Ce este de fapt toleranta?
„Toleranta este despre capacitatea de a accepta si respecta valori si opinii diferite de cele proprii. Toleranta este despre recunoasterea, cunoasterea si acceptarea modului diferit de a fi a persoanei si a grupului. Acest termen include in sine ingaduinta, rabdarea, indulgenta fata de oamenii din jur, fata de alte comportamente, viziuni care sunt diferite de conceptele noaste despre viata.

Toleranta inseamna a trai in conditii de diversitate. A fi tolerant, nu inseamna a fi indiferent, aceasta inseamna ca persoana are o atitudine asumata, constienta fata de propria valoare, independenta si principiile de viata a altor persoane. In conditiile actuale de trai, a fi tolerant inseamna a fi om printre oameni, respectand si apreciind diversitatea etnica, culturala si religioasa. Cele mai eficiente mijloace de combatere a intolerantei sunt respectul fata de diversitatea culturala, educatia pentru toleranta si pace,” spune psihologul.

Asadar, toleranta se educa. Familia este primul loc unde putem face cunostinta cu ce inseamna toleranta.
„Toleranta apare ca o componenta esentiala in mentinerea unei relatii sanatoase. Inseamna ca partenerii apreciaza diferentele celuilalt, ca pot cadea de acord chiar si atunci cand se contrazic, ca isi pot urmari nevoile personale intr-un mod care ia in calcul si starea de sanatate a relatiei, nu doar la inceput, atunci cand diferentele sunt parte din atractie, ci pe toata durata de viata a relatiei lor. Nu exista cuplu scutit de probleme, iar acestea pot avea o latura constructive. Unirea fortelelor pentru un scop comun: depasirea obstacolului, este un exemplu de toleranta. Evident, daca vorbim despre un conflict, aspectul se pune pe capacitatea partenerilor de autocontrol. Pentru ca, pe termen lung, scopul este sa se creeze o relatie frumoasa si functionala si nu castigarea unei dispute,” a mai spus psihoterapeutul.
Toleranta in cuplu se exerseaza, iar corectarile propriului comportament cat si al partenerului, necesita perseverenta, rabdare, dar si o buna motivatie. In dispute, trebuie de evitat jignirile sau acuzele personale. Cel mult, se condamna un comportament sau o atitudine si nu persoana insasi.

Trasaturi ale unei personalitati tolerante
De obicei, este prietenos, indulgent, rabdator, are simtul umorului bine dezvoltat, este sensibil, are capacitatea de a ajuta pe cineva in momente dificile, acceptarea ca prietenul sau poate fi diferit. La fel, are capacitatea de a-si controla cuvintele si actiunile, bunavointa, ii plac animale, abilitati de ascultare, este curios, prezinta capacitatea de empatizare cu o alta persoana.

Ce calitati sunt inerente unei personalitati intolerante
Este dificil pentru o persoana intoleranta sa traiasca in armonie atat cu el insusi, cat si cu alte persoane. Persoana intoleranta considera ca evenimentele nu depind de el. Personalitatile intolerante impart lumea in doua parti - alb si negru. Nu exista jumatati de ton pentru ei. Pentru o persoana intoleranta, ierarhia sociala este extrem de importanta. O persoana intoleranta este multumita de viata intr-o societate ordonata, autoritara, puternica.
In concluzie:
Viorica Papuc, psihoterapeut spune ca, pentru a deveni mai toleranti, psihologul Lenke Iuhos propune respectarea a 4 reguli simple. Specialistul crede ca acesti pasi pot transforma toleranta intr-un stil de viata, fara sa fie nevoie de eforturi foarte mari.
1. Gandeste inainte sa vorbesti, fii binevoitor si asculta ce are de spus cineva inainte sa reactionezi.
2. Intereseaza-te de punctul de vedere al celuilalt si incearca sa gasesti interesele comune pe care le aveti, dincolo de diferente.
3. Apreciaza propriile valori culturale, dar si pe ale altora, fara sa le judeci.
4. Nu-i judeca pe altii pentru lucruri pe care nu le pot controla si care nu tin de ei.