Pneumonia este adeseori o boala fatala la pacientii cu alte boli cronice grave. In general, aceasta reprezinta a sasea cauza de deces si totodata cel mai frecvent intalnita infectie fatala dobandita in spital.
In tarile in curs de dezvoltare, pneumonia este fie prima cauza de deces, fie a doua (fiind depasita numai de deshidratarea produsa de diarerea severa).
Care sunt cauzele pneumoniei
Pneumonia nu reprezinta o boala unica, ci mai degraba un conglomerat de boli, fiecare boala fiind cauzata de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus sau o ciuperca.
De obicei, pneumonia apare dupa ce microorganismele sunt inhalate in plamani, insa uneori infectia ajunge la nivelul plamanilor prin circulatia sanguina sau migreaza la plamani direct de la nivelul unui focar infectios de vecinatate.
Pneumonia poate sa apara dupa o interventie chirurgicala, in special la nivelul cavitatii abdominale, deoarece un astfel de traumatism conduce la respiratie superficiala, la afectarea capacitatii de a tusi si la retentie de mucus.
Pneumonia se produce uneori atunci cand particule din cavitatea bucala sunt inhalate si nu sunt apoi eliminate din caile respiratorii sau atunci cand o obstructie (de exemplu o tumora) retine bacteriile in portiunile distale ale plamanilor.
Factori de risc in aparitia pneumoniei
Locul in care apare pneumonia este una dintre cele mai importante caracteristici pe care medicii le iau in considerare. Pneumonia poate sa apara la persoane care traiesc in comunitate, la pacientii internati in spital sau la persoanele internate in alte institutii (aziluri de batrani).
Locul dobandirii pneumoniei ajuta adeseori la identificarea microorganismului infectios responsabil pentru aparitia bolii. De exemplu, este mult mai probabil ca pneumonia dobandita in comunitate sa fie cauzata de o infectie cu bacteria gram-pozitiva Streptococcus pneumoniae.
Pneumonia dobandita in spital este cauzata de obicei de Staphylococcus aureus sau de o bacterie gram-negativa, cum ar fi Klebsiella pneumoniae sau Pseudomonas aeruginosa.
In functie de agentul infectios, exista diferente intre severitatea pneumoniei si modul in care aceasta este tratata (de exemplu, prin administrarea de medicamente pe cale orala la domiciliu sau prin administrarea pe cale venoasa).
O alta caracteristica de importanta critica este daca pneumonia apare la o persoana sanatoasa sau la o persoana al carei sistem imunitar este deficitar.
Anumite medicamente (corticosteroizii) afecteaza functionarea sistemului imunitar, la fel ca si anumite boli, cum ar fi SIDA. Uneori sistemul imunitar poate fi suprasolicitat de o boala acuta sau cronica grava, asa cum se intampla frecvent la persoanele in varsta.
O persoana al carei sistem imunitar este afectat este mult mai predispusa la contractarea pneumoniei si e foarte posibil sa nu raspunda la fel de bine la tratament precum o persoana al carei sistem imunitar fuctioneaza normal.
Alte situatii care predispun anumite persoane la pneumonie sunt alcoolismul, fumatul, diabetul, insuficienta cardiaca si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).
Persoanele foarte tinere sau foarte in varsta prezinta un risc peste medie de a face aceasta boala. La risc crescut sunt si persoanele debilitate, cele tintuite la pat, persoanele paralizate sau persoanele inconstiente.
Cum se manifesta o pneumonie (simptome):
- tusea asociata cu expectoratia de sputa;
- durerea toracica (dureri in piept);
- frisoanele;
- febra;
- dispneea.
Tipuri de pneumonie
Pneumonia pneumococica, cauzata de Streptococcus pneumoniae; desi este vindecabila de cele mai multe ori, poate fi fatala, in special la persoanele foarte tinere, la cele foarte in varsta sau la persoanele care prezinta si alte boli grave.
Pneumonia cauzata de Haemophilus influenzae; poate fi prevenita prin vaccinare si este tratatabila cu antibiotice foarte eficiente.
„Boala Legionarilor”; este cauzata de bacteria Legionella pneumophilla si de alte specii de Legionella – aceasta bacterie este responsabila pentru 8% din cazurile de pneumonie si pentru 4% din pneumoniile fatale dobandite in spital. Aproximativ 20% dintre persoanele care fac aceasta boala decedeaza, iar mortalitatea este mai ridicata la cei care contracteaza boala in spital sau care au boli ale sistemului imunitar.
Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae; cauzeaza cele mai multe cazuri de pneumonii la persoanele cu varsta intre 15 si 35 de ani. Acest tip de pneumonie este de obicei usoara si majoritatea persoanelor se refac fara tratament, insa pot fi intalnite si cazuri grave, care necesita antibiotice specifice si terapie individualizata.
Pneumonie cauzata de Chlamydia pneumonia: apare de regula la cei cu varste intre 5 si 35 de ani si se transmite prin intermediul picaturilor mici de lichid eliminate la momentul tusei; afectiunea este tratabila cu antibiotice (eritromicina, doxicilina, claritromicina etc.), insa daca tratamentul este intrerupt prea devreme, simptomatologia poate reveni (oboseala, dureri in gat, tuse seaca, anemie, dureri articulare).
Pneumonie virala: se trateaza cu medicamente antivirale si poate fi prevenita in majoritatea cazurilor prin vaccinare antigripala anuala.
