31.05.2022
Cinci aspecte alimentare de care trebuie sa tii cont daca suferi de sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil se caracterizeaza prin anomalii ale sensibilitatii si functiei intestinale, care provoaca un disconfort abdominal semnificativ. In general, femeile sunt afectate de aceasta problema de sanatate intr-o proportie mai mare decat barbatii.

Efectele acestui sindrom se manifesta diferit in functie de persoana, dar, in cele mai multe cazuri, cei afectati sufera de dureri abdominale, crampe, constipatie sau diaree, balonare sau activitate intestinala zgomotoasa. Aceste simptome se resimt si mai intens dupa o masa copioasa sau dupa consumul de alimente care contin lapte sau cereale.

Daca asta ti se intampla si tie, este important sa mergi la doctor, pentru a primi cele mai bune sfaturi de tratament. De asemenea, este important sa tii seama, in paralel, de anumite aspecte care tin de obiceiurile alimentare. Iata care sunt cinci dintre cele mai importante.

Creste consumul de fibre solubile

Aceste fibre au proprietatea de a se transforma intr-un fel de gel, care favorizeaza un tranzit intestinal mai bun. De asemenea, aceste fibre sunt indicate si daca unul dintre simptomele tale este diareea. Pe de alta parte, ar fi de preferat sa reduci consumul de fibre insolubile, care vor agrava simptomele diareei, de exemplu.

E luna mai si e perioada alergiilor provocate de mesteacan. Ce spune alergologul, Cristina Toma despre crizele alergice: „Se manifesta prin stranutul in salvie, asta insemnand ca pacientul are accese de stranut, deci el stranuta 5-10-20-30 de ori” - VIDEO

Printre alimentele pe care ar trebui sa le privilegiezi se numara: ovazul (paine din faina de ovaz, fulgi de ovaz), orz (si derivatele acestuia) si semintele de psyllium. Legumele ar trebui consumate in general fierte. Printre fructele recomandate se numara grapefruitul, capsunile, nectarinele, portocalele si piersicile.

Evita alimente fermentabile

Alimentele bogate in carbohidrati, care provoaca acelasi tip de simptome asociate cu sindromul de intestin iritabil, sunt denumite alimente fermentabile. Este recomandat ca persoanele care sufera de sindrom de intestin iritabil sa reduca frecventa consumului cat de mult se poate, fara a le exclude complet din alimentatie.

Printre alimentele pe care ar trebui sa le consumi doar rareori se numara: broccoli, varza, napii, varza de Bruxelles si conopida. De asemenea, evita si leguminoasele (fasole, linte, mazare).

Bea multa apa

Dupa cum stii deja, pentru o stare generala buna de sanatate, este recomandat sa bei doi litri de apa in fiecare zi. Pentru persoanele care sufera de sindromul de intestin iritabil, este cu atat mai important sa respecte aceasta regula. Si inca o observatie! Nu astepta niciodata sa ti se faca foarte sete, acesta este un semn ca organismul este deja deshidratat. Totusi, nu bea mai mult de 250 ml (un pahar) odata, pentru a nu umfla stomacul si intestinul cu apa.

Verifica-ti intolerantele alimentare

Multe persoane care sufera de sindromul de intestin iritabil observa ca se simt balonate si indispuse dupa ce consuma produse lactate. Nu este obligatoriu ca cineva care sufera de acest sindrom sa aiba si intoleranta la lactoza, dar este mai bine sa verifici printr-un test specific. La fel si in cazul fructozei, glutenului sau histaminei. Exista posibilitatea ca, pe langa sindromul de intestin iritabil, sa suferi si de intoleranta la fructoza, intoleranta la gluten sau intoleranta la histamina.  

Iti doresti sa ai o silueta fara cusur? Afla despre procedura Stratosphere de la Mihaela Enachi, specialist in remodelare corporala: „Inainte de procedura este binevenit sa nu bem cafea si sa nu mancam cu o ora inainte de procedura” - VIDEO

In acest caz, trebuie sa eviti numeroase alimente, in special fructele sau alte alimente specifice, in functie de rezultatul testelor. Totusi, pentru a te asigura ca furnizezi organismului toate vitaminele si mineralele de care are nevoie, este mai bine sa te adresezi unui medic sau nutritionist care sa-ti ghideze dieta.

Renunta la alimentele iritante

Din pacate, atunci cand esti diagnosticat cu sindromul de intestin iritabil, trebuie sa eviti sa mananci alimente iuti, foarte acre sau picante, pentru ca pot provoca un oarecare disconfort. De asemenea, este mai bine sa incluzi mai rar in dieta ta urmatoarele alimente: legume crude si salate, nuci si seminte, zmeura si kiwi.  Totodata, ar trebui sa limitezi pe cat posibil consumul de alcool, ceai si cafea.

Asadar, cu ajutor medicului si tinand cont de aceste sfaturi de alimentatie, vei gasi modalitatea eficienta de a atenua inconvenientele create de sindromul intestinului iritabil.

Articole din aceeasi categorie