08.05.2022
Stiai ca, la nivel mondial, 1 din 5 copii se confrunta cu dermatita atopica? Cum depistam aceasta afectiune, dar si cum o tratam, afla de la medicul pediatru, Tatiana Alsaliem - VIDEO

Boala inflamatorie cronica a pielii, dermatita atopica, apare mai ales la copii, cauzata de obicei de alergeni alimentari, dar poate debuta la orice varsta. Medicul pediatru Tatiana Alsaliem iti spune totul despre aceasta afectiune.

Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT:„Dermatita atopica este cea mai des intalnita boala de piele din perioada copilariei. La nivel mondial, 1 din 5 copii se confrunta cu aceasta afectiune neplacuta care se poate ameliora abia spre varsta de 5 ani sau chiar dupa finisarea perioadei de pubertate. ”

Daca vrei sa ai o relatie armonioasa cu copilul tau, afla cateva tipsuri de parenting de la Dianna Ivanov: „Sa tratam copiii ca pe niste personalitati, demne de acelasi nivel de respect.” - VIDEO

O cauza concreta de aparitie a dermatitei atopice inca nu a fost elucidata, insa expresia clinica depinde de interactiuni complexe a catorva factori predispozanti.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU:„Exista o serie de factori care pot dezvolta aceasta boala si anume ereditatea agravata adica este un teren atopic, asta ar insemna ca copiii in familiile carora sunt intalnite maladii alergice, la parinti sau la rude, au un risc mai mare de a dezvolta dermatita atopica. O alta cauza intalnita foarte frecvent in ultimul timp este administrarea precoce a antibioticelor. Deasemenea, este un factor de risc si fumatul in familie.”

Un sistem imunitar slabit, prezenta in casa a animalelor de companie si poluarea sunt alti factori care pot influenta aparitia dermatitei atopice. Primul semn care ar trebui sa alarmeze parintii este pielea foarte uscata a copilului.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: Apoi apar eruptiile specifice, rosietice, uscate, exematoase. Preponderent apar pe zonele cu piele mai subtire, la incheieturi, in zona de flexiune a genunchilor, pe fata, pe obraji, in regiunea gatului. Pot aparea si pe abdomen si pe coapse, dar cu preponderenta in regiunile de flexie a genunchilor si coatelor. De asemenea, unul dintre simptomele specifice este pruritul si el se intensifica pe parcursul noptii, de aceea multi copii, in special sugarii nu ne pot spune ce ii deranjeaza si devin pur si simplu agitati, nelinistiti, au un somn cu intrerupere.”

In apa copii devin mai inteligenti. Daca iti doresti ca copilul tau sa aiba o dezvoltare sanatoasa, sa depaseasca fobia de apa, trimite-l la inot. Ce spune antrenorul - VIDEO

Medicul va putea identifica afectiunea cutanata prin simpla examinare a pielii si trecerea in revista a istoricului familial in ceea ce priveste bolile cutanate. Nu sunt necesare analize de sange, insa medicul alergolog poate recomanda teste specifice pentru a depista anumiti alergeni, astfel incat sa poata exclude alte afectiuni.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Tratamentul dermatitei atopice se bazeaza in primul rand pe excluderea factorilor care provoaca dermatita adica iritanti chimici, iritanti de contact, stresul, infectiile. De asemenea, in cazul in are a fost determinata o alergie alimentara este obligatoriu de a exclude alimentul respectiv care alergizeaza copilul. Si nu il ultimul rand, utilizam tratamentul topic, adica local cu anumite creme si tratamentul sistemic general prin administrare de picaturi, pastile la recomandarea medicului.”

Vindecarea poate dura cateva luni sau chiar cativa ani, de aceea este important ca mamica sa se inarmeze cu rabdare si sa efectueze zilnic ritualul de ingrijire a pielii copilasului.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Este foate important sa facem o ingrijire corecta a acestui copil si anume sa utilizam geluri de curatare special pentru pielea atopica, dupa care este obligatoriu de a utiliza zilnic, de minim 1-2 ori pe zi, creme sau balsamuri hidratante.”

Reteta sanatoasa din paste cu legume! Olesea Cechir iti propune o reteta vegana de salata, delicioasa - VIDEO

Dieta alimentara este esentiala pentru starea de sanatate a unui copil cu dermatita atopica. Dintre alimentele ce ar trebui excluse din meniul zilnic sunt lactatele, citricele, nucile, mierea de albini, ciocolata, soia si condimentele.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Profilaxia dermatitei atopice se va face prin respectarea urmatoarelor reguli: vor fi exclusi factorii care provoaca dermatita, acei iritanti chimici, de contact, stresul sau infectiile. Hainutele copilasului trebuie sa fie din bumbac, ca sa nu retina transpiratia. Dieta alimentara hipoalergica in cazul in care sunt confirmate alergiile alimentare la copii respectivi. De asemenea este bine sa respectam o temperatura optima pentru organism, deci sa nu fie expus copilul la temperaturi prea mari sau prea scazute. Este binevenita utilizarea acelor creme hidratante in cazul in care recunoastem un episod de dermatita.”

Prevenirea si tratamentul precoce sunt primordiale pentru sanatatea pe termen lung a copilasului. Cercetarile ne demonstreaza ca orice micut cu dermatita atopica are sanse mari sa se inscrie in asa numitul mars al atopiei, care il poate expune pe parcursul vietii la diverse alte provocari, cum ar fi alergiile alimentare, rinita sau astmul alergic.

Articole din aceeasi categorie