ce nu semana cu mancarea, iar voma avea o culoare verde-galbuie”.
Starea adolescentului s-a deteriorat si mai rau apoi, el respirand cu dificultate. Odata ce a fost sedat, medicii au observat ca pielea i s-a schimbat.
El dezvoltase, de asemenea, o eruptie pe tot corpul, astfel ca pielea avea pete mici „care semanau cu vanataile si care ulterior si-au schimbat culoarea intr-un rosu-brun”.
Adolescentul a fost diagnosticat cu meningococ
Adolescentul a fost diagnosticat cu infectia cu neisseria meningitidis, cunoscuta si ca meningococ, o specie de bacterie extrem de periculoasa, deseori fatala. CDC scrie ca aceasta afectiune provoaca simptome precum febra si voma si poate „duce la moarte in cateva ore”.
Reactie de pe piele a aparut din cauza purpura fulminans, o consecinta severa a meningococului.
Pentru a-i salva viata, medicii au fost nevoiti sa-i amputeze picioarele si 10 degete de la maini. El este acum in afara oricarui pericol.
Colegul lui de camera a mancat aceeasi mancare ca el
Cazul este unul interesant intrucat colegul lui de camera a mancat acelasi lucru si desi s-a simtit rau si a vomitat, el si-a revenit apoi, fara complicatii.
Dupa ce au studiat dosarele medicale ale celor doi, medicii au descoperit ca adolescentul nu primise doza booster a vaccinului meningococic , care se face in intervalul 16-23 de ani. Colegul adolescentului primise insa cele doua doze de vaccin neningococic, ceea ce l-a ferit de complicatiile severe.
Bacteria se dezvolta in mancarea care nu e tinuta la frigider
Nu se cunoaste clar exact cauza care a dus la dezvoltarea neisseria meningitidis in alimentele, intrucat ele au fost depozitate la frigider. Deseori, bacteria se dezvolta rapid in alimentele infectate daca acestea sunt tinute la temperatura camerei.
WebMD spune ca mancarea trebuie depozitata la frigider in primele doua ore dupa ce „a fost gatita sau luata de la sursa de caldura”.
Resturile de mancare pot fi depozitate timp de 3, maxim 4 zile, in frigider, in functie de mancare.