28.05.2022
E luna mai si e perioada alergiilor provocate de mesteacan. Ce spune alergologul, Cristina Toma despre crizele alergice: „Se manifesta prin stranutul in salvie, asta insemnand ca pacientul are accese de stranut, deci el stranuta 5-10-20-30 de ori” - VIDEO

Mesteacanul este unul dintre arborii care provoaca cele mai multe alergii. In luna mai, acest copac produce cantitati enorme de polen si apar astfel simptome deranjante pentru persoanele sensibile la polenul mesteacanului. Afla de la medicul alergolog care sunt simptomele specifice ale unei crize alergice si cum o gestionam corect.

Alergia este o reactie normala a organismului la stimulii externi pe care ii numim alergeni. In momentul in care sistemul imun ii recunoaste drept potential inamic, incepe a produce anticorpi. 

Ce este sindromul colonului iritabil si care sunt elementele care trebuie sa te puna in garda. Viorica Caraus-Moraru, gastroenterolog: „Tot aici putem pune stresul care ar avea un efect declansator” - VIDEO

Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG: „In momentul in care un alergen patrunde in organismul nostru prin diferite cai, respiratorie sau alimentara, atunci sistemul imun sintetizeaza aceste proteine imunoglobulinele E, care au scop de a ne apara. La primul contact cu alergenul, de fapt, nu se intampla nimic decat asa numita sensibilizare a organismului catre un alergen specific. Imunoglobulina E specifica este ca un lacat pentru cheita sa speficica de alergen. In al doilea, al cincilea, al sutelea contact cu acest alergen, deja aceasta imunoglobulina E se fixeaza cu proteina alergenului si declanseaza o reactie alergica.”

Alergia la mesteacan face parte din alergiile sezoniere, acest arbore fiind printre primii care polenizeaza in regiunea noastra. De obicei, se caracterizeaza prin rinita alergica, care debuteaza primavara devreme.

Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG: „Se manifesta prin stranutul in salvie, asta insemnand ca pacientul are accese de stranut, deci el stranuta 5-10-20-30 de ori, ceea ce este foarte deranjant pentru pacientul nostru, congestia nazala sau nas infundat, mai simplu zis, rinoree clara, deci eliminari clare, limpezi din nas, transparente si pruritul nazal, mancarimea in regiunea nasului. Foarte des aceste simptome nazale sunt asociate cu simptomele oculare si atunci vorbim de rinoconjunctivita alergica si sunt semne precum pruritul la nivelul ochilor, hiperimia sclerelor, hiperlacrimatia.”

Pentru a confirma ca polenul mesteacanului este alergenul sensibilizant pentru pacient, medicul alergolog va recomanda efectuarea testelor de laborator. 

Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG: „Tratamentul rinitelor alergice sau rinitelor sezoniere are ca si scop cateva puncte foarte importante. Primul ar fi scolarizarea pacientului. Trebuie sa invatam pacientul sa se protejeze de actiunea acestui polen si vorbim de masuri generale precum aflarea in incapere mai multe ore in perioada de polenizare a mesteacanului sau folosirea aerului conditionat cu filtre sau purtarea mastii cu care deja suntem obisnuiti, dar masca sa fie umezita. Masuri post-contact cu polen: atunci cand revenim de afara este binevenit sa ne schimbam hainele, chiar sa facem un dus ca toate particulele de polen depuse pe piele si par sa fie inlaturate.”

Stiai ca exista un tratament pentru hidratarea parului, in baza unor produse organice? Ce spune hairstylistul, Silvia Caraman despre rebuilding: „Este ca un pre-tratament, pentru ca masca noi o aplicam pe parul umed, iar acest ser il punem pe par uscat.” - VIDEO

O serie de medicamente pot atenua simptomele reactiei alergice. 

Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG: „E vorba de antihistaminice non-sedative, adica acele care nu provoaca somnolenta si e vorba de grupul de corticosteroizi, doar ca ele au actiune locala, vorbim de corticosteroizi topici cu aplicare intranazala. Cu precautie trebuie utilizate preparatele care amelioreaza nasul congestionat, pentru ca exista riscul agravarii situatiei prin aparitia asa numitei rinite medicamentoase.

Totul despre „bila lenesa”. Ce fel de afectiune este dischinezia biliara si cum o poti preveni. Aliona Caminina, medic gastroenterolog: „Orice om fara a apela la ajutorul medicului poate sa inceapa sa se alimenteze corect.” - VIDEO

Cel mai important tratament este terapia alergen specifica, ceea ce inseamna administrarea in doze crescande a alergenului cu scopul de a-i demonstra sistemului imun ca polenul mesteacanului nu este un inamic si ar trebui sa il accepte, fara a produce imunoglobuline E specifice.

Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG: „Ca si rezultat maxim pe care il putem obtine este tratarea definitiva a rinitei, rezultat minim este sa scadem pragul sensibilitatii, deci pacientul sa nu aiba aceste manifestari severe cu care se confrunta la contactul cu alergenul mesteacanului.“

Adreseaza-te la medic de la aparitia primelor manifestari pentru ca alergiile netratate corespunzator se pot complica cu astm bronsic alergic.

Articole din aceeasi categorie