14.05.2022
Stiai ca zaharul este numit „otrava alba”? Care sunt efectele consumului exagerat al acestuia dar si cum poti reduce pofta de dulce, afla de la nutritionista Maria-Victoria Racu - VIDEO

Nutritionistii il numesc “otrava alba” si considera ca acest aliment ar trebui eliminat din dieta noastra. Afla care sunt efectele consumului exagerat de zahar si cum poti reduce pofta de dulce din reportajul ce urmeaza.

Unul din cele mai toxice alimente este zaharul, pe care il consumam cu usurinta zi de zi. Exista, insa, doua tipuri de zahar si doar unul din ele trebuie limitat.

Arata de invidiat la 42 de ani! Povestea unei profesoare din Ucraina cu o vasta experienta in Pole Dance, refugiata la Chisinau: „Nu este un sport olimpic, dar este un sport serios, cu competitii.” - VIDEO

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Zaharurile naturale se afla in fructe, legume si alte produse in cantitati mici si ele sunt binevenite pentru ca moleculele de zahar sunt atasate de fibrele alimentare. Respectiv atunci cand nimeresc in organismul nostru nu ne provoaca o mare dauna. Zaharul din ele se absoarbe lent in organism si pe langa zaharuri mai gasim acolo si fibre alimentare care ne ofera satietate, vitamine si minerale. Insa, atunci cand vorbim despre zaharul adaugat sau zaharul ascuns, de ce ascuns? pentru ca atunci cand citim etichetele produselor alimentare nu gasim mereu denumirea de zahar, ci poate fi sirop de glucoza-fructoza, maltoza, lactoza, sucroza si alte denumiri care pot sa ne duca in eroare.”

Zaharul ascuns se gaseste in produse alimentare pe care nici nu le banuiai, de exemplu conserve, produse de patiserie, paine si sosuri. In acest context, este foarte important sa citesti cu atentie etichetele alimentare inainte de a procura un produs.

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Trebuie sa fim atenti nu doar la cantitatea de calorii la 100 g/produs, dar si la glucide, dintre care zaharuri si ar fi ideal ca aceste zaharuri sa nu intreaca limita de 15g/100 g produs pentru ca de la 15 g in sus putem spune ca avem foarte mult zahar in acest produs. Insa, in mod ideal daca dorim sa avem grija de sanatatea noastra ar fi bine sa contina acel produs de la 5-10 g zahar/100 g produs.”

Ai auzit de doula? Cunoaste-o pe Alina Onova - cea care este alaturi de tine in timpul travaliului si nasterii: „Cordonul ombilical trebuie taiat doar dupa ce a pulsat pana la capat.” - VIDEO

Consumul excesiv de zahar poate avea efecte nocive atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. 

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Peste jumatate de ora dupa consumul unor produse foarte dulci putem sa ne trezim cu oboseala, cu foame, cu o stare apatica, iar pe termen lung putem vorbi de niste efecte mai grave daca continuam acest consum pe un termen indelungat. In primul rand in cazul copiilor, cei care consuma foate mult zahar, au nevoie cu 33% mai mult de asistenta medicala stomatologica, respectiv cariile dentare sunt foarte frecvente.”

Totodata, consumand zahar in exces ani la rand, celulele noastre pot deveni rezistente la insulina, o stare premergatoare diabetului zaharat de tip 2.

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Astazi aceasta patologie a intinerit foarte mult si avem copii care in adolescenta pot suferi de acest tip de diabet. Totodata, in lumea moderna, pentru ca avem zahar mai peste tot, ne ingrasa nu grasimile, dar zaharul. Respectiv fiecare al doilea moldovean are un surplus de kilograme pentru ca mananca foarte mult zahar.”

Pentru a evita orice efect nociv al zaharului, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu intreci limita de 25 g pe zi sau in jur de 5 lingurite. Dar, ca sa intelegi mai bine aceasta cantitate, hai sa vedem care sunt cele mai consumate produse care abunda in zahar adaugat.

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Micul dejun este inca o masa a zilei care este foarte mitologica sau intens mistificata pentru ca trebuie sa fie iaurtul neaparat, iaurtul trebuie sa fie cu fructe si uitam defapt ca aceste fructe sunt fructe conservate la care se mai adauga si zahar pentru ca sa aiba un termen de valabilitate inalt. Al doilea produs sunt cerealele pentru micul dejun. De fapt copii sufera de obezitate si isi iau acele 125 de g de zahar, in loc de 25 g in mare parte din cauza cerealelor pentru mic dejun.”

Tot aici sunt nelipsitele bauturi carbogazoase dulci si sucuri, care de fapt nu sunt chiar bauturi, ci produse alimentare, din motiv ca contin zahar in compozitie si respectiv organismul induce toate procesele pentru a le digera.

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Un pahar de cola poate sa contina chiar zi norma zilnica de zahar si optam alternativ pentru suc, dar de fapt sucul are tot atat zahar, poate chiar mai mult.”

Si desigur ciocolata - desertul cel mai preferat de adulti si copii.

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Nu sunt impotriva cicolatei, dar ar fi bine sa o alegem pe cea cu o cantitate mai mica de zahar. Avem 3 tipuri de ciocolata: ciocolata amara, ciocolata cu lapte si ciocolata alba. Dar din toate aceste 3 sortimente cel mai mult zahar contine ciocolata cu lapte si trebuie sa fim foarte atenti la cantitatea de zahar pe care o contine pentru ca jumatate din aceasta ciocolata poate sa ne aduca de 2-3 ori mai mult decat cantitatea zilnica recomandata de zahar.” 

Nutritionista a incercat sa explice in cativa pasi, cum sa reduci pofta de dulce, dar fii atent si nu confunda foamea cu pofta. Spre deosebire de  foame, care se instaleaza treptat,  pofta  apare brusc si are o tinta exacta: de obicei, produse bogate in zahar si grasimi.

Maria-Victoria RACU, NUTRITIONISTA: „Al doilea lucru important este intelegerea emotiilor din spatele acestei pofte: plictiseala, frustare, stres. Ar fi bine sa intelegi emotia si sa incerci sa o compensezi prin alte activitati. Sunt stresata, deci ar fi bine sa fac sport, sa ma plimb, sa discut cu cineva, sa inchid ciclul de stres si sa nu revin la dulciuri pentru ca consumam dulciuri atunci cand vrem sa apasam pe butonul “STOP STRES”.” 

De asemenea, renunta sa tii dulciurile la vedere, pentru ca in momentul in care ai un cosulet cu aceste produse la bucatarie, probabilitatea ca nu vei trece indiferent pe langa ele este foarte mare.

Potrivit Centrului National de Sanatate Publica, aproape 50 la suta dintre moldoveni sunt obezi. Moldova ocupa locul 72 din 188 in topul tarilor cu cele mai multe persoane supraponderale, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. 84 de mii de persoane sufera de diabet zaharat. 

Potrivit OMS, diabetul este o cauza majora de orbire, insuficienta renala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, etc. 

Articole din aceeasi categorie