Inotul nu are nevoie de nicio introducere, credem noi. In primul rand este un exercitiu fizic ideal pentru a-i mentine pe copii in forma, dar si pentru a le oferi incredere in sine pentru ca da, este nevoie de o doza de curaj si totodata de disciplina pentru a practica inotul. Ghidati de un instructor specializat, copii isi pot dezvolta abilitatile motrice de la varste foarte mici.
Nichita DANIS, ANTRENOR:„Copii pot sa practice inotul de la varste fragede. In mare parte antrenorii incep a lucra cu copii de la varsta de 3 luni.”
Nu toti copiii sunt la fel. Unii invata mai repede sa inoate, altii mai tarziu, unii vor sa frecventeze antrenamentele, altii nu prea.
Toate sporturile au beneficii pentru sanatate, dar inotul se bucura de cea mai larga paleta de beneficii printre care cresterea rezistentei cardio-pulmonare, stimularea circulatiei sanguine, dezvoltarea masei musculare, intarirea ligamentelor si articulatiilor, imbunatatirea posturii corporale si dezvoltarea flexibilitatii.De asemenea, in timpul antrenamentelor de inot copii invata sa numere, sa recunoasca culorile si dobandindesc insusiri utile precum perseverenta, rabdarea, vointa si spiritul de echipa.
Inotul este binevenit atat in profilaxia cat si in tratamentul multor boli. Astfel, inotul este recomandat copiilor cu hiperexcitabilitate, hiper- sau hipotonus muscular, paralizie cerebrala sau displazie de sold.
In functie de varsta si abilitatile sportive ale copilului, antrenamentele de inot se efectueaza cu o frecventa de la 2 la 7 ori pe saptamana si dureaza aproximativ 30 minute.
Nichita DANIS, ANTRENOR: „Daca vorbim despre prima lectie a bebelusului in primul rand ne uitam la aspectul emotional al copilului si al parintelui. Daca copilul e ok, nu plange, nu are nici un stres atunci adaugam jucarii si continuam exercitiile. In al doilea rand ne uitam la planul emotional al parintelui, daca parintele are incredere in antrenor si permite sa lucreze cu copilul, atunci lectia trece cu succes.”
Atat timp cat copilul se afla in incinta bazinului, antrenorul preia rolul de parinte - parinte care va continua sa indrume si sa dirijeze comportamentul copilului in timpul antrenamentelor.
Spre deosebire de bebelusi, cei mai maricei au invins frica de apa si practica fiecare antrenament cu placere si implicare maxima.
Sper eu ca te-am convins de beneficiile inotului si de cat de minunat se simt cei mici in apa. Daca da, nu ti-a ramas decat sa cauti un bazin de inot in apropiere de casa ta!