23.12.2021
Top 11 infectii periculoase din ziua de azi. Meningita bacteriana se enumera printre acestea

Pandemia actuala a luat multi oameni prin surprindere, desi previziunile generate de inteligenta artificiala „se asteptau” la posibila aparitie a unui astfel de fenomen. Parea insa de necrezut, avand in vedere evolutia stiintei si tehnologiei, iar faptul ca traim in aceste vremuri in care vorbim despre secventierea virala avansata, crearea de vaccinuri de tip ARN mesager, pe platforma carora se poate interveni usor pentru adaptarea raspunsului la noile variante, asa cum se lucreaza acum pentru o eventuala adaptare a raspunsului vaccinului la infectarea cu Omicron.

Insa, epidemiile sau pandemiile s-au tot repetat de-a lungul vremii. Unele boli infectioase grave, care ucideau sute de mii de oameni intr-un singur val, au fost eradicate odata cu aparitia vaccinurilor, cum ar fi variola, eradicata complet la ora actuala, insa responsabila de moartea a 500 de milioane de oameni in istorie.

In cazul altor pandemii cumplite, extinderea focarelor se stingea odata cu moartea victimelor, din pacate. Acesta este cazul teribil al ciumei, sau pesta - generata de bacteria Yersinia pestis, care a devenit prima oara "celebra" in epoca Imparatului Iustinian, cand a decimat jumate din populatia globului, aproape 50 de milioane de oameni.

Reaparitia ciumei dupa opt sute de ani, in 1350, care a luat 20 milioane de vieti in numai patru ani, este cunoscuta in istorie drept "moartea neagra" si a dus la inventarea ..."carantinei". Medicii si invatatii vremii au inteles ca vectorul purtator este omul, iar oficialii din portul Venetiei au decis sa ii izoleze fortat pe marinarii nou sositi pentru a limita raspandirea bolilor - mai intai o luna - 30 de zile,  adica perioada " trentino", dar apoi, ca orice restrictie impusa politic, s-a mai extins un pic...asa ca a devenit... 40 de zile sau "carantino"!

Apoi, intre 1350 si 1665, din zece in zece ani apareau noi focare de epidemie de ciuma, ucigand aproximativ 20% din populatie. In acest interval, pe langa carantina, Anglia a impus primele legi pentru separarea si izolarea bolnavilor si membrilor famiilor lor. De aici si termenul "ciumat" - molipsitor, de evitat. Ultimul episod memorabil, Marea Ciuma din 1665 a ucis in 7 luni numai in Londra, 100.000 de oameni.

Yersinia pestis nu a fost eradicata niciodata si, ultima oara, ciuma bubonica s-a inregistrat in Platoul Tibetan in 2009. In 2014, in orasul chinez Yumen, oficialii au inchis suprafete mari in urma unui singur deces cauzat de ciuma bubonica. In 2010 - 2015, au existat 3.248 de cazuri de ciuma in intreaga lume. Aceste cazuri s-au soldat cu 584 de decese pentru ca au fost depistate prea tarziu sau la persoane vulnerabile, insa datorita antibioticelor, ciuma nu este neaparat fatala in ziua azi.

Pandemii cu final tragic au avut loc de-a lungul istoriei si din cauza holerei (tratabila azi cu antibiotice), antraxului, febrei virale hemoragice si tifosului (transmis de paduchi). 

In ziua de astazi, o serie de infectii genereaza ingrijorarea oamenilor, desi majoritatea pot fi prevenite prin vaccinare si masuri simple de igiena.

1. SARS-CoV-2: Noul coronavirus

Aceasta infectie virala grava nu mai are nevoie de prezentare. Din decembrie 2019, lumea a luptat impotriva pandemiei SARS-CoV-2 care a inceput in Wuhan, China, care apoi s-a raspandit rapid in intreaga lume. Pana la jumatatea lunii iulie 2021, peste 188 de milioane de cazuri de COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, cu 4 milioane de decese. 

