Un shopaholic sau dependent de cumparaturi este o persoana care face cumparaturi compulsiv si care poate simti ca nu are control asupra comportamentului sau. De exemplu, un individ care de fiecare data cand vede o oferta la orice cumpara produsul respectiv, chiar daca in viitor il va folosi sau nu. Sau o persoana care cumpara foarte multe lucruri, desi poate nu si le poate permite si ajunge sa se indatoreze mereu.
Ce tipuri de shopaholic exista?
Dependenta de cumparaturi se poate manifesta sub mai multe forme:
Consumatorii compulsivi, care fac cumparaturi de fiecare data cand sunt stresati sau trec printr-o suferinta emotionala;
Pasionatii de trofee care fac mereu cumparaturi pentru a gasi articolul perfect;
Shopaholicii care isi doresc sa aiba o imagine de mari cheltuitori in fata celor din jur si iubesc sa achizitioneze articolele cat mai spectaculoase;
Cautatorii de chilipiruri care cumpara articole doar pentru ca sunt la reducere, desi nu au nevoie de ele;
Cumparatorii care sunt prinsi intr-un cerc vicios de cumparare si returnare a produselor;
Colectionarii care nu se simt bine decat daca au cate un articol in fiecare culoare (de exemplu, le place foarte mult forma si materialul unui pulover si simt nevoia sa si-l cumpere in cat mai multe culori) sau fiecare piesa dintr-un set.

Cum stii ca ai devenit shopaholic?
Ti-e greu sa rezisti la a cumpara articole care nu iti sunt necesare.
Petreci mult timp pe internet sau prin diverse magazine cercetand produse care iti pot fi sau nu necesare.
Ajungi sa ai dificultati financiare din cauza cumparaturilor necontrolate.
Ai probleme la serviciu, la scoala sau acasa din cauza cheltuielilor care au scapat de sub control.
Efectele pe termen lung ale dependentei de cumparaturi pot varia in intensitate si intindere. Multi dependenti de cumparaturi se confrunta cu probleme financiare si pot deveni coplesiti de datorii. Daca esti shopaholic, relatiile tale personale pot avea, de asemenea, de suferit. S-ar putea sa ajungi sa te desparti de partener sau sa te distantezi de parintii tai, de copii sau de alte persoane dragi.
Din ce cauze apare dependenta de cumparaturi?
Unii oameni dezvolta dependenta de cumparaturi deoarece creierul lor se simte minunat in timp ce isi achizitioneaza tot felul de produse si atunci cauta mereu aceasta senzatie. Pe masura ce fac cumparaturi, creierul lor elibereaza endorfine si dopamina, iar in timp aceste sentimente devin dependenta. Altii se simt singuri sau neinteresanti si fac cumparaturi cu care sa epateze, pentru ca vor pur si simplu sa le starneasca interesul ori invidia celor din jur, ceea ce nu este un sentiment sanatos.

De ce ne simtim bine cand facem cumparaturi?
Cercetarile au aratat ca luarea deciziilor de cumparaturi poate ajuta la intarirea sentimentului de control personal asupra mediului nostru. De asemenea, poate usura sentimentele de tristete. Un studiu¹ din 2014 aparut in Journal of Consumer Psychology a constatat ca terapia prin cumparaturi nu numai ca ii face pe oameni mai fericiti imediat, dar poate si sa lupte impotriva tristetii persistente.
Potrivit studiului, tristetea este in general asociata cu sentimentul ca situatiile detin controlul asupra rezultatelor vietii noastre, mai degraba decat ca viata este in propriile noastre maini. Astfel, alegerile si rezultatele inerente actului de a cumpara pot restabili un sentiment de control personal si autonomie. Acest lucru este valabil si pentru tristetea reziduala pe care o simtim.
Cumparaturile cu moderatie pot sa ne faca bine, spun specialistii, insa atunci cand se ajunge la dependenta de cumparaturi, aceasta devine o problema, la fel ca toate dependentele si ar trebui tratata, pentru a evita efectele medorite despre care vorbeam mai sus.
Cum combati dependenta de cumparaturi?
Nu trebuie intotdeauna sa cumperi ceva pentru a te simti bine. De exemplu, poti intra pe un site, poti umple un cos cu tot felul de produse care iti atrag atentia si deja capeti o stare psihica buna. Dupa care, inchide site-ul si cauta-ti o ocupatie constructiva (fa cateva exercitii fizice, fa ordine in birou, joaca-te cu copiii etc.).
Daca chiar ai nevoie sa-ti cumperi ceva, dar, in timp ce navighezi pe site-ul respectiv, iti mai sar in ochi si alte produse, pune-le pe toate in cosul de cumparaturi si lasa-le acolo. Revino asupra cosului a doua zi si vezi daca inca mai vrei sa le cumperi pe toate. De cele mai multe ori, o sa constati ca nu.
Cand faci cumparaturi, fie online, fie in magazine, e bine sa ai asupra ta o lista, fie si mentala, pentru a te asigura ca iei ce ai nevoie si nu esti distras de alte lucruri. De exemplu, daca stii ca iti lipsesc din garderoba o camasa alba cu maneca lunga si o pereche de ghete, in fiecare magazin in care intri uita-te doar dupa aceste produse pana le gasesti pe acelea care iti plac si ti se potrivesc.
Gandeste-te la salvarea planetei. La nivel mondial, multi oameni cumpara mai mult decat au nevoie si arunca foarte multe lucruri, dintre care majoritatea fac rau apei, solului si faunei, pentru ca nu se degradeaza sau fac acest lucru in zeci ori sute de ani. Stai de vorba cu tine si intreaba-te daca chiar vrei sa fii un astfel de consumator.
Recunoaste cu sinceritate de ce iti cumperi anumite lucruri. Ai nevoie de ele cu adevarat? Vrei sa iti faci o bucurie dupa ce ai avut o anumita realizare profesionala, de exemplu? Daca este asa, cumparaturile moderate sunt de ajuns. Sau vrei sa impresionezi pe cineva (colegii de munca, socrii etc.)? Iar daca da, in ce fel te ajuta acest lucru? S-ar putea sa constati ca imaginea de mare cheltuitor nu te face nici mai fericit cu tine insuti si nici mai apreciat de cei din jur. Daca esti sincer cu intentiile tale de cumparare, poti incepe sa lucrezi la acele aspecte care iti cresc dependenta de cumparaturi.
Daca nimic nu functioneaza, ia in calcul cateva sedinte de psihoterapie, deoarece un profesionist te poate ajuta sa ajungi la cauzele reale ale dependentei de cumparaturi si te poate indruma spre a o combate. Ajutorul unui consilier psihologic trebuie cautat mai ales daca ai simptome de depresie (sentiment persistent de neputinta si dispret fata de propria persoana, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitati care iti placeau, comportamente nesabuite), deoarece dependenta de cumparaturi poate fi corelata cu aceasta afectiune.