17.02.2022
Cum scazi nivelul colesterolului fara medicamente. 4 reguli de alimentatie

Nivelul colesterolului poate fi redus cu ajutorul alimentatiei sanatoase, fara sa apelezi la medicamente. Este bine cunoscut faptul ca excesul de colesterol de pe vasele de sange este un factor major de risc in aparitia bolilor grave, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Cum scazi nivelul colesterolului fara medicamente. 4 reguli de alimentatie

Daca nu tii nivelul colesterolului sub control, risti sa dezvolti, in prima faza, hipertensiune arteriala, principala cauza a bolilor cardiovasculare. Valorile normale ale colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 200 mg/dl.

Grasimile sanatoase, fibrele si antioxidantii din anumite alimente au un rol esential, actionand similar statinelor, o clasa de medicamente folosite frecvent pentru reducerea colesterolului. La fel si renuntarea la fumat, daca ai acest viciu, precum si limitarea consumului de alcool.

Afla mai jos ce reguli simple de alimentatie trebuie sa respecti pentru a aduce nivelul colesterolului la valorile normale, fara medicamente.

Regim alimentar pentru a scadea nivelul colesterolului

Mananca zilnic fructe si legume proaspete

Cea mai mare greseala in privinta alimentatiei pe care o facem este sa nu ne facem „norma” de 5 fructe si legume zilnic. Aceste alimente sunt foarte importante in reglarea colesterolului, deoarece contin steroli, care actioneaza tintit asupra grasimilor din sange.

In special merele si strugurii sunt fructe recomandate pentru scaderea colesterolului, deoarece au in compozitie pectina si alte substante benefice care reduc nivelul colesterolului rau si il cresc pe cel bun, imbunatatind totodata microbiota intestinala.

13 motive de a administra Vitamina D la copii. Igor Pletosu, medic pediatru: „Copiii care primesc regulat, cel putin saptamanal doza necesara de vitamina D, sunt mai rezistenti in fata infectiilor virale sezoniere”

Alte fructe si legume pe care ar trebui sa le consumi mai des sunt: perele, caisele, avocado, broccoli, morcovii si varza de Bruxelles.

Alege alimente bogate in grasimi sanatoase

In loc sa mananci fast-food si produse foarte procesate, bogate in grasimi saturate, sare, zahar si aditivi, alege alimente „curate” care abunda in grasimi sanatoase, esentiale pentru sanatatea inimii, dar si a creierului.

Grasimile polinesaturate si cele mononesaturate – reunite sub „umbrela” grasimilor sanatoase – reduc eficient nivelul colesterolului LDL.

Consuma mai des nuci (caju, fistic, alune de padure etc.), avocado, peste, carne slaba si ulei de masline.

Nu uita de fibre!

Nutrientul cel mai important cand vine vorba despre scaderea nivelului de colesterol este reprezentat de fibre, care se gasesc din abundenta in ovaz, dar si in fructe precum merele, prunele ori perele sau numeroase tipuri de legume.

Trebuie sa consumi zilnic 25-38 de grame de fibre, dintre care aproape 30% trebuie sa reprezinte fibrele solubile, prezente in astfel de alimente.

Pe langa faptul ca scad nivelul colesterolului, astfel de alimente sunt foarte benefice si pentru digestie, prevenind balonarea si constipatia.

Mesele mici si dese, cheia marilor succese

Greutatea in exces este una dintre cauzele principale ale colesterolului crescut. De aceea este important sa incerci sa slabesti, deoarece si nivelul colesterolului se va regla odata cu schimbarea obiceiurilor alimentare si scaderea in greutate.

Studiile arata ca o scadere in greutate de numai 5-10% ajuta foarte mult la scaderea colesterolului total. Pentru a avea succes in acest demers, mananca portii mai mici de alimente bogate in fibre si proteine, dar mai des. Astfel vei avea energie toata ziua, te vei simti mereu satul si vei slabi mai usor.

Supliment cu orez fermentat pentru scaderea colesterolului

Un alt aliat in lupta cu nivelul crescut de colesterol poate fi orezul fermentat (koji), un produs folosit de secole in China atat ca aliment, cat si medicament pentru imbunatatirea digestiei si a circulatiei sanguine, care are in compozitia sa statine naturale.

Orezul fermentat contine monacolina K, o substanta activa care ajuta la diminuarea colesterolului rau, dar si a trigliceridelor. O cura de 2-3 luni cu acest supliment ar putea reduce cu 15-20% nivelul colesterolului.

De asemenea, sustine medicul, drojdia rosie de orez accelereaza metabolismul si favorizeaza cresterea colesterolului bun HDL, care ajuta la transportarea colesterolului rau catre ficat, unde va fi procesat in vederea eliminarii sale din organism prin intermediul bilei.

Cum ingrijim acasa pielea din zona ochilor?⁣⁣ Cristina Cotruta, dermato-cosmetolog ne spune despre particularitatile pielii din aceasta zona

Articole din aceeasi categorie