SARS-CoV-2, virusul care duce la COVID-19, este un virus extrem de contagios. Se poate prezenta ca o boala respiratorie in decurs de 14 zile, cu febra si tuse, dureri musculare si alte simptome. 

Majoritatea oamenilor isi revin in termen de doua pana la trei saptamani. Multi pacienti pot fi asimptomatici, insa pot fi contagiosi si pot raspandi boala.

La unele persoane, anumite simptome, cum ar fi pierderea memoriei, dificultati de concentrare, oboseala, dificultati de respiratie, probleme de somn, dureri in piept sau ameteli, raman si au fost numite „covid lung”, care poate dura luni de zile.

Odata cu aparitia vaccinurilor anti-COVID-19, numarul cazurilor active de boala este in scadere. Dar multe tari au inca nevoie de provizii mai mari de vaccinuri. In plus, noi variante ale virusului sunt detectate si se raspandesc rapid in intreaga lume. 

La mijlocul lui iulie 2021, doar 12% din populatia lumii era complet vaccinata. Unii oameni refuza sa fie vaccinati, ceea ce poate creste probabilitatea unor focare mai mari si noi variante ale virusului.

Polipii de la nivelul colonului. Cauze si tipuri

2. Gripa 

In fiecare an, mii de oameni mor din cauza gripei, o boala care poate fi prevenita. De fapt, peste 34.000 de oameni au murit din cauza gripei in sezonul gripal 2018-2019, conform estimarilor CDC. In plus, a avut loc un total de 643 de decese la copii, cu varste cuprinse intre 0 si 17 ani.

Decesele legate de gripa sunt cauzate adesea de complicatii precum pneumonia, in special la varstnici. Daca cineva din familia ta are gripa, ai 25% sanse sa te imbolnavesti si tu.

Vaccinul antigripal este disponibil in fiecare an, in toamna, iar CDC recomanda ca toti cei cu varsta de 6 luni si peste sa se vaccineze in fiecare sezon. Vaccinarea pentru prevenirea gripei este deosebit de importanta pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de complicatii grave, cum ar fi:

• femeile insarcinate;
• pacientii cu boli pulmonare, precum astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau bolile de inima;
• copiii mici;
• adulti cu varsta de 65 de ani si peste;
• rezidentii azilului de batrani;
• persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice.

Tratamentele antivirale si antigripale pot ajuta in gestionarea simptomelor. Dar complicatiile gripei pot fi grave si includ:

• pneumonie;
• miocardita (inflamatie a inimii);
• leziuni cerebrale (encefalita) sau musculare (miozita, rabdomioliza);
• insuficienta multi-organica (de exemplu, insuficienta respiratorie si renala) si sepsis, care poate duce la deces.

3. Gonoreea

Spre deosebire de gripa, bolile cu transmitere sexuala (BTS) nu depind de sezon, ci sunt raspandite pe tot parcursul anului si in intreaga lume.

Gonoreea de la Neisseria gonorrhoeae este o boala cu transmitere sexuala comuna. Gonoreea se raspandeste cel mai frecvent in timpul actului sexual. Bebelusii pot sa fie infectati, de asemenea, in timpul nasterii, daca mamele lor sunt infectate. La bebelusi, gonoreea afecteaza cel mai frecvent ochii.

Gonoreea poate infecta atat barbatii, cat si femeile si afecteaza uretra, rectul sau gatul. La femei, gonoreea poate infecta si colul uterin. 

Simptomele in caz de gonoree pot include durere sau senzatia de arsura la urinare, secretii de puroi din penis (la barbati) sau secretii vaginale (la femei), dureri la testicule (mai putin frecvente) si act sexual dureros.

Adultii sunt tratati cu antibiotice, dar rezistenta la antibiotice a devenit o preocupare majora.

4. Salmonella 

Salmonella este, de obicei, transmisa oamenilor prin consumul de alimente contaminate cu fecale de animale, dar gatitul corespunzator al acestora va ucide Salmonella.