Psitacoza (febra crescatorilor de pasari) este un tip rar de pneumonie cauzat de Chlamydia psitacci, o bacterie prezenta pe obicei la pasari. Aceasta se trateaza cu tetraciclina pe cale orala timp de minimum 10 zile, insa mortalitatea poate atinge 30% in cazurile grave netratate.
Pneumonie stafilococica: cauzata de Staphylococcus aureus. Desi nu este frecventa, acest tip de pneumonie este grava – mortalitatea este cuprinsa intre 15-40%
Pneumonie cu bacterii gram-negative (Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Serratia si Acinetobacter): este o boala severa si se agraveaza rapid, motiv pentru care tratamentul este intensiv iar deseori pacientul necesita ventilare mecanica. In pofita optiunilor eficiente de tratament, intre 25-50% dintre pacienti decedeaza.
Pneumonia fungica (Histoplasma capsulatum, Coccidiodides immitis, Blastomices dermatitidis) – majoritatea pacientilor infectati prezinta numai simptome minore, care pot fi tratate cu medicatie antifungica, insa in unele cazuri boala poate avea o evolutie severa.
Pneumonia cu Pneumocystis carinii – chiar si cu tratament, mortalitatea generala in acest tip de pneumonie este de 15-20%.
Pneumonia de aspiratie –
Cum se stabileste diagnosticul de pneumonie
Medicul sau asistenta incearca sa depisteze pneumonia prin auscultatia plamanilor cu ajutorul unui stetoscop. Pneumonia se asociaza de obicei cu aparitia unor zgomote specifice. Aceste zgomote anormale sunt cauzate de ingustarea cailor respiratorii sau de prezenta in segmentele pulmonare pline in mod normal cu aer a celulelor inflamatorii si a lichidului, procesul fiind numit condensare.
In majoritatea cazurilor, diagnosticul de pneumonie este confirmat in urma efectuarii unei radiografii toracice. In cazul majoritatii pneumoniilor bacteriene, tesutul pulmonar afectat apare pe radiografie ca o regiune densa de culoare alba (deoarece razele X nu traverseaza zona respectiva la fel de usor ca zonele adiacente), in comparatie cu care tesutul pulmonar din apropiere apare de culoare neagra.
In cazul pneumoniilor virale, se constata prezenta unor striatii sau pete albe difuze, intensitatea culorii fiind mai redusa decat cea constatata in pneumoniile bacteriene.
Unele pneumonii pot evolua catre formarea unui abces pulmonar, care apare pe radiografie ca un spatiu plin cu lichid (puroi).
Asadar, radiografia il ajuta pe medic (insa nu totdeauna) sa stabileasca ce microorganism cauzeaza boala.
Medicii realizeaza culturi de sputa si hemoculturi in incercarea de a identifica microorganismul care cauzeaza pneumonia.
Insa, in pofida acestor teste, in pana la jumatate din cazurile de pneumonie agentul cauzal nu poate fi identificat.
Atunci cand identificarea acestuia este necesara, asa cum este cazul cand pacientul este foarte bolnav si nu raspunde bine la tratament, medicii pot incerca sa obtina mostre mai bune prin introducerea in caile aeriene a bronhoscopului, procedura numita bronhoscopie.
Cum poate fi prevenita pneumonia
Mai multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Exista vaccinuri care creeaza protectie impotriva pneumoniei pneumococice, a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae si a pneumoniei cauzate de virusul gripal, care conduce de asemenea la producerea unei pneumonii bacteriene.
Cum se trateaza pneumonia
Exercitiile de respiratie profunda si tratamentul specific cu scopul de eliminare a secretiilor din caile respiratorii contribuie la prevenirea pneumoniei la pacientii cu risc crescut, cum sunt cei care au suferit o interventie chirurgicala toracica sau abdominala si cei a caror imunitate este scazuta.
Daca pacientii cu pneumonie sunt dispneici sau daca nivelul sanguin al oxigenului este scazut, atunci se administreaza oxigen suplimentar.
Administrarea de antibiotice incepe de obicei atunci cand se ridica suspiciunea de pneumonie bacteriana (inclusiv de pneumonie obstructiva), chiar inainte de identificarea agentului cauzal. Utilizarea prompta a antibioticelor reduce severitatea pneumoniei si riscul de aparitie a complicatiilor, dintre care unele pot duce chiar la deces.
Atunci cand opteaza pentru utilizarea unui anumit antibiotic, medicii iau in considerare care tip de bacterie ar putea cauza pneumonia. Medicul poate modifica antibioticul mai tarziu, cand bacteria a fost identificata si sensibilitatea acesteia la antibiotice este cunoscuta.
Adeseori, la pacientii cu pneumonie care nu sunt foarte bolnavi, se administreaza antibiotice pe cale orala si acestia raman la domiciliu.
Persoanele in varsta si cele care prezinta dispnee sau care au o boala pulmonara sau cardiaca preexistenta sunt de obicei internate in spital si li se administreaza de la inceput antibiotice pe cale intravenoasa. Dupa cateva zile se trece la administrarea antibioticelor pe cale orala.
Acesti pacienti pot necesita si administrarea de oxigen suplimentar si de lichide intravenos, precum si suport ventilator mecanic.
Antibioticele nu sunt utile in cazul pneumoniilor virale, insa pot fi administrate in cazul pneumoniilor virale care au probabilitate crescuta de a se complica cu pneumonie bacteriana, cum ar fi cele care sunt cauzate de virusul sincitial respirator la copii si uneori cele cauzate de virusul gripal, cel putin la anumite persoane care sunt foarte susceptibile la pneumonie.