11.02.2022
Secrete pe care producatorii de cafea nu ti le vor spune nici in ruptul capului

Cafeaua este cea mai populara bautura de pe planeta si cu atat mai mult o mare afacere: statisticile arata ca in 2020/2021 s-au consumat 166,3 milioane de saci cu cafea de 60 de kilograme (fata de 160 de milioane cu un an inainte), adica aproape 10 milioane de tone! Si, ca in toate marile afaceri, sunt unele lucruri pe care companiile nu ar vrea sa le afle si clientii.

Producatori de cafea care utilizeaza practici incorecte de munca

Organizatii non-profit trag tot timpul semnale de alarma cu privire la conditiile grele de munca de care au parte cei care planteaza, ingrijesc si recolteaza cafeaua. De exemplu, in Brazilia, cea mai mare exportatoare de cafea, agricultorilor le revin doar 2% din incasarile finale pentru cafeaua pe care o produc. Iar exploatarea copiilor este cu 37% mai prezenta in regiunile din Brazilia unde se produce cafea, ca de altfel si in alte tari producatore din lume.

Lanturile de restaurante prefera cafeaua bine prajita, pentru ca e cea mai ieftina

In special in marile retele de fast-food, ca McDonaldʼs sau Starbucks, care vand cantitati mari de cafea, aceasta se face din boabe bine prajite, pentru ca sunt mai ieftine. Cu cat sunt mai inchise la culoare, boabele ascund imperfectiunile si au aroma si gust mai uniforme. Desigur, si mai amar.

Profiturile din cafea sunt uriase

Restaurantele isi recupereaza de multe ori costurile cand vand ceva din meniu. Chiar daca este corect sa faca profit, altfel s-ar inchide, nivelul acestuia poate fi surprinzator. Presa americana a informat ca o ceasca cu cafea il costa 30 de centi pe cel care o face intr-un local de fast-food, dar de obicei o vinde cu cel putin doi dolari. Adica isi scoate banii de 6,6 ori. In restaurante poate fi mult mai scumpa.

Cafeaua decofeinizata contine de obicei chimicale

Cafeaua fara cofeina nu este chiar atat de inofensiva precum credeti. Cofeina este o componenta naturala a boabelor de cafea, asa ca e nevoie de un proces nenatural ca sa fie eliminata. Adica cu chimicale. Chiar daca acestea sunt aprobate de autoritatile de securitate alimentara, urmele pe care le lasa pot avea efecte secundare – incetinire temporara a sistemului nervos central sau artrita reumatoida.

Cafeaua filtrata contine mai multa cofeina decat un espresso

Luat picatura cu picatura lenta, un espresso este mai tare in continut de cofeina decat o cafea filtrata. Dar o ceasca standard de cafea filtrata, adica in jur de 200 ml, are mai multa cofeina decat un espresso standard, care are doar 30 ml. Adica 100 mg de cofeina in cana, fata de 65 mg in espresso.

Dependenta de cafea este reala

De fapt este dependenta de cofeina. De aceea este considerat cel mai utilizat drog de pe planeta. Sunt cunoscute beneficiile ca inviorarea si cresterea concentrarii, dar consumul de cafea in cantitati prea mari poate schimba procese chimice din creier.

O supradoza de cofeina nu este imposibila

Nu e usor sa bei atata cafea incat sa devii o urgenta medicala, dar nici imposibil. Daca un adult de talie medie consuma 1.200 mg de cofeina intr-o perioada scurta (de peste trei ori doza maxima zilnica recomandata), pot aparea puls mare, dureri de cap, chiar halucinatii si convulsii.

Ce sa incluzi in dieta ca sa ai mereu energie. Alimente care combat oboseala

Articole din aceeasi categorie