02.02.2022
Ce boli ascunde pofta de iute? 5 motive pentru care ti-e pofta de alimente picante

Pofta de iute, la fel ca pofta de dulce, poate semnala anumite cerinte pe care corpul tau le are. Fireste, poate fi vorba pur si simplu despre o placere, insa exista si situatii cand pofta de iute poate ascunde probleme cu tiroida sau chiar depresia. Si gravidele poftesc mai des la alimente picante!

Pofta de iute: 5 cauze posibile

Probleme cu tiroida

Capsaicina, compusul care da iutime ardeilor, are capacitatea de a accelera metabolismul. In cazul in care tiroida este lenesa (hipotiroidism), e posibil ca pofta de iute sa semnaleze faptul ca tiroida are nevoie de un impuls pentru a functiona mai bine.

Daca poftele de iute se manifesta ocazional, nu sunt motive de ingrijorare. In schimb, daca acestea nu se dau duse si simti nevoia sa mananci din ce in ce mai picant, ar fi indicat sa programezi o vizita la medicul endocrinolog.

Ai o infectie

Raceala, gripa sau chiar infectia cu noul coronavirus pot duce la congestie nazala si corpul tau poate simti nevoia de alimente picante pentru a scapa de nasul infundat. Sosurile iuti si supa fierbinte sunt considerate remedii naturale pentru infectiile respiratorii.

Este adevarat, anumite studii confirma efectele benefice ale alimentelor picante in decongestionarea nasului. Insa exista si reversul medaliei: iutimea iti poate agrava durerile de gat. Asadar, moderatie!

Un alt studiu a aratat ca spray-urile nazale care contin capsaicina pot ameliora simptomele rinitei nonalergice, o afectiune care se manifesta prin nas infundat, stranut si secretii nazale.

3 semne timpurii ale diabetului. Cum stii ca boala este intr-un stadiu avansat

Esti stresata sau deprimata

Episoadele depresive ar putea sta la baza poftei de iute, spun expertii. Vestea buna este ca alimentele picante pot ajuta la ameliorarea starilor de depresie, datorita capsaicinei mentionate anterior, care ar stimula productia de hormoni ai placerii, endorfinele.

De asemenea, unele studii arata ca un dezechilibru al endorfinelor este asociat cu un risc mai crescut de aparitie a depresiei sau a altor tulburari psihice, inclusiv sindromul de stres posttraumatic.

Asadar, cand te simti deprimata, condimenteaza-ti dieta si s-ar putea sa te simti un pic mai bine.

Esti gravida

Poftele – de orice – sunt frecvente in timpul sarcinii. Se estimeaza ca 50-90% dintre gravide poftesc in timpul sarcinii, fie ca vorbim de dulciuri, picant, sarat, gras sau toate la un loc.

Dar, potrivit unui studiu care a examinat 635 de gravide, pofta de ciocolata, inghetata si prajituri in general a fost cea mai frecventa in cursul sarcinii. Acelasi studiu a aratat insa ca peste 3% dintre gravidele respective pofteau si la alimente picante.

Desi nu se cunoaste cu precizie cauza poftelor din timpul sarcinii, este posibil ca o combinatie de dezechilibre hormonale, carente nutritionale si anumite ingrediente din mancarurile picante sa fie responsabila de acest lucru.

Corpul tau este supraincalzit

E foarte posibil ca pofta de iute sa apara cu precadere in sezonul cald, vara, cand temperaturile sunt foarte crescute. Explicatia? Corpul simte nevoia sa se racoreasca. Si ce alta metoda de a echilibra temperatura corporala daca nu prin transpiratie!

Alimentele picante stimuleaza transpiratia si pot ajuta astfel la reglarea temperaturii corpului.

ATENTIE! Consumul excesiv de alimente picante poate inrautati simptomele bolii de reflux gastroesofagian. De asemenea, este posibil ca excesul de iute sa creasca riscul de sindrom de intestin iritabil, ulcer peptic si gastrita cronica.

Semnele consumului excesiv de alimente iuti se manifesta prin diaree, greata, varsaturi si crampe abdominale. Asadar, daca ai astfel de simptome si obisnuiesti sa consumi alimente picante, ar fi indicat sa mai reduci consumul acestora.

Anaplasmoza, boala rara confundata cu boala Lyme. Cum se depisteaza si cum poti preveni aceasta afectiune

Articole din aceeasi categorie