Produsele de patiserie
Patiseria, frecventa in micul dejun continental/frantuzesc, este alimentul despre care expertii spun ca trebuie evitat inainte de amiaza.
„Stau departe de ele din cauza marii lor incarcaturi glicemice”, spune dr. Amy Lee, specializata in medicina interna, nutritie si obezitate. „Sigur ca sunt gustoase, dar cantitatea de zahar pe care o intoduci in organism va provoca doar exces de insulina si nici nu-ti va tine de foame pana la pranz.”
Aceasta va duce la supra-alimentare, avertizeaza ea. „Te poti trezi tanjind dupa ceva mancare de la primele ore, deci vei acumula calorii fara motiv.”
Pe langa aceasta, consumul matinal de zahar poate produce „instabilitate energetica”, iar unora le poate afecta concentrarea si dispozitia. Adica, daca ai de facut o lucrare urgenta, nu e momentul sa ataci produse dulci de patiserie – nici daca ar fi gratis la birou!
Mai mult: daca sunt facute cu indulcitori artificiali, aceste produse pot fi riscante. „Alimentele preparate cu indulcitori artificiali trebuie evitate inainte de pranz si chiar cu totul, daca este posibil”, spune nutritionista Trista Best. De ce sunt atat de periculoase? „Pentru ca sunt asociate cu cresterea in greutate din pricina supra-alimentarii pe care o provoaca. Studiile au aratat ca aceia care consuma indulcitori artificiali mananca mai multe calorii la masa urmatoare.”
Ceea ce nu e deloc bine: „Ca urmare, cu cat sunt consumati mai devreme, indulcitorii artificiali te pot face sa mananci mai mult peste zi si sa continui ciclul pana seara.”