5 sfaturi utile pentru parintii
Statisticile arata ca pana la 60% dintre copii nu mananca foarte bine. Asta pentru ca nu toti copii iubesc sa manance legume, multi refuza pestele, iar putini sunt de acord sa manance fulgi de ovaz sau omleta dimineata. Nutritionistii iti ofera cateva sfaturi pentru a-ti invata pe copilul sa manance alimente sanatoase.
Gatiti impreuna
Fa impreuna cu copilul tau un meniu al zilei. Cumparati toate alimentele de care aveti nevoie si gatiti impreuna micul dejun, pranzul sau cina. Este posibil ca piciului sa-i placa gustul preparatelor pregatite de el insusi si sa decida sa le incerce, chiar daca nu a mai gustat niciodata ceva asemanator.

Fara ispite
Consumul unei salate de legume si carne este mult mai sanatos decat cum ar fi cartofii prajiti sau pizza congelata. Asa ca daca nu vei cumpara in casa fursecuri si alte dulciuri - copilul tau nu le va gusta si va fi de acord cu bastoane de morcov sau felii de mere.
De ce nu slabesti, desi depui efort? 10 motive care impiedica pierderea in greutate
Ofera diversitate
Daca copilul tau ar trebui sa aleaga intre tartine, ciocolata si fulgi de ovaz, atunci alegerea se va face cel mai probabil in favoarea ciocolatei. Asa ca pentru a-i face pofta copilului, alege diferite toppinguri pentru terci. Copilul va fi mai dispus sa ia micul dejun cu fulgi de ovaz, daca se hotaraste singur, presoara cu stafide, fructe de padure sau o lingura de miere.
Da exemplu
Daca parintii mananca cu pofta un fel de mancare, atunci exista sansa ca copilul sa vrea sa incerce cel putin o portie mica. Lasa copilul sa guste ceva nou, de altfel este posibil ca el sa-l incerce, daca nu la o masa comuna, atunci in secret.

Adauga produse noi
Poate fi greu pentru un copil sa se expuna asupra gustului de telina sau a unei alte legume, dar ar putea fi de acord sa o incerce intr-un smoothie de legume. Unii parinti nu anunta copiii lor compozitia completa a felurilor de mancare pe care le-au incercat, deoarece stiu ca unele ingrediente vor fi cu siguranta respinse. In cazul in care parintele ii arata copilului compozitia intreaga, atunci secretul gustului de mancare va fi descoperit.
Toate aceste trucuri nu functioneaza cu toti copiii. De aceea trebuie sa stii ca o nutritie dezechilibrata poate duce la deficiente de vitamine si micronutrienti. Lipsa vitaminelor nu are cel mai bun efect asupra sanatatii, iar pentru corpul unui copil acest lucru poate fi critic, deoarece cresterea, dezvoltarea fizica si mentala depind in mod direct de aportul celor mai importanti nutrienti. De exemplu, deficitul de iod poate duce la functionarea defectuoasa a glandei tiroide, cresterea scazuta, iar deficitul de fier poate provoca anemie. Un deficit de vitamina C si zinc va provoca probleme cu sistemul imunitar, lipsa vitaminelor B nu va avea cel mai bun efect asupra functionarii creierului, iar o scadere a nivelului de beta-caroten va afecta negativ acuitatea vizuala.
Iata de ce, daca copii refuza anumite alimente bogate in nutrienti, parintii trebuie sa suplineasca deficitul de vitaminte cu suplimente alimentare. Spre exemplu, gumele sub forme de vitamine. Acestea sunt lipsite de culori si conservanti artificiali si pot fi folosite pentru a completa o strategie de viata sanatoasa. Succesul depinde de eforturile intregii familii - munca in echipa te va ajuta cu siguranta sa atingi obiectivele.
