01.02.2022
Nasterea prin cezariana: in ce cazuri este indicata?

Decizia de a efectua o operatie cezariana este bazata pe raportul risc–beneficiu si este luata de consiliul constituit din medici impreuna cu gravida si familia ei.

Nasterea prin cezariana: in ce cazuri este indicata?

Cu toate acestea, operatia cezariana este asociata cu riscuri materne si perinatale imediate, precum si cu efecte pe termen lung, avand implicatii asupra viitoarelor sarcini. Intotdeauna vor exista anumite circumstante cand o cezariana va fi potrivita pentru o femeie, iar pentru alta – nu, scrie gyneco.md pe pagina sa de Instagram.

Operatia cezariana se clasifica in dependenta de urgenta acesteia in: urgenta si planica.

Cancerul poate fi prevenit. Obiceiurile nocive la care trebuie sa renunti ca sa nu te imbolnavesti

Medicul poate indica operatia cezariana in diferite situatii. Acestea pot fi urgente, de exemplu hipoxia fatului in travaliu sau cazuri cand operatia cezariana este planificata din motivul imposibilitatii nasterii pe cale vaginala, de exemplu pozitia transversa a fatului. Mai jos avem cateva din indicatiile pentru operatia cezariana, fie urgenta sau planificata:

- hipoxie fetala intrauterina;

- prezentare fetala non-cefalica;

- sarcina multipla;

- crestere patologica a fatului;

- anomalii congenitale;

- patologii a placentei (de ex. placenta praevia centrala)

- nastere inainte de termen;

- esec al nasterii vaginale asistate;

- urgente obstetricale, precum: stopul cardiac brusc, preeclampsia, eclampsia, sindromul HELLP;

- indicatii materne extragenitale, precum: cardiace, pulmonare, ortopedice, neurologice, oftalmice, psihiatrice, oncologice;

- infectii materne cu transmitere materno-fetala, de exemplu: virusul herpes (HSV), virusul varicelei, virusul imunodeficientei umane (HIV), condiloamele genitale.

Nicio lista de indicatii pentru cezariana nu este exhaustiva, iar justificarea generala este, adesea, ca riscul prezentat de nasterea vaginala este mai mare decat cel al unei nasteri prin cezariana.

3 semne timpurii ale diabetului. Cum stii ca boala este intr-un stadiu avansat

Articole din aceeasi categorie