Varicela este o infectie virala cauzata de un virus special al grupului de herpes de al treilea tip. De remarcat este faptul ca acesta nu este un virus simplu, el apartine categoriei „virusi purtati de vant” cu o susceptibilitate totala de 100%. Adica, este transmis de la o persoana bolnava la o persoana sanatoasa prin aer, dar in acelasi timp poate fi „suspendat” in aer mult timp si astfel raspandit pe distante destul de mari pana la cateva sute de metri.
Cu alte cuvinte, daca copilul tau este bolnav de varicela, nu este exclus ca el sa fi fost infectat de un vecin, de pe birou, de la scoala sau gradinita. Astfel, este aproape imposibil sa traiesti pana la batranete si sa nu te imbolnavesti de varicela.
Simptomele varicelei la copii
Principalele simptome ale varicelei la copii sunt o eruptile rosii, mancarimi, care aminteste oarecum de efectele muscaturilor de insecte. Eruptia incepe adesea pe fata, pe piept si pe spate, dar apoi se poate raspandi pe tot corpul si chiar poate ajunge in gura.
Eruptia da loc la vezicule umplute cu lichid, care in cele din urma au izbucnit din puncte minuscule. Nici veziculele, nici ranile deja deschise, nu pot fi atinse, altfel boala risca sa se tarasca si sa provoace complicatii grave. Numarul de marcaje poate varia foarte mult - de la 10-20 pe tot corpul, pana la cateva mii. Dar, de obicei, un copil are aproximativ 200-300 de "rani" pe toata perioada bolii.
Alte simptome ale varicelei la copii pot incepe cu aparitia unei eruptii cutanate si pot aparea inca din 7-8 zile de boala:
- durere de cap;
- febra si febra;
- pierderea poftei de mancare;
- iritabilitate si lacrima fara cauza.
Despre varicela si verde de briliant
Solutia de vrede de briliant nu amelioreaza mancarimea si nu contribuie in niciun caz la disparitia eruptiei cutanate. Medicii ii sfatuiesc pe parinti sa-i unga copiii cu verde stralucitor nu pentru a-i trata. Medicii au descoperit ca o persoana cu varicela (inclusiv un copil de orice varsta) inceteaza sa mai fie infectioasa la 5 zile dupa ce noi focare de eruptie cutanata inceteaza sa mai apara pe corpul sau.
Si atata timp cat toate bulele noi se revarsa pe piele, boala este inca periculoasa pentru altii. Astfel, pentru a afla care din ranile erupte sunt mai vechi si care sunt mai noi, medicii recomada sa fie unse cu verde de brilant pentru a fi marcate. Prin urmare, cele care nu sunt pictate sunt cele de noi.
Varicela la copii: cum se trateaza fara verde de briliant
Verdele de briliant, cum se mai numeste in popor, nu este folosita nicaieri in lume mai mult decat in pediatria casnica. Mai mult decat atat, multi medici occidentali si europeni nu cunosc complet existenta unui medicament atat de remarcabil.
Pur si simplu: atata timp cat exista bule eruptionale pe piele, care nu sunt acoperite cu o crusta intunecata, boala este inca activa. De indata ce toate focarele eruptiei cutanate sunt acoperite cu o crusta uscata (in majoritatea covarsitoare a cazurilor la copii, acest lucru se intampla in ziua 7-8 din momentul in care apare primul simptom al varicelei) si o noua eruptie cutanata proaspata (fara cruste) nu este observata - putem spune deja ca boala a trecut intr-o faza de recesiune si nu ameninta pe nimeni in jur.
Cum se trateaza varicela la copii
In ciuda faptului ca multi parinti prefera antibioticele in astfel de situatii, trebuie sa stie ca in lupta impotriva oricaror virusi, agentii antimicrobieni (sunt si ei antibacterieni) sunt complet inutili! Si din moment ce varicela la copii este o infectie exclusiv virala, nici nu poate fi vorba despre antibiotice.
Exista medicamente speciale (asa-numitul grup de medicamente antiherpetice pe baza de aciclovir) care ajuta la infrangerea virusului grupului herpes care provoaca varicela.
