26.05.2021
Alergia la puful de plop – o adevarata catastrofa! Afla cat de periculoase pot fi aceste particule ce plutesc in aer

Puful de plop ne da batai de cap in perioada primaverii, mai ales, in ultima luna. Fiind deranjant si iritant, puful de plop provoaca stranut, mincarime, secretie nazala apoasa sau lacrimare. Toate acestea reprezinta simptomele unei alergii la particulele din aer, de aceea pentru a evita anumite complicatii este necesar consultul unui specialist alergolog. In articolul de mai jos, specialistii din domeniu au venit cu recomandari pentru isanatate.protv.md, in special pentru persoanele alergice la puful de plop. 

Conform datelor literaturii, aproximativ 20% din populatia lumii, sufera de alergii. In acest context, sezonul de inflorire a plantelor, reprezinta o adevarata provocare pentru persoanele sensibilizate la diferiti alergeni inhalatori, cum ar fi: combinatia de ierburi cu inflorire timpurie si tarzie, combinatia copacilor cu inflorire timpurie si tarzie etc.

Afla de la medicul imunolog, Valentina Smesnoi ce tipuri de anticorpi se formeaza dupa Covid-19

Alergiile respiratorii de primavara sunt cauzate de polenul pomilor si al florilor, motiv pentru care se numesc polinoze si se produc prin inhalarea granulelor de polen. Astfel, un adevarat dusman al personelor alergice, in perioada mai-iunie, este puful de plop.

Simptomele care ar cataloga o persoana ca fiind alergica la puful de plop sunt variate. De obicei se dezvolta simptome respiratorii usoare, cum ar fi: stranuturi frecvente, nas infundat, prurit nazal, rinoree apoasa, la care se pot asocia semnele unei conjunctivite alergice cu lacrimare, inrosirea globilor oculari, prurit ocular. In cazuri mai severe, poate aparea tusea, accesele de sufocare si crizele de astm bronsic. Chiar daca vorbim de alergeni inhalatori, nu doar sistemul respirator este cel care prezinta simptome. Pacientii, in cazuri mai rare, pot manifesta prurit cutanat insotit de eruptii cutanate caracteristice sau manifestari digestive cu greturi, vome si scaun instabil.

Intrebarea fireasca care apare este ce ar trebui sa faca oamenii alergici in aceasta perioada?

Trebuie sa stii! Iata care sunt cele mai eficiente antrenamente pentru scaderea in greutate

Cateva recomandari:

·         Evitarea iesirii in diminetile insorite de primavara-vara (chiar daca puful de plop e greu de evitat, pentru ca e, practic, peste tot) sau protectie cu o masca ce acopera nasul si gura.

·         La intoarcerea acasa, dus cu spalarea parului, a hainelor si curatirea pantofilor.

·         Geamurile se tin inchise, eventual sa existe aer conditionat cu un filtru special pentru polen.

·         Masinile sa fie prevazute cu filtru pentru polen (multe au din fabricatie un astfel de filtru), ce se curata sau se schimba cu regularitate.

·         Animalele se tin numai afara sau numai in interior, pentru a diminua aducerea in casa a alergenilor in blana sau pe labe.

·         Se evita imbracamintea din materiale sintetice, care prin frecare produce un camp electrostatic ce atrage alergenii.

·         In perioadele cu simptome, trebuie evitat contactul cu substante iritante, cum sunt solutiile de curatit in casa, spray-uri pentru insecte, deodorante, vopsea, benzina si mai ales fumul de tigara.

·         Curatirea des a casei cu carpe umede sau din microfibra, care absorb alergenii, indepartarea covoarelor, spalarea draperiilor si a geamurilor pe care se depune polen, este recomandata.

·         Nu se recomanda mutarea intr-o alta zona geografica in perioada alergenilor, deoarece o persoana cu predispozitie poate deveni alergica la noi polenuri.

Daca prin respectarea acestor masuri de preventie, simptomele continua sa apara sau se agraveaza, atunci este nevoie de consult la medic alergolog si interventie medicamentoasa cu: decongestante nazale, antihistaminice, dar si corticosteroizi intranazali.

Articole din aceeasi categorie