Ce poate fi mai dragut decat sa privesti un copil cand doarme? Sau cand auzi ocazional cate un sforait de pui de om. Dar in momentul in care cel mic sforaie cateva zile la rand, trebuie sa-ti pui un semn de intrebare. Un nou studiu arata ca exista o legatura intre sforaitul frecvent la copii si schimbarile structurale ale creierului, dar si a problemelor de comportament precum hiperactivitate si neatentie.
Cercetatorii au analizat datele obtinute in urma unor imagini RMN de la peste 10.000 de copii cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani, din Statele Unite, dar si date ale parintilor acestor copii cu privire la frecventa sforaitului celor mici si tipurile de comportamente pe care le-au sesizat. Cercetatorii au descoperit ca cei care sforatie de trei sau mai multe ori pe saptamana aveau mai putina materie cenusie in diferite zone ale creierului, inclusiv in cele care ajuta la controlul impulsurilor.
Paradontoza - boala care te poate lasa fara dinti! Cum se manifesta si cum poate fi tratata
Estimarile sugereaza ca aproximativ 30% dintre copii sforaie ocazional, in timp ce exista un procent de 10%-12% de copii care sforaie frecvent, adica mai mult de doua nopti pe saptamana. O parte dintre acestia sufera de apnee de somn, o tulburare de somn destul de serioasa care poate duce la oprirea respiratiei in timpul somnului.
Din fericire, la fel ca in cazul adultilor, sforaiul la copii poate fi tratat. In unele cazuri este nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor si a vegetatiilor adenoidale care blocheaza caile respiratorii.