In majoritatea cazurilor, lipsa de calciu (hipocalcemia) este descoperita intamplator, cu ocazia efectuarii analizelor de rutina. Pentru depistarea nivelului de calciu din sange exista si varianta determinarii acestui mineral din proba de sange venos (calciu seric).
Valorile normale ale calciului sunt considerate cele intre 8.6 si 10 mg/dL in cazul adultilor. La copiii cu varsta sub 2 ani, valorile normale de calciu sunt cele intre 9 si 11 mg/dL.
Cand duci lipsa de calciu, cele mai frecvente simptome pot consta in manifestari neuromusculare, neurologice sau dermatologice, detaliate in cele ce urmeaza.
Ce simptome apar cand duci lipsa de calciu
Atunci cand vorbim despre un deficit usor de calciu, simptomele sunt foarte vagi sau chiar inexistente. In schimb, cand carenta de calciu este mai severa, pot aparea manifestari precum:
- crampe musculare (mai ales la spate si gambe);
- slabiciune musculara;
- dificultati la inghitire;
- carii dentare;
- gingivita (inflamatia gingiilor);
- intarziere in formarea dintilor (la sugari);
- dureri de oase;
- deformari ale coloanei, ca urmare a osteoporozei;
- fracturi osoase frecvente (ca urmare a subtierii oaselor);
- dureri la menstruatie;
- furnicaturi si amorteala (mai ales in jurul gurii si in degetele de la maini si picioare);
- nervozitate;
- depresie;
- schimbari de personalitate;
- oboseala;
- somnolenta in timpul zilei;
- insomnie;
- stari de lesin;
- dificultati de concentrare;
- tulburari de memorie;
- miscari necontrolate ale corpului;
- par uscat, aspru;
- unghii fragile, sfaramicioase, friabile, care se rup cu usurinta;
- piele uscata;
- mancarimi si eczeme pe corp;
- caderea excesiva a parului.
In cazurile extrem de grave de hipocalcemie sunt posibile aritmii, hipotensiune rezistenta la tratament sau chiar soc cardiovascular.
Care sunt cauzele lipsei de calciu
Pe langa aportul insuficient de alimente care contin acest mineral, exista si alte cauze care pot duce la carenta de calciu.
De exemplu, deficitul de vitamina D specific in lunile de iarna poate veni „la pachet” cu carenta de calciu. De asemenea, boala renala poate produce hipocalcemie severa din cauza pierderii renale anormale de calciu si scaderii productiei metabolitilor activi ai vitaminei D.
Hipoparatiroidismul (cauzat de interventia chirurgicala pe tiroida sau paratiroida) sau pseudohipoparatiroidismul poate fi o alta cauza a lipsei de calciu in sange.
Pseudohipoparatiroidismul este dat de un grup de afectiuni cu transmitere genetica complexa ce determina rezistenta la actiunea parathormonului (PTH) si care se asociaza cu modificari dismorfice (inaltime scazuta, obezitate, fata rotunda, gat scurt, degete scurte).
O alta cauza a carentei de calciu poate fi scaderea concentratiei albuminei serice, de regula in boli precum ciroza hepatica, sindrom nefrotic, malnutritie, boli intestinale cronice.
Risc crescut de lipsa de calciu au si alcoolicii prin deficit de magneziu, pancreatita cronica sau malabsorbtie.
Alte cauze ale carentei de calciu pot fi metastazele osoase (cel mai frecvent la pacienti cu cancer de prostata sau de san), septicemiile sau arsurile severe, pancreatita acuta sau anumite medicamente (citostatice, bifosfonati, chelatori de calciu).
Ce sa mananci daca ai lipsa de calciu
Alimente si bauturi imbogatite cu calciu
Iaurtul, branza, cerealele, sucul de portocale, laptele de soia sau de migdale si anumite sortimente de paine fortificate cu calciu pot contribui semnificativ la mentinerea in echilibru a acestui mineral in organism.
Spre exemplu, un pahar cu suc natural de portocale imbogatit cu calciu acopera 50% din necesarul zilnic. Fiti insa atenti si la celelalte ingrediente din astfel de alimente si bauturi, deoarece multe pot contine zaharuri ce pot contribui la ingrasare.
Majoritatea sortimentelor de branza sunt excelente surse de calciu. Parmezanul detine insa suprematia, cu 330 miligrame per portie de 30 de grame.