Simptomele neplacute, precum diareea, febra si crampele stomacale apar la 12 pana la 72 de ore de la infectare. 

Infectia cu Salmonella dureaza, de regula, 4 pana la 7 zile si se poate vindeca fara medicamente, dar cei cu infectii severe pot avea nevoie de spitalizare,rehidratare cu lichide administrate intravenos si tratament cu antibiotice.

5. Meningita bacteriana

Meningita bacteriana este o infectie rara, dar posibil mortala, a membranelor din jurul creierului si maduvei spinarii, potrivit Institutului National de Sanatate (NIH).

Infectia cu meningita poate produce simptome, precum febra brusca, dureri de cap, intepenirea gatului, greata, varsaturi, respiratie rapida sau eruptie cutanata.

Meningita bacteriana trebuie tratata rapid cu antibiotice, iar vaccinurile sunt disponibile pentru prevenire si sunt destinate persoanelor cu varsta cuprinsa intre 10 si 25 de ani. 

Exista mai multe tipuri de germeni care pot duce la meningita bacteriana. De exemplu, studentii sunt mai susceptibili de a face Neisseria meningitidis sau Streptococcus pneumoniae, in timp ce nou-nascutii au riscuri mai mari de a face streptococ de grup B.

6. Enterovirus D68

Iata un alt motiv bun pentru a te spala pe maini: enterovirusul D68 (EV-D68)!

Majoritatea pacientilor cu enterovirusuri au simptome usoare ale racelii, precum febra, secretii nazale, stranut, tuse, dureri musculare si respiratie suieratoare, se recupereaza cu usurinta.

Un focar istoric, grav, de enterovirus D68, in 2014, a atras atentia la scara larga. Acesta a fost primul focar documentat de EV-D68, la nivel national. Au fost documentate focare suplimentare in 2016 si 2018.

CDC a documentat aproximativ 1.150 de cazuri, aproape toate la copii, dar a declarat ca au existat, probabil, milioane de infectii usoare cu EV-D68 pentru care oamenii nu au solicitat ingrijiri medicale.

De asemenea, au fost raportate ingrijorari legate de paralizia rara asociata cu EV-D68.

Niciun vaccin sau tratament pentru enterovirus D68 nu este aprobat in prezent.

7. Hepatitele B si C

CDC recomanda tuturor adultilor sa fie testati pentru virusul hepatitei C cel putin o data, dar si de  hepatita B, celor nascuti inainte de 1995, de cand se face obligatoriu, la nastere vaccinarea antihepattitica. 

Ca o boala cronica, transmisa prin sange, virusul hepatitelor B si C afecteaza lent ficatul, ducand la ciroza, cancer hepatic, necesitatea unui transplant de ficat si posibil, deces. Transfuziile de sange, folosirea in comun a acelor, piercing-ul, tatuajele si transmiterea pe cale sexuala pot fi cauzele hepatitei B si hepatitei C. Din pacate insa, este posibil ca simptomele infectiilor cu virusul hepatic B si C sa nu apara pana la 30 de ani, iar prezenta virusuui sau a anticorpilor sa fie deistati ocazional in sange.

Nu exista un vaccin care sa previna hepatita C, insa tratamentele orale antivirale, actuale," interferon free" pot duce la vindecare in cazul multor pacienti cu hepatita C.

In cazul hepatitei B, situatia este fix invers: nu exista inca un tratament care sa vindece boala, insa exista in schimb preventie eficienta prin vaccin, atat la copii, cat si la adulti, cu doze de rapel.

8. HIV si SIDA

Virusul HIV/SIDA exista din 1981, iar impactul sau poate fi adesea uitat. Dupa mai bine de 30 de ani de cercetare, acum exista mai multe medicamente disponibile pentru a trata si ajuta la prevenirea HIV.

Diagnosticul precoce si terapia HIV pot reduce dramatic riscul ca HIV sa avanseze la SIDA si pot sa prelungeasca sansa la viata. 

