Sistemul limfatic - o retea de vase si ganglioni limfatici, a carui rol este mai putin cunoscut, dar extrem de important pentru organismul nostru.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Sistemul limfatic are un rol important in imunitatea pacientului. Rolul de stopare a bacteriilor poate fi implicat atunci cand avem un proces inflamator acut, in urma bolilor virale. Poate fi reactia nodulilor limfatici la pacientii imunodepresivi si de asemenea, sistemul imun reactioneaza bine la procesele tumorale”.
Inflamatia ganglionului limfatic in urma unei infectii este denumita limfadenita. In cazul copiilor se dezvolta cel mai des in regiunea maxilo-faciala.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Limfadenita poate fi acuta, subacuta si purulenta. In sectia chirurgia oro-maxilo-faciala avem de-a face cu limfadenita acuta purulenta, cand se acumuleaza un exsudat in nodul si acesta deja functia nu poate sa si- o produca”.
La copii, pot fi afectati nodulii din regiunea urechii, a obrazului, dar cel mai des intalnite sunt limfadenitele submandibulare si cervicale.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Cauza poate sa fie: o stomatita banala la copil, o eruptie dentara, un proces carios profund care a trecut in periodontita, in urma unui traumatism, fie plaga, fie fractura. Poate sa fie si rinogena, cand copilul are o infectie respiratorie acuta, otita sau chiar o muscatura de insecta”.
Deseori, parintele depisteaza intamplator ganglionul limfatic, de obicei dupa 1-2 saptamani de la o raceala sau o eruptie dentara.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Poate observa un nodul limfatic marit in volum, formatiune sferica care se palpeaza ca o mergea sau o minge. Daca el e mai mare de 1 cm ar trebui sa ne alarmam. Cea mai mare greseala apare cand parintii incalzesc locul dat si asta se acutizeaza si trece in faza purulenta”.
Specialistii, de asemenea, nu recomanda sa recurgem la metode populare precum ar fi compresele cu ceapa sau cartofi si sa ne adresam la medic.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Diagnosticul il putem stabili clinic si paraclinic. Palpator, simtim nodulul limfatic. Daca el e in stadiu acut seros, poate sa fie mobil, nu e aderent la tesuturile adiacente, el deseori poate sa fie si indolor. Cand trece in stadiul purulent el este dolor, aderent la piele, la tesuturile adiacente, local poate fi si temperatura marita. Copilul poate avea lipsa poftei de mancare, poate sa fie mai apatic, temperatura, transpiratii poate sa fie nocturne”.
Paraclinic, poate fi efectuata ultrasonografia nodulilor limfatici, fiind o procedura minim invaziva si accesibila. Tomografia computerizata si punctia nodulului se efectueaza in cazurile mai grave.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Complicatiile limfadenitei seroase cand trece in faza purulenta: cand e localizata, doar abces, este favorabil pentru copil, se face doar o mica incizie, pentru drenarea abcesului, si s-a drenat. Daca nu s-a adresat la timp, el poate sa treaca in flegmon”.
Complicatiile sunt destul de rar intalnite, de obicei la copiii a caror parinti nu au fost precauti sau care nu au fost monitorizati de medicul de familie. De aici si revine ideea de preventie a limfadenitei.
Egor POROSENCOV, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Sa fie copilul crescut intr-un mod sanatos, cu alimentare sanatoasa. Putem sa prevenim prin prevenirea cauzelor, a proceselor inflamatorii odontogene, sa avem grija de sanatate cavitatii bucale, a organele ORL”.
Si sa nu uitam de adresarea la timp la medicul de familie sau medicul specialist, ceea ce deseori se omite.