Fructe proaspete
Smochinele crude sunt cele mai indicate fructe cu continut ridicat de calciu. Pot fi consumate cu terci de ovaz, in iaurt sau intr-o salata delicioasa de quinoa cu menta.
Alte surse care merita mentionate in aceasta categorie sunt portocalele, coacazele negre, zmeura si murele. Pe langa calciu, aceste fructe sunt bogate si in fibre, vitamina C si multe alte minerale cu rol benefic.
Legume crucifere si verdeturi
Plantele cu gust usor amarui, precum spanacul, bok choi, varza kale si frunzele de nap, si legume crucifere ca broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles sunt excelente surse de calciu, dar contin si oxalati, substante care pot impiedica absorbtia acestui mineral.
O metoda eficienta de a scapa de acesti oxalati in proportie de pana la 90% este sa fierbeti legumele sau sa le preparati la abur.
Fructe oleaginoase
Toate fructele oleaginoase sunt bogate in calciu, dar migdalele se remarca dintre toate, deoarece asigura aproximativ 10% din doza zilnica recomandata de calciu la o portie de numai 35 de grame. De asemenea, migdalele contin fibre si vitamina E, substante nutritive care te pot ajuta sa slabesti si sa ai un tranzit intestinal sanatos.
Alte fructe oleaginoase bogate in calciu sunt nucile braziliene, fisticul, nucile, alunele de padure si nucile de macadamia.
Aceste alimente contin numeroase fibre, grasimi sanatoase, proteine, precum si antioxidanti, vitamine din grupul B si minerale precum magneziul, cuprul, potasiul si seleniul. Toate aceste substante nutritive ajuta la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la mentinerea satietatii, un aspect important mai ales daca vreti sa slabiti.
Fasole, mazare, linte, naut
Pe langa faptul ca sunt bogate in proteine si fibre, astfel de alimente sunt si surse excelente de calciu.
De asemenea, sunt bogate si in fier, zinc, potasiu, magneziu si acid folic, substante nutritive cu rol benefic pentru mentinerea sanatatii. Mai mult decat atat, pot reduce nivelul de colesterol „rau” din sange, prevenind astfel boli precum diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiovasculare.
O portie de naut fiert contine 315 miligrame de calciu, numeroase proteine si fibre. Poate fi consumat in salate sau sub forma de humus.
Cereale integrale
Anumite varietati de cereale integrale, precum amarantul si meiul, contin mult calciu si sunt indicate inclusiv persoanelor celiace, deoarece nu au gluten.
O portie de 250 de grame de astfel de cereale aduce organismului aproape 15% din necesarul zilnic de calciu, plus multe fibre necesare pentru buna functionare a tranzitului intestinal.
Ovazul contine 200 miligrame de calciu per portie. Daca vrei sa dublezi doza de calciu, gateste ovazul in lapte de migdale.
Produse din soia
Branza tofu, tempeh, laptele de soia si cuburile sau boabele de soia contin foarte mult calciu, cam 18% din doza zilnica recomandata la o portie de 175 de grame. De asemenea, sunt surse excelente de fibre, proteine, aminoacizi esentiali, vitamine si minerale.
Branza din soia (tofu) poate fi consumata si de persoanele care au intoleranta la lactoza.
Seminte
Pasta de tahini facuta din seminte de susan este o sursa excelenta de calciu. In doar 30 de mililitri de pasta de tahini se regaseste aproape un sfert din doza zilnica recomandata de calciu.
Semintele de chia si cele de in sunt, de asemenea, bogate in calciu, dar si in alte substante nutritive cu efect antiinflamator si care pot regla nivelul zaharului din sange.
Intr-o portie de 100 de grame de seminte chia se gasesc nu mai putin de 620 miligrame de calciu. Pot fi consumate in salate sau in budinci.
Sardine si alge marine
Consumul de alge marine, in special wakame crude, asigura organismului 12% din necesarul zilnic de calciu, intr-o portie de doar 80 de grame. O alta varietate de alge marine, kelp, este de asemenea o sursa excelenta de calciu.
Aceste alge trebuie consumate insa cu prudenta de persoanele care au probleme cu tiroida, deoarece contin si foarte mult iod.
O portie de sardine de 100 de grame iti aduce nu mai putin de 370 miligrame de calciu, precum si vitamina D si acizi grasi esentiali Omega 3.