06.02.2022
Mastectomia - indepartarea chirurgicala a unuia sau ambilor sani pentru a se trata un cancer existent sau pentru a se preveni aparitia acestuia. Cum are loc aceasta operatie? - VIDEO

Tratamentul chirurgical al cancerului mamar s-a schimbat semnificativ in ultimele decenii. Mastectomia este operatia prin care se indeparteaza tesutul mamar pentru a se trata un cancer existent sau pentru a se preveni aparitia acestuia. Afla dintr-un reportaj marca iSanatate cum are loc aceasta interventie. 

Mastectomia reprezinta termenul medical pentru indepartarea chirurgicala a unuia sau ambilor sani, partial sau total, ca metoda de tratament local pentru cancerul de san. In cazuri rare, poate fi utilizata ca metoda preventiva pentru indepartarea sanilor la o persoana care prezinta un risc foarte mare de a dezvolta cancer in aceasta zona.

Inainte de interventie medicul va localiza inca o data tumora palpator sau ecografic.

Ce trebuie sa faci ca sa te simti si sa arati bine? Tatiana Koberidze, blogger: „Ma conduc dupa principiul 80% - alimente sanatoase, 20% - imi permit tot ce imi doresc” - VIDEO

La mastectomie se opteaza pentru anestezia generala.

Medicul chirurg va incepe procedura cu efectuarea unei incizii sub forma de elipsa in jurul sanului.

Este posibil sa fie puse doua tuburi mici de plastic in locul in care a fost efectuata operatia. Tuburile vor drena si scurge orice lichid care se acumuleaza dupa operatie. Capetele tuburilor vor fi atasate la o punga de drenaj.

Prin operatia de mastectomie se inlatura intreg sanul cu tot cu mamelon. Aceasta dureaza intre 1 si 3 ore, in functie de complexitatea cazului.

Majoritatea femeilor care au suferit o astfel de interventie chirurgicala va opta pentru o alta operatie, de reconstructie a sanului. Aceasta poate fi facuta imediat dupa mastectomie, in cadrul aceleiasi operatii sau la o perioada de timp.

Atunci cand operatia va fi finalizata, incizia va fi inchisa cu suturi care fie se vor dizolva, fie vor fi indepartate ulterior.

Dupa interventie, pacienta va ramane sub supraveghere atenta la terapie intensiva.

Cancerul de col uterin - cea mai des intalnita afectiune oncologica in randul femeilor. Corina Cardaniuc, medic ginecolog-obstetrician: „Cauza cancerului de col uterin este infectia cu Virusul Papiloma Uman, acea infectie numita si HPV” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie