02.06.2021
Ce si cum trebuie sa manance o mama care alapteaza?

Orice mama care alapteaza un copil stie ca perioada alaptarii implica o anumita nutritie si o dieta stricta. Deci, cea mai mare parte a dietei unei mame care alapteaza este adesea... hrisca si carne fiarta. Dar este oare adevarat ca mamele au cu adevarat nevoie de restrictii alimentare?

Ce si cum trebuie sa manance o mama care alapteaza?

In primul rand, insusi bebelusul poate „spune” cum sa manance mama sa care il alapteaza. La urma urmei, nutritia in timpul alaptarii afecteaza compozitia si gustul laptelui. Comportamentul bebelusului va demonstra intotdeauna clar daca ii place mancarea pe care o consuma mama sa.

Alimentatia in timpul alaptarii: restrictii

Consultantii moderni in materie de alaptare sunt siguri ca nu exista nicio legatura directa intre compozitia laptelui si nutritia mamei, deci toate recomandarile cu privire la modul in care o mama alapteaza si ceea ce nu trebuie mancat, nu este nimic mai mult decat o asigurare.

Desigur, exista o recomandare de baza pentru toate ocaziile - alimentatia in timpul alaptarii, precum dieta unei femei insarcinate, ar trebui sa fie echilibrata si completa. Dar acesta ar trebui sa fie cazul oricarei persoane carora ii pasa de sanatatea lor!

Cercetarile au aratat ca nu alimentele pe care le consuma mama sunt cele care provoaca reactia la copil, ci reactiile propriului corp. De exemplu, anumite alimente pot provoca arsuri la stomac, flatulenta la o femeie, au un efect laxativ sau, dimpotriva, pot contribui la constipatie. Aceste reactii, la randul lor, duc la modificari ale sangelui mamei care alapteaza, care se reflecta in compozitia laptelui. Prin urmare, toate produsele nu trebuie excluse din dieta - este suficient sa se urmareasca care dintre ele provoaca reactii nedorite si care sunt complet sigure pentru sanatatea mamei si, in consecinta, a bebelusului. Numai pe baza acestor concluzii se poate intelege cum sa manance o mama care alapteaza in fiecare caz in parte.

In ceea ce priveste recomandarile generale despre cum sa manance o mama care alapteaza, acestea sunt dupa cum urmeaza:

- alcoolul si fumatul sunt interzise;

- se recomanda reducerea cantitatii de ceai si cafea puternice, deoarece acestea au un efect interesant asupra sistemului nervos al mamei si al bebelusului;

- reducerea leguminoaselor, a strugurilor, a alimentelor prajite, grase si afumate.

Alimente necesare pentru dieta unei mame care alapteaza:

- produse lactate (chefir, iaurturi fara aditivi, branza de vaci cu un continut de grasimi de 5-9%, lapte cu un continut de grasimi de cel mult 2,5% - nu mai mult de 200 ml pe zi ca parte a meselor);

- carne slaba, pasari de curte si peste;

- grasimi (unt si uleiuri vegetale);

 - produse din paine (cu tarate, faina integrala, faina integrala);

- cofetarie (biscuiti uscati, biscuiti, marmelada, marshmallows);

- legume si fructe;

- bauturi: ceaiuri (verzi, pe baza de plante), compoturi, bauturi din fructe, apa minerala neteda - in cantitate de 1,5-2 litri pe zi.

Povestea Tatianei Pelipetchii care timp de 12 ani a incercat sa devina mama: "Sanse mereu sunt si trebuie sa actionam. Stand in fotoliu nu rezolvi nimic!"

Copil alergic - nutritie in timpul alaptarii

Daca nici mama si nici copilul nu sunt alergic, atunci nutritia in timpul alaptarii va fi un pic diferita de dieta obisnuita echilibrata a unei femei (cu exceptia continutului sau caloric). Dar cum ar trebui sa manance o mama care alapteaza daca ea sau copilul ei au reactii alergice la anumite alimente? Din pacate, in acest caz, nu poti face fata fara o dieta speciala.

Alergiile pot fi cauzate de urmatoarele alimente:

- fructe de padure si fructe exotice, in special citrice - lamai, portocale, grapefruit, mandarine, precum si capsuni, zmeura si catina;

- proteine ​​straine gasite in carne de vita, produse lactate, peste, carne de pasare, soia si leguminoase;

- ciocolata;

- aditivi chimici, coloranti si conservanti in alimentele preparate.

Articole din aceeasi categorie