19.04.2021
Depresia – boala secolului 21. Iata cum poti sa depistezi daca suferi de depresie cu ajutorul unui test

Depresia poate aparea nu doar atunci cand pierdem pe cineva drag sau in momentele tragice din viata noastra. Simptomele depresiei pot aparea ca urmare a unui dezechilibru chimic in organism sau a unor probleme mentale. Ce este depresia, cum sa incepi tratamentul, dar si ce sa faci dupa ce treci peste, afla mai jos.

Depresia – boala secolului 21. Iata cum poti sa depistezi daca suferi de depresie cu ajutorul unui test

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2020, depresia a devenit cea mai frecventa afectiune de pe planeta. Expertii afirma ca aproximativ 3% din populatia totala a Pamantului nu sunt predispuse la depresie, restul 97% sunt foste, actuale sau potentiale victime ale acestei boli.

Simptome si semne ale depresiei

Depresia este recunoscuta ca o afectiune dureroasa si sensibila, la care o persoana nu o poate face fata pur si simplu prin forta dorintei sale. Principalul simptom al depresiei este starea de spirit deprimata care dureaza zile sau saptamani si, in unele cazuri, se agraveaza in timp. Anxietatea este adesea un semn al depresiei.

Dificultatea de concentrare este unul dintre semnele depresiei. O persoana care sufera de anxietate excesiva poate reactiona uneori in mod necorespunzator sau prea emotional la lucrurile ce tin de familie. Persoanele cu tulburari de anxietate adesea au probleme cu somnul si pot fi iritabile si pline de dispozitie cea mai mare parte a zilei. 

Tulburarile fizice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, pot fi de asemenea, simptome ale depresiei. Pierderea brusca in greutate este, de asemenea, un semn al depresiei. Pacientii cu tulburari nervoase care apar pe fondul depresiei isi pierd interesul pentru viata si inceteaza sa aiba grija de persoana sa. Pentru prieteni si cei dragi, toate acestea sunt semnale ca este timpul sa solicitati ajutor medical.

Cum sa ne mentinem plamanii sanatosi. Vezi cateva metode naturale de curatare a plamanilor

Depresie profunda

Exista trei tipuri principale de depresie majora. Un procent foarte mare din populatie este afectat de tulburarea afectiva sezoniera (persoanele care o dezvolta pot prezenta depresie extrema in anumite perioade ale anului - mai ales toamna si iarna). In cazuri rare, persoanele care au suferit sau sufera de boli mintale pot avea depresie psihotica. Aceasta forma severa de depresie este insotita de halucinatii si pierderea contactului cu realitatea. Persoanele cu depresie majora au adesea atacuri de isterie si plans si oboseala extrema. Aceste persoane isi petrec cea mai mare parte a zilei adormind.

Daca depresia severa nu este tratata, simptomele acesteia se pot agrava. Mai exact, depresia se poate transforma intr-o tulburare mentala sau nervoasa. In aceste cazuri, cei care sufera de depresie severa isi pot pierde interesul pentru activitatile zilnice, familie, prieteni si incep sa apara semne de paranoia (persoana poate auzi voci sau poate avea halucinatii). 

Test de depresie

Poti face un test de depresie standard pentru a determina daca ai semne ale depresiei. Daca jumatate din afirmatii sunt pozitive, esti o posibila victima a depresiei:

- ai dificultati in a adormi noaptea?

- ai des cosmaruri?

- te simti adesea obosit si epuizat emotional?

- nu urmezi o dieta si greutatea ta s-a schimbat foarte mult (in sus sau in jos) in ultimele sase luni?

- nu ai dorinta sexuala?

- cineva dintre medicii familiei a fost diagnosticat cu o tulburare depresiva?

- evaluezi nivelul de stres si anxietate zilnic ca fiind moderat sau ridicat?

- ai halucinatii (auditive sau vizuale)?

- starea ta de spirit se schimba (in rau) pe masura ce se apropie iarna sau toamna?

- incerci sa-ti ascunzi grijile fata de cei dragi?

Sforaitul la copii - o tulburare foarte seriosa care poate duce la oprirea respiratiei in timpul somnului

Tratamentul depresiei

Indiferent de ce tip de tratament pentru depresie iti prescrie medicul este important sa intelegi ca nu exista solutii instantanee. Este posibil ca va trebui sa incerci diferite tipuri de antidepresive pentru a-l gasi pe cel care functioneaza cel mai bine. In plus, va trebui sa iei medicamente timp de cateva saptamani inainte de a vedea rezultate. Ai incredere in medicul tau, nu ezita sa-i spui in detaliu exact ce simti. Numai cu incredere absoluta, medicul va putea gasi cel mai bun tratament pentru depresie.

Cum sa faci fata depresiei pe cont propriu

Daca simptomele depresiei abia incep sa apara si sunt inca foarte departe de stadiul profund, poti incerca sa lupti singur cu depresia. Pentru a face acest lucru va trebui sa faci anumite schimbari la stilul de viata pe care-l ai.

De exemplu, trebuie sa combati singur depresia, incepand prin eliminarea zaharului din alimentatie. Depresia apare atunci cand nivelul de serotonina este scazut in creier, iar zaharul este cauza cresterii pe termen scurt a serotoninei. Nu e de mirare ca multi oameni sunt amatori de dulciuri cand sunt deprimati. Asa ca nu te lasa tentat, mancarea dulce nu vindeca depresia.

Dupa depresie

Cand perioada cea mai rea s-a incheiat si depresia a fost depasita, este important sa continuam sa luam masurile necesare pentru a mentine stabilitatea emotionala si, din nou, sa nu cadem in deznadejde. Dupa o depresie, este foarte important ca organismul sa primeasca suficienta lumina solara. Cercetarile arata ca o doza zilnica de lumina solara te poate ajuta sa-ti sporesti starea de spirit. Chiar daca sunt doar cincisprezece minute afara pe vreme insorita si in aer curat.

Totodata, trebuie sa-ti organizezi timpul in mod corespunzator. Fa o lista de obiective - aceasta va pune in ordine gandurile. Incepe cu sarcini mici, dar pe termen scurt. Foloseste un sistem de recompensa, spre exemplu, dupa ce ai finalizat o sarcina, ofera-ti un mic cadou. In psihoterapie, acesta se numeste „plan individual de modificare a comportamentului”. 

Articole din aceeasi categorie