Ai avut o perioada dificila la birou, deadline-uri urgente, nopti pierdute facand lucruri pe care nu ai timp sa le rezolvi in timpul programului de lucru si cafeaua a fost cea care te-a salvat de fiecare data. Doar ca, dupa o vreme, o ceasca de cafea nu a mai fost suficienta, apoi nici doua si nici nu-ti mai amintesti cand ai ajuns sa bei peste un litru de cafea pe zi. Ce ai observat este faptul ca te simti din ce in ce mai lipsita de energie, desi cantitatea de cafea se tot mareste. Vezi mai jos care sunt semnele unei supradoze de cofeina si ce poti face pentru a reveni la normal.
Care sunt semnele intoxicatiei cu cafeina
Practic, cofeina stimuleaza sistemul nervos central, facandu-te sa te simti mai alerta si mai „in priza”. Totodata, cafeaua stimuleaza eliberarea de adrenalina, ceea ce duce la cresterea semnificativa a ritmului cardiac.
Dar, la fel ca si in cazul alcoolului, chiar daca este benefica in cantitati moderate, daca ajungi sa consumi prea multa cafea, efectele secundare pot merge de la stari de neliniste, anxietate, nervozitate, pana la probleme de sanatate majore.
Oamenii ar trebui sa-si limiteze consumul de cofeina la cel mult 400 de miligrame pe zi, potrivit USDA. In timp oamenii au o toleranta diferita fata de cafeina, probabil ca veti simti destul de rau daca vei trece peste aceasta cantitate de 400 de miligrame.
Si ca sa iti fie mai simplu sa vezi ce inseamna aceasta cantitate, afla ca o ceasca de cafea are aproximativ 100 de miligrame de cafeina, deci nu ar trebui sa bei mai mult de patru cesti intr-o zi. Daca depasesti aceasta cantitate, este posibil sa ai o senzatie de oboseala accentuata, sa ai dureri de cap, stari de greata, palpitatii.
Cum iti dai seama daca este vorba despre intoxicatie cu cafeina si nu despre altceva
O supradoza de cafeina, care sa cauzeze o intoxicatie este destul de rara, dar se poate intampla atunci can oamenii consuma o cantitate foarte mare de cofeina intr-un interval scurt de timp. Tine cont de faptul ca nu doar cafeau are cafeina, ci si bauturile energizante, cola, ciocolata, asa ca sursele de cafeina sunt mai numeroase decat crezi.
Trebuie sa mergi la un medic daca prezinti oricare dintre aceste simptome de supradoza:
- confuzie;
- respiratie dificila;
- dureri in piept;
- varsaturi;
- batai ale inimii neregulate si foarte rapide;
- convulsii.
In aceste cazuri extreme, medicii au metode pentru a incerca sa scoata cofeina din organism, pentru ca pagubele facute de aceasta sa nu fie ireversibile.
Ce poti face daca ai exagerat cu cafeaua
Vestea proasta este ca poate dura pana la noua ore si jumatate pentru ca nivelurile de cofeina din sange sa scada chiar si la jumatate.
Exista insa cateva lucruri destul de eficiente pe care le poti face. In primul rand, incepe sa bei apa. Hidratarea corespunzatoare amelioreaza simptomele date de excesul de cafeina si ajuta organismul sa o elimine mai eficient.
Un alt truc de pus in practica este sportul. Daca faci cateva exercitii usoare, cel putin, organismul va metaboliza mai rapid cafeaua si va scadea doza de cafeina din sange.
Consumul de alimente cu potasiu sau magneziu (cum ar fi bananele) este, de asemenea, de ajutor. Cofeina iti elimina potasiul si magneziul din organism, ceea ce poate provoca tremurul si nelinistea pe care le simti atunci cand exagerezi cu cafeaua.