Invaziile parazitare se intalnesc mai frecvent la copii, datorita sistemului imunitar inca imatur, in special la cei care frecventeaza colectivitatile.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Parazitii sunt microorganisme care traiesc si se hranesc pe contul unui macroorganism, adica pe contul unui copil si a unui adult.”

In organism parazitul gaseste cele mai bune conditii de supravietuire, de dezvoltare rapida si absoluta cu posibilitati de reproducere.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Cele mai frecvente locuri unde copilul poate contacta cu parazitii sunt colectivele, adica cresele, gradinitele, scoala. Respectiv, pe perioada de vara sunt terenurile de joaca. De asemenea parazitii mai pot fi contactati si in transportul public si magazine.”
In primii ani de viata copiii cunosc mediul inconjurator prin gurita, respectiv calea de infectare este fecal-orala, adica prin intermediul mainilor murdare, obiectelor sau jucariilor comune, apei si alimentelor contaminate.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Primii 3 ani de viata este perioada cand copiii recunosc tot, respectiv 2-3 anisori este o perioada cand destul de frecvent se intalnesc parazitii. In plus, perioada de gradinita de la 3 la 6 ani, unde ei merg in colective si inca nu stiu sa pastreze o igiena corecta. Ulterior pe locul doi urmeaza perioada de varsta scolara.”
Se cunosc peste 360 de tipuri de paraziti. Majoritatea paraziteaza in intestine sau ficat, dar pot migra catre orice organ si sistem de organe: plamani, inima, sistemul nervos central, muschi, globi oculari si creier.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Parazitii influenteaza negativ asupra sistemului imun scazand imunitatea sau rezistenta organismului fata de infectii virale sau bacteriene ulterioare, deregleaza somnul, iar copilul nu este odihnit si este mereu iritat. Plus la toate poate influenta si pofta de mancare. Ulterior copilul nu mananca, scade in greutate si este slabit.”
Parazitozele intestinale pot avea forme diferite de manifestare, de la formele usoare, in care copiii sunt asimptomatici sau au simptome minore, pana la copii care prezinta forme severe.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Simptome sunt destul de multe care denota o invazie parazitara. Cele generale sunt: dureri abdominale care sunt insotite sau nu de greata si voma, balonari, diaree sau din contra constipatii, pofta de mancare scazuta, paliditatea tegumentelor, eruptii neclare pe piele fara a avea un factor alergen specific, somnul intrerupt. Acestea sunt simptome generale.
Simptomele specifice sunt iritatia, deranjul, jena in regiunea anala, in special pe timp de noapte. Atunci cand in timpul somnului parazitii ies in regiunea anusului pentru a depune oua. Plus la toate parazitozele mai pot provoca, in special la fetite, iritatii si prurit in regiunea vaginala. Si unul dintre semnele cele mai importante este faptul ca parintii vad cu ochiul liber prezenta parazitilor in scaunul copilului.”
Pentru depistarea parazitozelor la copii se utilizeaza doua metode: metoda coproparazitologica, metoda de prima linie care depisteaza parazitii direct in masele fecale ale copilasului si examenul serologic prin colectarea sangelui venos, metoda prin care putem depista anticorpii la anumiti paraziti.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Noi ne putem implica in profilaxia lor prin fortificarea igienei copilului, adica sa educam cat mai corect copilul sa se spele pe maini cu apa calduta si sapun, sa utilizam surse sigure de apa si hrana, sa limitam utilizarea dulciurilor si a zaharului deoarece aceste produse provoaca o microflora patogena si este un mediu destul de bun pentru dezvoltarea parazitilor in intestin.
Printre altele este recomandat ca periodic sa se efectuieze examenul coproparazitologic pentru a depista prezenta parazitilor si de a asana focarul, in special la copii care frecventeaza colectivele si a ingrijitorilor acestora.”
Tratamentul medicamentos, folosit in asociere cu regulile stricte de igiena, reprezinta solutia in iradicarea parazitozelor.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Durata tratamentul si medicamentelor recomandate vor varia in functie de tipul de paraziti si de profilul pacientului, adica copil, varstnic sau pacient cu careva maladii cronice.
Pe langa faptul ca medicamentele parazitare sunt destul de eficiente, din pacate, mai au si reactii adverse, printre care voma, greata, dureri abdominale, sindromul de intoxicatie. De aceea obligator in tratamentul complex al parazitozelor va fi inclus si un preparat hepatoprotector pentru a proteja ficatul.
Mai este si alta alternativa, preparate naturiste, care contin in compozitie extract din seminte de dovleac, chimen, usturoi si altele care au un efect destul de bun doar ca durata de tratament va fi mai indelungata: de la 2 la 4 saptamani.”