Ana are 23 de ani, este studenta la medicina si este una dintre persoanele careia ambrozia i-a dat viata peste cap de mai bine de 7 ani.
Ana ERHAN, STUDENTA: „Toata istoria mea cu alergia s-a inceput constient la 15 ani. De fapt, mama mi-a spus ca eu eram alergica de micuta. Dar prima data cand am facut cunostinta cu ambrozia a fost atunci, la 15 ani. Am avut o perioada de inflamatie a gatului, a nasului, imi curgea nasul, aveam niste mancarimi de ochi extraordinare, curgeau ochii si nu intelegeam care e faza. Toata vara eram cu pastilele antihistaminice langa mine si cel mai mult imi era frica de astm bronsic pentru ca sunt si niste antecedente familiale la aceasta tema.”
Dulci si hranitoare! Afla care sunt beneficiile afinelor
In perioada de polenizare a ambroziei, mai exact intre lunile iulie-octombrie, aproximativ 15 la suta dintre moldoveni se confrunta cu o situatie similiara. Curiosi sa vedem cat de multi sunt alergici la aceasta planta, am facut o plimbare in parc si am iata ce raspunsuri am obtinut.
O singura planta de ambrozie poate elibera in atmosfera pana la cateva miliarde de grauncioare de polen. Inhalarea pe cale respiratorie a acestuia cauzeaza simptome severe, deseori asemanatoare unei raceli, care afecteaza semnificativ calitatea vietii.
Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG:„Vorbim de nas infundat, accese de stranut care pot ajunge si pana la 20-30 de ori, rinoree apoasa, transparenta, fara miros si pruritul in regiunea nasului. Pacientul poate sa relateze ca are prurit in regiunea ochilor, hiperlacrimatie, inrosirea ochilor.”
Persoanele alergice trebuie sa fie receptive la aparitia acestor simptome, iar in cazul in care se agraveaza, sa se adreseze de urgenta la medic. Specialistii vin cu sfaturi pentru ca cei alergici sa treaca mai usor de aceasta perioada.
Cristina TOMA, MEDIC ALERGOLOG: „Sunt masuri generale precum evitarea contactului la maxim posibil cu polenul de ambrozie, asta insemnand ca trebuie sa evitam zonele unde creste ambrozia, sa petrecem cat mai putin timp afara si sa purtam masca care ne protejeaza de actiunea acestui polen, ar fi bine masca sa fie umezita, sa inchidem geamurile in casa si sa folosim mai mult aer conditionat cu filtru.”
Autoritatile atentioneaza proprietarii, gestionarii de terenuri, precum si cetatenii sa elimine ambrozia in zonele unde aceasta se dezvolta, in caz contrar, ar putea risca sanctiuni. In capitala, responsabila de combaterea raspandirii ambroziei din parcuri, scuaruri si aliniamente stradale este intreprinderea municipala de gospodarire a spatiilor verzi.
Vitalie STARADUB, SEF SECTIE INSPECTORAT I.M AGSP: „Incepand cu primavara fiecarui an, intreprinderea de gospodarire a spatiilor verzi din Chisinau face o evaluare a suprafetelor unde este posibila aparitia focarelor de ambrozie, dupa care se intervine in teren pentru combaterea raspandirii plantei. In prima faza, sfarsitul lui mai-inceputul lui iunie, noi intervenim cu combaterea chimica pentru ca planta ambroziei este foarte sensibila la ierbicide, dupa care pe parcursul anului noi monitorizam toate locurile posibile unde poate sa apara.”
Pe site-ul intreprinderii municipale Spatii Verzi sunt afisate numerele de telefoane la care populatia poate apela in caz ca au fost depistate focare de ambrozie.
Dar care este situatia in suburbile capitalei si in raioanele republicii?
Ambrozia creste ca la ea acasa!
Anul acesta, in comparatie cu anii precedenti, raspandirea acestei plante este mult mai mica. Specialistii spun ca au influentat actiunile majore de combatere care au fost aplicate in anii precedenti, dar si lipsa precipitatiilor de la inceputul acestei veri.