31.05.2022
Ce masuri poti lua pentru a avea grija de sanatatea tiroidei

Glanda tiroida influenteaza metabolismul, temperatura corporala, nivelul colesterolului, dezvoltarea creierului si multe altele.

Cea mai simpla modalitate de a avea grija de sanatatea tiroidei este sa ai grija la alimentatie. Iodul este cel mai important ingredient necesar pentru functionarea optima a glandei tiroide. Acesta se gaseste in sarea iodata, precum si in alimente precum algele marine, fructele de mare sau pestele de apa sarata. Mai jos sunt cateva masuri pe care le poti lua pentru a avea grija de tiroida.

Verifica periodic gatul

Palparea periodica a gatului reprezinta cea mai simpla metoda pentru a detecta din timp o problema a tiroidei. Atunci cand exista probleme vei detecta umflaturi sau mici noduli, aproape de suprafata pielii. Uneori, acestia se vad usor daca te uiti in oglinda.

Daca ai si alte simptome este important sa mergi la medic pentru a vedea daca este vorba de gusa nodulara.

In cazul in care suferi de afectiuni ale tiroidei este recomandat sa mergi periodic la medic pentru a preveni aparitia complicatiilor. Mai mult, daca ai rude apropiate cu probleme ale tiroidei este important sa mergi la medic pentru a testa nivelul hormonilor tiroidieni.

Creste consumul de iod

Iodul este esential pentru glanda tiroida. Insisi hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triodotironina (T3) sunt numiti astfel datorita numarului de molecule de iod continute. T4 are patru molecule de iod, in timp de T3 are trei molecule. Cu alte cuvinte, in lipsa iodului, corpul nu poate produce hormoni tiroidieni. Drept urmare, mai multe functii ale organismului sunt afectate.

Cinci aspecte alimentare de care trebuie sa tii cont daca suferi de sindromul de intestin iritabil

Gateste bine legumele

Legumele verzi din familia Brassica respectiv broccoli, conopida si varza kale au un continut ridicat de substante nutritive. Totusi, daca nu sunt gatite cum trebuie (fierte, prajite sau gatite la aburi) pot bloca functiile tiroidei prin blocarea absorbtiei de iod. Acest lucru este cauzat de continutul de goitrogeni. Daca mananci astfel de legume, gateste-le bine inainte de consum, pentru a evita efectele negative.

Consuma nuci

In special nucile clasice si nucile braziliene contin cantitati importante de seleniu. Acest mineral este necesar pentru a produce hormonii tiroidieni. De asemenea, nucile contin antioxidanti care protejeaza glanda tiroida impotriva stresului oxidativ. Mai mult, poti gasi seleniu si in peste, oua, unt, usturoi, ceapa si fructe de mare.

Evita dietele restrictive

Infometarea nu reprezinta o solutie pentru a pierde in greutate. Dietele restrictive caloric si nutritional dau semnalul organismului, iar tiroida face tot ce este posibil pentru a asigura supravietuirea. In acest sens elibereaza hormonul invers T3 care contribuie la incetinirea metabolismului.

Alege, in schimb, sa mananci fructe si legume proaspete, carne slaba, lactate slabe, cereale integrale, nuci si seminte. De asemenea, redu consumul de produse procesate, fast food, produse cu zahar rafinat si bauturi carbogazoase.

Consuma soia cu precautie

Similar legumelor din familia Brassica, si soia contine goitrogen care blocheaza absorbtia iodului, deci, si functiile tiroidei.

Daca obisnuiesti sa consumi frecvent soia, este important sa mergi regulat la medic pentru a testa nivelul iodului. La nevoie, poate fi necesara suplimentarea cu iod.

Ciresele sunt foarte sanatoase, dar au si efecte adverse. Vezi care sunt acestea

Redu consumul de gluten

Glutenul reprezinta o problema pentru persoanele cu alergie sau intoleranta. Totusi, exista dovezi ca ar putea fi o legatura intre intoleranta la gluten si afectiunile tiroidiene autoimune.

Se crede ca partea proteica din moleculele de gluten se aseamana cu tiroida, iar atunci cand ajunge in sange, organismul trimite semnalul pentru a fi distrusa. Drept urmare, sistemul imunitar ataca atat proteinele din gluten, cat si tiroida.

Articole din aceeasi categorie