Cancerul colorectal inregistreaza o crestere in tara noastra. Daca in anul 2016, in Republica Moldova erau inregistrate 1265 de cazuri, in 2019 numarul total de pacienti s-a marit cu 100. Frecvent, acest tip de cancer induce metastaze in ficat, ceea ce s-a intamplat si in cazul lui Igor Buruian.
Igor BURUIAN, PACIENT: „Am avut o durere intr-o buna zi. Am facut o investigatie si s-a depistat ca am probleme la ficat, care trebuie urgent operat. Doar Adrian Hotineanu mi-a mai dat o sansa, mi-a spus ca el ma poate pune pe picioare. Am ajuns aici si am facut doua operatii, una la colon si alta la ficat.”

Acest diagnostic nu este o sentinta, atunci cand este depistat in faza incipienta. Imediat ce a aflat de cancer, pacientul a decis sa lupte cu boala.
Iulia CRETU-LISNIC, ONCOLOG MEDICAL: „Tratamentul pentru fiecare pacient este stabilit individualizat de o echipa multidisciplinara, ce include medicul oncolog, chirurgul care isi spune opinia despre operabilitatea tumorii, radioterapeutul, imagistul, medicul pato-morfologic care analizeaza la microscop tumoarea si care sunt caracteristicele acesteia, neaparat si un psiholog.”
Barbatul are doar 44 de ani. In pofida optimismului, diagnosticul si perioada de tratament l-a marcat mult, atat pe el cat si pe familia lui.
Igor BURUIAN, PACIENT: „E greu din toate punctele de vedere, mai ales psihologic, cand te gandesti, sufleteste, moral si chiar fizic. Dupa operatii nu te simti prea bine, chiar foarte rau, iar acasa sunt toti stresati.”
Pe langa tratamentul chirurgical, chimioterapia ramane a fi unul dintre pilonii principali in tratamentul cancerului.
Iulia CRETU-LISNIC, ONCOLOG MEDICAL: „Chimioterapia este una din etapele tratamentului unui pacient cu cancer. Aceasta poate fi administrata preoperator pentru a micsora din dimensiunea tumorii sau postoperator pentru a putea controla sensibilitatea tumorii la citostatice sau cu scop adjuvant, fiind tumorile operabile. Exista si chimioterapia paliativa ce se administreaza pacientilor care nu pot fi operati, care este de lunga durata. Scopul chimioterapiei este de a mari supravietuirea si de a ameliora calitatea vietii. Curele de tratament sunt de la 6 la 8 sedinte in functie de tolerabilitatea si reactiile adverse resimtite.”

De obicei, un tratament de chimioterapie decurge in cicluri, in functie de tipul tumorii si cand de bine il tolereaza pacientul.
Igor BURUIAN, PACIENT: „De cate ori vin, facem un control total, apoi trecem la chimioterapie. Mi se da anumite medicamente daca ne este rau. Apoi se pune picuratoarea. Dureaza aproximativ 4 ore. Daca sunt simptome neplacute, esti lasat aici pana iti revii, iar daca esti bine, poti pleca imediat acasa. Se face o data la 21 de zile.”
Citostaticele sunt preparatele care stopeaza dezvoltarea anormala a celulelor cancerigene. Toate preparatele se folosesc in baza protocoalelor standard, care asigura maxima siguranta pacientilor.
Iulia CRETU-LISNIC, ONCOLOG MEDICAL: „Preparatele sau medicamentele chimioterapice, numite si citostatice, pot fi administrate oral, adica pot fi inghitite. Mai pot fi in perfuzie sau adminsitrate intramuscular.”
Asadar, efectele adverse pe care le simt pacientii variaza de la caz la caz.
Igor BURUIAN, PACIENT: „Am facut prima chimioterapie si nu am simtit nimic. O reactie a aparut dupa a 4 sedinta, am niste pete pe piele, dar nu este foarte grav.”
Iulia CRETU-LISNIC, ONCOLOG MEDICAL: „Cele mai frecvente reactii adverse la chimioterapie sunt greata, voma, senzatia de slabiciune, fatigabilitate. Ele apar rapid. Efectele adverse intarziate, care sunt mai pronuntate si dureroase pentru pacient. Alopecia este cea mai frecventa reactie adversa intalnita dupa administrarea citostaticelor. Ea apare mai tarziu, nu din prima sedinta, undeva la 2-3 saptamani. Dintre cele mai grave, putem intalni diareea pronuntata, stomatita sau enterita, care la administrarea unor medicamente corespunzatoare pot fi reversibile.”

Chimioterapia a evoluat foarte mult in ultimul deceniu. Acum nu mai este atat de infricosatoare.
Igor BURUIAN, PACIENT: „Chimioterapia trebuie facuta, mai ales dupa asa o operatie. Am cunoscuti care au si decedat pentru ca nu au vrut sa o faca. Eu nici nu m-am gandit la asta, am mers imediat. Inainte nu credeam in medicina, cred ca am baut in jur de 3 pastile toata viata. Acum cand aud un om care zice ca are o problema ii zic sa mearga neaparat la medic, nu este de glumit. Nu am fost eu la medic la timpul potrivit, dar nu se lasa. Viata e si asa scurta, iar noi o scurtam si mai mult singuri.”