21.06.2022
Ce se petrece in corpul tau pe timp de canicula. Aceste lucruri trebuie neaparat sa le stii

De la an la an, verile sunt tot mai calde, iar sanatatea poate avea de suferit. Temperaturile crescute supun organismul unui efort sustinut de adapare. Starea celor cu boli cronice si nu numai a lor se poate agrava pe canicula, motiv pentru care este nevoie de adoptarea unor masuri.

Ce se petrece in corpul tau pe timp de canicula. Aceste lucruri trebuie neaparat sa le stii

Ca sa functioneze normal, organismul trebuie sa isi mentina temperatura constanta, in jurul valorii de 37 ºC. Pentru a ne simti confortabil, temperatura exterioara ar trebui sa fie intre 20 si 27 ºC, iar umiditatea poate varia intre 35-60%. Depasirea acestor valori supune organismul unor modificari. Astfel, pe canicula, organismul poate intra in stres termic, care produce o stare generala de rau, diverse tulburari sau, in cazuri extreme, decesul.

Reactionam diferit la caldura, in functie de factori precum: starea generala de sanatate (de pilda, hipertensiunea ne face mai vulnerabili pentru ca fragilizeaza sistemul cardiovascular), greutatea (excesul de kilograme poate antrena scaderea capacitatii organismului de a-si regla temperatura interna), varsta (persoanele in varsta si copiii mai mici de 10 ani au o sensibilitate mai mare la variatiile de temperatura) si sexul (femeile sunt mai sensibile la canicula).

Cum afecteaza obezitatea creierul copiilor si al tinerilor

Ce tulburari pot sa apara

In conditii de temperaturi ridicate extreme, reglarea temperaturii interne devine o prioritate pentru organism, astfel ca trec pe plan secund celelalte mecanisme: ritmul cardiac creste, vasele de sange se dilata, extremitatile sunt alimentate mai mult cu sange, iar functionarea normala a creierului este incetinita. Adesea, in conditii de caldura insuportabila, ne concentram mai greu, iar moleseala ne poate impiedica sa ducem la bun sfarsit treburile zilnice.

De asemenea, canicula favorizeaza aparitia edemelor (picioare umflate), eruptiilor (din cauza transpiratiei excesive), crampelor si durerilor musculare (din pricina sarurilor pierdute prin sudoare), a deshidratarii sau a carentelor de minerale, precum si a sincopei termice (mai ales la cei care depun efort fizic in conditii de temperaturi si umiditate crescute).

Cum procedezi daca ai ganglionii inflamati? Afla de la medicul hematolog, Vasile Musteata: „In 80 la suta din cazuri, acestia se inflameaza ca urmare a unei infectii.” - VIDEO

Iata ce modificari induce canicula in organism!

CREIER

Pe canicula, hidratarea normala a ochilor si a creierului poate fi afectata, motiv pentru care apar dureri de cap si ameteli.

GLANDELE SUDORIPARE

Transpiratia, in principal formata din apa si saruri minerale, are scopul de a raci organismul. Acest mecanism este insa limitat cand temperaturile si umiditatea sunt foarte mari si cand organismul si-a epuizat rezervele de apa si de saruri minerale.

RINICHI

Prin transpiratie, corpul se deshidrateaza. Rinichii elimina mai putina urina, ceea ce favorizeaza aparitia calculilor renali.

MUSCHI

In timpul transpiratiei, se elimina sodiul, mineral esential pentru contractiile musculare. Astfel, apar asa-numitele crampe de caldura.

VASE DE SANGE

Ritmul cardiac creste, iar extremitatile se vascularizeaza, in incercarea de a elimina caldura din corp. De aceea, picioarele se umfla si devin mai grele.

PIELE

Canicula poate favoriza aparitia unor probleme cutanate precum iritatiile.  

Articole din aceeasi categorie