Ciresele pot fi de mai multe soiuri si culori, insa toate sunt hranitoare, pline de fibre, vitamine si minerale. De pilda o cana cu cirese (154 de grame) crude, fara samburi, ofera doar 97 de calorii, 2 g de proteine, 25 g de carbohidrati, 3 g fibre, 18% din valoarea zilnica de vitamina C, (o substanta esentiala pentru sanatatea pielii si a sistemului imunitar) si 10% din cantitatea zilnica de potasiu, (necesar pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru contractiile musculare). De asemenea, ciresele contin vitamine din complexul B, (B1, B2 si B6) mangan, cupru, magneziu si vitamina K.
Ciresele, beneficii peste masura
Confrom „Healthline”, consumul de cirese ne ajuta sa ne recuperam dupa exercitii fizice intense, imbunatateste calitatea somnului, ajuta la slabit, are efecte pozitive asupra durerilor si rigiditatii articulare si imbunatateste sanatatea inimii.
Nu te mai atinge de ele! Afla care sosuri sunt aparent sanatoase, dar periculoase pentru organism
Daca obisnuiesti sa consumi aceste fructe delicioase in cantitati mari, trebuie sa fii atent si la efectele adverse care pot sa apara.
Efectele adverse ale consumului de cirese
Ciresele sunt excelente la gust, insa daca stii ca te confrunti, de obicei, cu probleme digestive este bine sa limitezi consumul lor. Aceste fructe contin fibre alimentare, iar consumul in exces poate cauza probleme gastrointestinale. Asadar, consumul excesiv de cirese poate provoca gaze intestinale, balonare, varsaturi insotite de greata, arsuri ale stomacului si crampe. De retinut ca aceste fructe au un efect usor diuretic si laxativ.
Unele persoane sensibile pot dezvolta si alergii la acest fruct, iar copiii sunt trei ani nu ar trebui sa consume cirese intregi, deoarece prezinta risc de inec.