Majoritatea agentilor patogeni patrund in corpul nostru prin intermediul nasului, care capteaza particulele contaminate eliminate de o persoana bolnava prin tuse, stranut, vorbit tare etc. De asemenea, ne putem contamina daca ducem mainile neigienizate, care au atins diferite suprafete, la gura sau ochi.
Pe masura ce sistemul imunitar „da piept” cu acesti microbi, se activeaza raspunsul imun.
Prima reactie: durerea sau jena in gat! Dupa care, daca nu actionam rapid, apar si celelalte simptome neplacute, in 1-2 zile:
- secretii nazale;
- lacrimarea ochilor;
- stranut;
- tuse;
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- febra sau/si frisoane;
- oboseala;
- tulburari gastrointestinale.
In aceste zile, rata de contagiozitate este cea mai ridicata, deci obligatoriu trebuie sa ramai acasa ca sa ii feresti pe altii de imbolnavire.
Sapte obiceiuri alimentare periculoase pe care trebuie sa le evitati in acest an
Vestea buna este ca poti preveni agravarea simptomelor sau chiar aparitia lor, daca iei masuri la timp, in primele 24 de ore!
Ce sa faci cand apare durerea in gat
Durerea sau usturimea in gat este un semnal ca celulele albe „se grabesc” in zona afectata pentru a lupta cu microbul – din acest motiv apar inflamatiile si iritatiile la nivelul gatului in primele 24-48 de ore.
Aceasta senzatie neplacuta poate fi eliminata cu ajutorul comprimatelor cu actiune cvadrupla rapida: antibacteriana, antifungica, anestezica si impotriva disconfortului la inghitire.
Datorita substantelor active din compozitia comprimatelor – diclorhidrat de clorhexidina si benzocaina – este redus numarul agentilor patogeni din cavitatea bucala si din gat. Astfel, durerile in gat, inflamatiile si senzatia de usturime sunt calmate in doar 30 de secunde.
Remedii naturale pentru durerea in gat
Un ceai cald din plante, indulcit cu putina miere, sau o supa de pui delicioasa! Nu numai ca iti calmeaza inflamatia de la nivelul gatului, dar te mentin si hidratat, aspect foarte important in lupta contra virusurilor.
Pentru un boost de imunitate, mizeaza si pe vitamina D si C, precum si pe zinc, un mineral despre care s-a dovedit ca reduce semnificativ durata racelilor.
Le poti asimila din alimente (ananas, ardei gras, patrunjel, conopida, broccoli, capsuni, varza de Bruxelles, mango, varza creata, kiwi, catina, macese, coacaze, somon, hering, ton, ciuperci, mazare, lapte vegetal, carne de vita, spanac, tofu, ciocolata neagra, cereale fortificate, stridii, carne de vita, porc, pui, naut, linte, fasole, spanac, varza, caju, alune) sau din suplimente, de preferat prima varianta.
Pe langa recomandarile de mai sus, tine cont de un ultim sfat pretios pentru a preveni agravarea simptomelor de raceala – odihneste-te!
Nu e o idee prea buna sa te apuci sa faci curatenie generala in casa, nici sa alergi 10 kilometri sau sa te epuizezi la sala de sport. De asemenea, evita maratonul de seriale sau statul pana dimineata pentru a termina sarcinile de serviciu. Corpul are nevoie de odihna pentru a se recupera, asa ca pastreaza-ti energia in aceasta directie pana te faci bine.
Asadar, fii atenta la simptome, ia masuri cat mai devreme pentru ameliorarea lor, ramai acasa pentru a preveni raspandirea virusurilor, iar daca starea nu se imbunatateste in cateva zile, ia legatura cu medicul de familie pentru un consult amanuntit.