05.11.2021
Sarcina oprita din evolutie - ce trebuie sa stii. Care sunt cauzele, simptomele si modul de prevenire

Nasterea unui bebelus mort reprezinta una dintre temerile majore pentru o femeie insarcinata. Din pacate, insa, cazurile de nou-nascuti morti sunt destul de frecvente, avand loc in aproximativ 1 din 160 de sarcini.

Sarcina oprita din evolutie - ce trebuie sa stii. Care sunt cauzele, simptomele si modul de prevenire

Ce este sarcina oprita din evolutie

Sarcina oprita din evolutie, numita si deces intrauterin fetal, este definita ca pierderea sarcinii care are loc dupa a 20-a saptamana de sarcina.

O sarcina oprita din evolutie inainte de 20 de saptamani este, de obicei, considerata un avort spontan.

Sarcina oprita din evolutie poate fi clasificata ca:

timpurie, care are loc in perioada de timp cuprinsa intre 20 si 27 de saptamani de sarcina finalizate;
• tardiva (de la 28 pana la 36 de saptamani de sarcina finalizate);
• la termen (de la 37 de saptamani de sarcina sau mai mult).

Anual exista aproximativ 3,2 milioane de nou-nascuti morti, in intreaga lume, si aproximativ 80% dintre acestia sunt nascuti inainte de 37 de saptamani de sarcina si jumatate dintre toate aceste cazuri de sarcina oprita din evolutie au loc inainte de 28 de saptamani de gestatie.

Simptome sarcina oprita din evolutie

Sarcina oprita din evolutie poate avea loc fara simptome, dar principalul semnal de alarma este cand nu simti ca bebelusul se misca in burta (lipsa miscarii fetale).

Medicii informeaza, adesea, femeile care au trecut de 28 de saptamani de sarcina sa urmareasca numarul de lovituri fetale cel putin o data pe zi. Un numar scazut, absent sau mai ales mare de lovituri poate fi un motiv de ingrijorare. La fel ca adultii, bebelusii au zile in care pot sa fie mai activi. 

Alte semne de avertizare posibile includ dureri abdominale sau de spate severe si sangerare vaginala, care ar putea semnala desprinderea placentara. 

De asemenea, intuitia unei mame nu poate fi subestimata cand vine vorba de starea de bine a bebelusului ei, insa retine ca majoritatea schimbarilor in activitatea unui bebelusului sunt complet normale, iar daca devii prea concentrata pe posibilitatea ca ceva nu este in regula in privinta sarcinii, acest lucru poate fi foarte stresant si nesanatos pentru tine si bebelusul tau.

Fii, insa, intotdeauna precauta si contacteaza-ti medicul, daca exista simptome care te ingrijoreaza. Doctorul tau iti poate sugera efectuarea unui test non-stres (NST) care verifica daca bebelusul este in siguranta si care presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.

Nu este vegana, dar are o alimentatie plant-based. Tatiana Sterea: „Informati-va mai intai! Nu tuturor li se potriveste acest stil.” Afla ce presupune acest regim. INTERVIU

Cauze sarcina oprita din evolutie

In timp ce 25% pana la 60% dintre cazurile de bebelusi nascuti morti sunt inexplicabile, o serie de factori pot determina o sarcina oprita din evolutie, inclusiv:

• defectele congenitale (din nastere) – anomaliile cromozomiale la copil sau defectele de nastere, cum ar fi anencefalia, cauzeaza 14% din cazurile de sarcina oprita din evolutie;
• infectiile – In tarile dezvoltate, pana la 24% dintre sarcinile oprite din evolutie (si/sau avorturile spontane) sunt legate de infectii, cum ar fi vaginoza bacteriana, streptococul de grup B, parvovirusul B19/ eritem infectios/ boala a cincea, toxiinfectia alimentara cu Listeria, citomegalovirusul (CMV), herpesul genital si sifilisul. Totusi, este mai probabil ca infectiile sa provoace sarcina prematura oprita din evolutie in saptamana 20-28 de sarcina decat dupa 28 de saptamani.
• abruptia placentara (placenta se separa prematur de peretele uterin) –riscul de sarcina oprita din evolutie depinde de gradul de separare;
• accidentele de cordon ombilical, cum ar fi un nod in cordon, un cordon prolapsat (cand cordonul iese din vagin inaintea copilului si este comprimat) sau un cordon strans, incolacit in jurul gatului copilului, reprezinta aproximativ 10 % din cazuri de sarcina oprita din evolutie.

Factori de risc sarcina oprita din evolutie

Precum in majoritatea cazurilor de pierderi de sarcina, sarcina oprita din evolutie apare, adesea, fara vreun factor de risc identificabil. 

