12.11.2021
La ce pericol te expui daca iei anticoagulante fara recomandarea medicului. Semnele prezentei unui cheag de sange in corp

Administrarea de anticoagulante este adesea recomandata persoanelor la risc sa faca un infarct sau accident vascular cerebral. Anticoagulantele impiedica formarea trombilor (cheaguri de sange) sau cresterea acestora in volum si blocarea lor in arterele care alimenteaza organe importante ale corpului, precum inima, plamanii, creierul.

Cu toate acestea, medicamentele anticoagulante pot avea si reactii adverse, mai ales daca nu sunt luate conform specificatiilor medicului, in doza si intervalul recomandate. Cel mai mare pericol este hemoragia, care poate fi fatala in unele situatii.

Aceste medicamente pot fi administrate fie pe cale orala (comprimate), fie intravenos (injectii, perfuzii). Ele trebuie luate exact asa cum a recomandat medicul, nici mai mult, nici mai putin.

Tipuri de medicamente antitrombotice

Exista doua categorii de medicamente antitrombotice, respectiv:

Antiplachetare – fluidizeaza sangele astfel incat trombocitele (plachetele sanguine) sa nu se lipeasca unele de altele in interiorul vaselor de sange.

Anticoagulante – previn formarea cheagurilor de sange prin cresterea intervalului de timp necesar coagularii sangelui.

Exemple de medicamente antiplachetare: aspirina (acid acetilsalicilic), clopidogrel (plavix), dipiridamol (persantine), ticagrelor (brillinta), prasugrel (effient).

Exemple de anticoagulante: warfarina (coumadin, jantoven), enoxaparina (lovevox), heparina.

Exista si anticogulante de generatie mai noua care prezinta un risc mai scazut de sangerare. Printre acestea se numara: dabigatran (pradaxa), apixaban (eliquis) sau rivaroxaban (xarelto).

Astfel de medicamente se administreaza DOAR la recomandarea medicului si numai dupa efectuarea unor analize specifice. De asemenea, pot fi necesare anumite teste pe parcursul tratamentului cu anticoagulante, pentru a verifica daca acestea au efectul dorit.

Un astfel de test este timpul de protrombina (INR), care masoara masoara secundele necesare pentru formarea unui tromb sau cheag in plasma pacientului dupa adaugarea unor substante reactive, sangele fiind in eprubete.

Pe baza timpului in care sangele se coaguleaza sub influenta substantelor reactive, se realizeaza o interpretare a medicului. Apoi, medicul va recomanda produse si cantitati in functie de capacitatea sangelui de a se coagula, repede sau lent.

Astfel, calculul INR este derivat din timpul de protrombina. Acesta se bazeaza pe valori standardizate la nivel international, astfel incat sa nu existe evaluari eronate ce pot fi influentate de diversi factori.

In ce afectiuni este recomandat tratamentul cu anticoagulante

Anticoagulantele pot fi prescrise pentru tratamentul multor afectiuni ce pot favoriza dezvoltarea cheagurilor de sange. Printre acestea amintim:

- bolile de inima;

- fibrilatia atriala;

- boli ale vaselor de sange (tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara);

- defecte cardiace congenitale;

- inlocuirea valvelor inimii;

- post-interventie chirurgicala;

- factorul V Leiden;

- sindromul antifosfolipidic.

Care sunt semnele prezentei unui cheag de sange in corp

Cheagurile de sange care se dezvolta in artere pot cauza infarct, accident vascular cerebral si multe alte probleme de sanatate.

Printre semnele si simptomele care pot indica existenta unui cheag de sange se numara:

- umflarea, inrosirea, durerea, sensibilitatea, pielea calda la atingere in anumite zone ale mainilor/picioarelor;

- modificari de culoare la suprafata pielii (aparitia unui pete, vanatai);

- dureri in piept;

- respiratie scurta;

- senzatie de sufocare;

- dureri de cap puternice;

- ameteala;

- vederea in ceata.

