02.06.2022
Cafeaua: la ibric sau la filtru? Care este mai sanatoasa si cata cafea e bine sa bei pe zi

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume, alaturi de apa si ceai. Exista o mare varietate de soiuri de cafea, insa cele doua tipuri principale sunt Arabica si Robusta. Specia Arabica este originara din Etiopia si produce o cafea aromata, cu un gust mai temperat. Este, de altfel, cel mai popular sortiment la nivel mondial.

Cata cafea e bine sa bei?

Cafeaua a fost un subiect supus controverselor si dezbaterilor de-a lungul timpului. De exemplu, in anul 1991, bautura a fost inclusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pe o lista de posibili cancerigeni, dar asta pana in 2016, cand cercetatorii nu au mai asociat consumul de cafea cu un risc crescut al cancerului. Dimpotriva, atunci s-a vorbit despre un risc scazut de aparitie a anumitor tipuri de boli canceroase in randul celor care beau cafea regulat.

Ciresele sunt foarte sanatoase, dar au si efecte adverse. Vezi care sunt acestea

Specialistii considera ca o cantitate de pana la 400 mg de cofeina pe zi poate fi sigura pentru majoritatea adultilor sanatosi (exceptie facand gravidele, femeile care alapteaza, copiii si adolescentii). Chiar daca aportul de cofeina difera in functie de gama de produse, poate fi echivalentul a patru cesti de cafea (1 ceasca de 240 ml). Anul trecut, Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA a emis avertismente cu privire la produsele care contin cofeina pura sau foarte concentrata, inclusiv suplimentele alimentare.

Lingurita, in acest caz, nu este o masura sigura de a calcula cate mg de cofeina consumam. De exemplu, o lingurita de cofeina concentrata, sub forma de pulbere, poate fi echivalentul a 28 de cesti de cafea. Consumata in exces, cofeina poate avea consecinte grave asupra sanatatii, cum ar fi palpitatiile, convulsiile, varsaturile, starea de dezorientare si chiar decesul.

La filtru sau la ibric?

Un studiu observational publicat in Jurnalul European de Cardiologie Preventiva a urmarit de-a lungul a aproape 20 de ani 500.000 de participanti sanatosi, bautori de cafea, cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani. Rezultatele au aratat ca persoanele sub 60 de ani care au baut una pana la patru cesti de cafea, in special filtrata, au avut o rata mai scazuta de boli arteriale sau deces. Rata de deces a fost predominanta la cei peste 60 de ani.

Incearca o gustare sanatasa si foarte populara, acasa! Reteta granolei delicioase - VIDEO

Cafeaua nefiltrata, dupa cum sustin cercetatorii, contine terpene - compusi care pot creste colesterolul rau din sange LDL, in timp ce o ceasca de cafea nefiltrata (asa cum e cafeaua turceasca, la ibric) poate contine de 30 de ori mai multe terpene decat cea filtrata.

Beneficiile cafelei

Cafeaua contine antioxidanti si alte substante active care pot reduce inflamatiile si pot proteja impotriva bolilor, inclusiv a celor de inima si a celor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Cofeina creste nivelul de energie si poate scadea riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Articole din aceeasi categorie