Cu toate acestea, unii factori de risc asociati cu un risc crescut de sarcina oprita din evolutie, includ:

• traumele abdominale legate de accidente rutiere, caderi sau violenta domestica;
• consumulul de alcool sau de medicamente in timpul sarcinii (atat cu, cat si fara prescriptie medicala); 
• antecedentele de nastere prematura, toxemia (intoxicatie generala cauzata de acumularea in sange a unei cantitati excesive de toxine) sau intarzierea cresterii intrauterine intr-o sarcina anterioara;
• istoricul medical de sarcina oprita din evolutie, avort spontan sau deces neonatal (deces in primele 28 de zile de viata ale nou-nascutului);
• intarzierea cresterii intrauterine (fatul este semnificativ mai mic decat se astepta pentru numarul de saptamani de sarcina);
• lipsa ingrijirii prenatale;
• varsta mamei mai mare de 35 de ani sau mai mica de 20 de ani;
• conditiile de sanatate ale gravidei, in special hipertensiune arteriala si diabet, impreuna cu lupus, boli de rinichi si unele tulburari de coagulare a sangelui sau obezitatea;
• preeclampsia (hipertensiunea arteriala indusa de sarcina);
• rasa – sarcina oprita din evolutie este mai des intalnita la femeile de culoare decat la femeile albe, indiferent de statutul socio-economic;
• dormitul pe spate;
• fumatul;
• lichidul amniotic scazut;
• sarcini gemelare (cu gemeni) si alte sarcini multiple;
• fara sarcini anterioare (prima sarcina);
• conceptia bebelusului folosind tehnologie de reproducere asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV);
• sexul fetal masculin (bebelusul este baietel);
• sarcina cu mult trecuta de termen (prelungita) – sarcinile post-termen care au trecut de 41-42 de saptamani de gestatie;

Prevenire sarcina oprita din evolutie

In unele cazuri, sarcina oprita din evolutie poate fi prevenita, iar alteori, prevenirea nu este posibila. 

Ca parte a ingrijirii prenatale, medicii urmaresc semnele timpurii de probleme la mama si la fat.  Atunci cand exista factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, pot fi luate masuri pentru a reduce riscul de sarcina oprita din evolutie. De aceea, ingrijirea prenatala regulata este atat de importanta!

Iata cateva recomandari pentru a preveni sarcina oprita din evolutie:

• Incearca sa ajung la o greutate sanatoasa inainte de a ramane insarcinata.
• Nu fuma, nu bea alcool si nu folosi droguri in timpul sarcinii.
• Monitorizeaza loviturile bebelusului si consulta-ti medicului, daca observi vreo modificare care te ingrijoreaza.
• Dormi pe o parte mai degraba decat pe spate.
• Evita alimentele care ar putea provoca toxiinfectii alimentare, cum ar fi branzeturile moi, produsele lactate nepasteurizate si carnea insuficient gatita.
• Contacteaza-ti imediat medicului, daca ai orice durere abdominala neobisnuita, mancarime sau sangerare vaginala.
• Gestioneaza-ti cu atentie, impreuna cu echipa medicala, o sarcina restanta, daca te confrunti cu aceasta problema.

Tratament sarcina oprita din evolutie

Daca la un control prenatal de rutina, se confirma absenta batailor inimii ale bebelusului tau, de obicei, se face mai intai o ecografie. Daca se stabileste ca bebelusul a murit, exista mai multe optiuni pentru a naste.

Una dintre posibilitati este inducerea medicala a travaliului. Este posibila, de asemenea, o cezariana, daca este indicat. O alta optiune este sa astepti pentru a vedea daca intri singura, in mod natural, in travaliu intr-o saptamana sau doua, insa exista unele riscuri in aceasta privinta, cum ar fi formarea cheagurilor de sange. 

Medicul te poate ajuta sa decizi care ce este mai buna alegere in cazul tau.

Experienta sarcina oprita din evolutie

Cum sa faci fata situatiei? Daca te-ai confruntat cu o sarcina oprita din evolutie, este firesc sa simti o serie de emotii coplesitoare. Nu incerca sa le reprimi, ci in schimb, apeleaza la reteaua ta de suport: prietenii, familia, chiar si personalul medical, pentru te impaca cu pierderea pe care ai trait-o. De asemenea, poti solicita ajutor profesional de la un consilier in sanatate mintala. 

In cele din urma, a experimenta o sarcina oprita din evolutie si a accepta aceasta situatie nu este doar un eveniment, ci mai degraba, un proces. Acorda-ti timp si nu te inchide in tine! Lucrurile se vor imbunatati...

Mituri despre contraceptivele orale. Victoria Grejdean-Voloceai, obstetrician-ginecolog iti spune totul despre pastilele predestinate prevenirii unei sarcini nedorite

Articole din aceeasi categorie