Cu toate acestea, la copiii mici, astfel de medicamente sunt rareori folosite. In primul rand, deoarece aceste medicamente in sine sunt destul de „complexe”, cu posibile efecte secundare. De obicei nu este nevoie speciala pentru utilizarea lor - daca boala se dezvolta fara complicatii, atunci copiii mici (cu varste cuprinse intre 1 an si pana la 6-7 ani) tolereaza destul de usor si adecvat varicela pe cont propriu, fara terapie medicamentoasa.
In timp ce adultii, adolescentii, femeile insarcinate si bebelusii foarte mici, dimpotriva, sufera de varicela foarte semnificativ. In cazul acestor grupuri de risc, utilizarea terapiei medicamentoase (adica a medicamentelor antiherpetice) este justificata si de multe ori este necesara. Cu toate acestea, numai un medic are dreptul sa prescrie medicamente!
In cea mai mare parte, tratamentul varicelei la copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 7 ani in marea majoritate a cazurilor se reduce la monitorizarea dezvoltarii si disparitiei eruptiei cutanate. Cu ajutorul verdeatei (daca iti place atat de mult) sau a oricarui alt marker (chiar si cu un stilou!), Trebuie sa marcati marcajele existente si sa monitorizati aparitia altora noi.
Odata ce eruptia cutanata nu mai apare, poti incepe numaratoarea inversa de cinci zile. Dupa 5 zile, copilul nu va mai prezenta un risc de infectie.
Dupa aceasta perioada, puteti scoate copilul in siguranta la plimbare (aerul proaspat si o anumita activitate fizica vor contribui doar la recuperarea acestuia), cu toate acestea, este devreme pentru el sa mearga la o gradinita, gradinita sau scoala (precum si la orice alt loc aglomerat).
El insusi nu va putea infecta pe nimeni, dar poate prelua cu usurinta vreo infectie de la alte persoane. Pentru ca un copil sa castige din plin forta, are nevoie de aproximativ 2-3 saptamani dupa boala pentru a fi in relativa izolare.
Deci, strategia pentru tratarea varicelei la copii este urmatoarea:
- ai grija la noile eruptii
- ia masuri pentru a elimina mancarimea
- mese si lichide moderate
Cum sa reduci mancarimea si arsurile pe piele la copiii cu varicela
Exista mai multe lucruri specifice pe care le puteti face pentru a usura mancarimea si zgarierea pielii afectate de o eruptie pe varicela. Si anume, creaza un climat interior rece! (Cu cat bebelusul transpira, cu atat eruptia cutanata este mai grava si mancarimea este mai puternica). De asemenea, imbraca niste manusi de bumbac pentru bebelusi noaptea pentru a preveni mancarimea in timpul somnului.
Ofera-i bebelusului o baie rece. In ciuda febrei si a mancarimilor severe, baia pentru un copil cu varicela nu este posibila, ci si necesara. Acest lucru se datoreaza in faptului ca apa rece reduce semnificativ mancarimea. O nuanta importanta: dupa scaldat, pielea nu trebuie stearsa, ci doar taponata cu un prosop.
Pentru a ameliora mancarimea, poti adauga putin bicarbonat de sodiu in apa in timp ce faci baie. Mai mult decat atat, iti poti scalda bebelusul intr-o baie racoroasa cu adaos de sifon de mai multe ori pe zi - la fiecare 3-4 ore.
Prevenirea varicelei la copii
Doar vaccinarea poate oferi o garantie de 100% a protectiei impotriva virusului varicelei. In Statele Unite si unele tari europene, de la mijlocul anilor 1990, vaccinul impotriva varicelei a fost inclus in planul national de vaccinare si este utilizat pe scara larga.
In acelasi timp, un bebelus cu un sistem imunitar puternic va suporta probabil varicela mai usor si mai repede decat altul cu un sistem imunitar slabit. In plus, cu imunitate slabita pe fondul varicelei, copiii pot dezvolta uneori complicatii ale bolii.