09.12.2022
Pentru a fi unul dintre cei mai buni neurochirurgi de la noi din tara, a studiat in Statele Unite ale Americii, Japonia si Germania! Afla povestea medicului Victor Andronachi, cel care face minuni si salveaza mii de vieti omenesti - VIDEO

Mainile sale fauresc minuni si salveaza vieti. Afla povestea lui Victor Andronachi, neurochirurgul pentru care nu exista lucruri facute pe jumatate, ci doar ambitie, dedicatie maxima si profesionalism.

Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „Ne aflam langa sala de interventii neurochirurgicale. Medicul neurochirurg Victor Andronachi efectueaza o interventie de extirpare a tumorii cerebrale de lob temporal. Interventia va dura in jur de 4 ore.”

Dupa cateva ore petrecute in sala de interventii chirurgicale, l-am gasit pe Victor Andronachi in biroul sau, nitel obosit, cu ochii tulburi si pometii usor rumeni. Interventiile chirurgicale pe creier sunt considerate a fi cele mai dificile din medicina pentru ca creierul este un organ atat de complex, incat fiecare milimetru de substanta cerebrala inseamna vederea, auzul, mersul sau... viata unui pacient.

Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Noi suntem norocosii ca putem sa palpam creierul. Alte specialitati nu au asa posibilitate. Chiar daca noi suntem in veacul XXI, creierul ramane o enigma pentru toata omenirea fiind ca sunt foarte multe studii pana la moment, dar raman multe semne de intrebare. Mai ales, cum creierul reuseste din masa fizica, pe care noi o vedem in timpul operatiei, sa indeplineasca functiile de memorie, de comportament, cum se integreaza toate pana la urma. Noi incercam sa le intelegem, dar totusi unele lucruri care se intampla pe parcursul operatiei si imediat dupa, intelegem ca mai avem mult de studiat in acest domeniu.”

Neurochirurgul are 49 de ani si este originar din satul Vascauti, Raionul Orhei. A obsolvit Universitatea de Medicina din Chisinau, apoi a facut rezidentiatul in neurochirurgie. Au urmat ani buni de pregatire profesionala in Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania. Drumul pe care l-a ales nu a fost unul deloc usor, dar a trecut peste toate obstacolele in incercarea de a descoperi marele mister al omenirii: creierul.

Inventie noua in tara noastra! Acum cancerul gastric poate fi diagnosticat in stadii precoce la Spitalul Ministerului Sanatatii. Ce spun medicii - VIDEO

Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Daca vrei sa intalnesti mai putini concurenti in calea ta, trebuie sa o alegi pe cea mai grea. Totodata cand faci ceva greu, ceea ce nu face oricine, primesti o satisfactie aparte. Te gandesti ca ceea ce fac eu astazi putini care pot sa faca.  Pe de alta parte, asta nu vine din cer. Necesita multa munca, dedicatie, eforturi, multe jertfiri in plan familial, financiar, placeri de alt gen si altele. Trebuie sa fii gata pentru o munca de lunga durata, studii multe, foarte mult de antrenat si apoi incetul cu incetul vin si rezultatele.”

A oferit a doua sansa la viata pentru mii de oameni care au ajuns pe masa de operatii. Uneori o interventie neurochirurgicala se poate incepe la rasarit si se poate finisa la miezul noptii, iar un pas gresit poate lasa pacientul fara suflare.

Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Sunt operatii care necesita meticulozitate, rezistenta. Dar, ma gandesc ca daca ma opresc, mai departe cine merge. Nu vine nimeni sa imi termine operatia, eu sunt pana la urma. Pacientul a venit si a dat viata in mainile tale, tu esti responsabil pentru asta.”

Cu unii dintre pacienti sau cu rudele acestora, se mai intalneste si astazi, iar faptul ca este oprit si-i sunt aduse multumiri este poate cel mai bun raspuns ca si-a indeplinit misiunea pe care o avuse atunci.

Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Placerea de la profesia asta este anume rezultatul muncii tale. Cand vezi ca un pacient practic era sortit pieirii si dupa o analiza foarte minutoasa si atenta, planificarii profesioniste si actului  chirurgical pacientul capata o viata noua. Asta este o satisfactie deosebita. Eu mai bine nu merg in interventii acolo unde nu sunt sigur ca voi avea un rezultat bun sau excelent. In asemenea situatii mai bine sa ii spui realitatea pacientului si sa isi aleaga el singur soarta. Sa ii promiti ceva si pana in final sa il nenorocesti e neplacut pentru fiecare.”

Dupa cateva zeci de minute de discutii, am mers impreuna cu neurochirurgul sa vizitam cativa pacienti, unul dintre ei fiind operat chiar astazi.

Tatiana, PACIENTA: „Domnul doctor pot sa spun toate multumirile din partea mea. Un medic absolut extraordinar.”

 Andrei PECIU, MEDIC NEUROCHIRURG: „Domnul Andronachi este un neurochirurg de o talie si de o pregatire internationala. Are la activ multe stagieri si clar ca asta ne-a oferit metode noi de tratament, cunostinte noi, articole, publicatii, cuntacte cu specialisti de peste hotare care au permis sa transmita experienta lor domnului Victor, si el l-a randul lui a transmis noua-urmatoarea generatie de neurochirurgi.”

Delicios si sanatos! Uimeste-i pe cei dragi cu o reteta de dovleac gratinat cu branza roquefort si nuci - VIDEO

Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Visul meu este sa formez o clinica de neurochirurgie, asa cum am vazut-o eu peste hotare. O sa vedem cum o sa mearga lucrurile.”

Articole din aceeasi categorie