In fapt, diagnosticarea precoce este cheia unui tratament de succes, asa ca daca nu esti sigur de starea ta de sanatate, testeaza-te acum.

9. MERS-CoV: Un alt coronavirus

Virusul SARS-CoV-2, boala COVID-19 nu este singurul coronavirus. Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) a fost raportat pentru prima data in 2012 in  Arabia Saudita si ramane in mare parte limitat la Orientul Mijlociu (Iordania, Kuweit, Oman, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite).

MERS-CoV a pornit probabil de la o sursa animala, cel mai probabil camile. De fapt, este posibil sa fii in pericol, daca ai intrat in contact cu camile infectate cu acest virus. 

Cazurile observate in SUA au avut loc la furnizorii de servicii medicale care au lucrat in Orientul Mijlociu. In prezent, nu exista un vaccin disponibil impotriva MERS-CoV.

MERS-CoV poate avea simptome, ca febra, tuse si dificultati de respiratie. Pneumonia este o complicatie frecventa, iar pacientii pot intra in insuficienta respiratorie sau soc septic. 

Virusul MERS-CoV se raspandeste atunci cand o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta. Pentru a ajuta la prevenirea unei infectii cu MERS-CoV, ai grija: 

• sa iti speli mainile des; 
• sa eviti sa iti atingi fata, daca nu ti-ai spalat mainile; 
• sa iti acoperi fata cand tusesti sau stranuti; 
• sa cureti des suprafetele;
• sa porti masca medicala, daca ai MERS-CoV sau ingrijesti o persoana infectata;
• daca esti infectat, suna-ti mai intai medicul si ramai izolat.

10. MRSA: o superbacterie rezistenta la antibiotice

MRSA este „Staphylococcus aureus rezistent la meticilina”, un tip de bacterii rezistente la antibiotice. In comunitate, MRSA poate provoca infectii ale pielii si nu numai si poate fi destul de periculos, deoarece este rezistent la multe antibiotice.

Infectiile cu MRSA apar, de obicei, ca o piele rosie, umflata sau o infectie a tesuturilor moi, cu puroi, insotita de febra. Infectia poate intra si in fluxul sangvin.

MRSA este contagioasa daca articolele personale, cum ar fi prosoape sau aparate de ras care au atins pielea infectata, sunt folosite la comun. 

11. Chikungunya: Transformarea vacantelor de vis in cosmaruri

Calatoria in Caraibe este o calatorie de vis pentru multi, dar unii turisti au venit acasa cu o boala virala transmisa de tantari, cunoscuta sub numele de chikungunya.

In 2017, s-a raportat ca specia de tantari care este principalul purtator al virusului Zika ar putea transmite si alte doua virusuri: chikungunya si dengue.

Boala cu virus Chikungunya a devenit o afectiune care trebuie notificata la nivel national in 2015.

Transmiterea Chikungunya a fost documentata in 47 de tari din America si peste 100 de tari in total si este, de asemenea, comuna in Africa, Asia si unele insule din Pacific. 

Chikungunya provoaca o boala dureroasa, dar rareori fatala. Virusul Chikungunya provoaca febra mare, umflare dureroasa a articulatiilor, dureri de cap si eruptii cutanate. Pentru unii, durerea poate dura chiar si dupa ce dispar alte simptome, dar tinde sa treaca dupa o saptamana. 

Nu exista tratament pentru Chikungunya, dar un vaccin este in curs de dezvoltare. Chikungunya nu se transmite de la om la om.

Pentru a evita aceasta boala trebuie sa te protejezi de muscaturile de tantari.

Iti doresti sa ai sani frumosi? Totul despre implantul mamar, dar si cat costa operatia, iti spune Olesea Sobcenco, chirurg-plastician: „Producatorii implanturilor moderne ofera garantie pe viata pentru productia lor” - FOTO

Articole din aceeasi categorie