Ai avut vreodata prezenta sau senzatia de corp strain in ochi? Stela Babara, medic oftalmolog, iti spune mai multe despre cauzele aparitiei, cat si tratament: ar putea duce la un proces inflamator conjunctival

Posibile reactii adverse ale administrarii de anticoagulante

Anticoagulantele pot determina aparitia unor reactii adverse, unele severe sau chiar letale, mai ales daca nu sunt administrate conform recomandarilor stricte ale medicului si nu sunt respectate anumite reguli in stilul de viata.

Astfel de reactii adverse pot consta in:

- menstruatie abundenta;

- urina sau materii fecale cu sange;

- varsaturi sau tuse cu sange;

- hemoragie nazala care dureaza mai mult de 10 minute;

- sangerari gingivale;

- hemoragie abundenta in urma taieturilor, accidentelor;

- vanatai care apar cu usurinta;

- ameteala;

- slabiciune musculara;

- caderea parului;

- iritatii sau mancarimi pe piele;

- dureri de spate puternice, aparute brusc;

- dificultati de respiratie;

- dureri toracice;

- diaree sau constipatie;

- icter (ingalbenirea mucoaselor).

De asemenea, anticoagulantele cresc semnificativ riscul de hemoragie interna in cazul unei traume, cum ar fi o rana cauzata de un accident rutier sau lovitura cu un obiect ascutit.

Se recomanda adresarea de urgenta catre o unitate medicala in cazul aparitiei unuia sau mai multor simptome dintre cele descrise mai sus in cazul in care survin dupa o cadere, lovitura, accident.

Totodata, se recomanda evitarea sporturilor de contact care pot creste riscul de hemoragie, cum ar fi boxul, artele martiale. Inotul, mersul pe jos si alergarea usoara sunt forme de miscare sigure indicate persoanelor care urmeaza tratament cu anticoagulante.

In timpul controalelor sau tratamentelor la medicul stomatolog, mentioneaza faptul ca urmezi un tratament cu anticoagulante, pentru a preveni sangerarile cauzate de procedurile realizate.

Ai grija ce mananci si ce suplimente iei cand urmezi tratament cu anticoagulante

Atunci cand iei astfel de medicamente este foarte important sa acorzi atentie sporita alimentatiei, dar si celorlalte suplimente administrate.

Anumite alimente, plante si medicamente pot reduce eficacitatea anticoagulantelor sau, din contra, le potenteaza efectul. De aceea este esential sa discuti cu medicul despre regimul alimentar si impactul acestuia asupra tratamentului pe care il urmezi.

De exemplu, vitamina K din suplimente sau alimente poate reduce eficacitatea anticoagulantelor, in special a warfarinei.

Evita sau consuma cu moderatie astfel de alimente daca iei anticoagulante:

- Varza;

- Varza de Bruxelles;

- Broccoli;

- Sparanghel;

- Andive;

- Kale;

- Salata verde;

- Spanac;

- Frunze de mustar;

- Frunze de ridichi.

De asemenea, ai grija la suplimentele si ceaiurile pe care le consumi, deoarece pot creste riscul de hemoragie. De evitat: musetelul, echinacea, cuisoarele, luminita noptii, ginsengul, gingko biloba, radacina de lemn dulce, dong quai, goldenseal sau salcie alba.

Bauturile alcoolice si sucul de merisoare trebuie, de asemenea, evitate atunci cand iei anticoagulante.

Dintre medicamentele care cresc riscul de hemoragie sau pot reduce eficienta anticoagulantelor se numara: anumite antibiotice, antifungice, analgezice, antiacide, contraceptive orale.

Anumite alimente au capacitatea naturala de a subtia sangele, asa ca se recomanda consumul lor cu prudenta, mai ales cand urmezi tratament cu anticoagulante. Printre acestea amintim:

- usturoiul;

- ghimbirul;

- semintele de telina;

- semintele de anason;

- masline;

- porumb;

- soia;

- spanac;

- rosii;

- mango;

- kiwi;

- unt de arahide;

- migdale;

- seminte de floarea-soarelui;

- broccoli.

De ce nu e bine sa pui miere in ceaiul fierbinte. Cum iti dai seama daca aceasta este contrafacuta

Articole din aceeasi categorie