Contraceptia hormonala este impinzita cu o multime de mituri si conceptii gresite, motiv pentru care multi nu indraznesc sa treaca la administrarea pilulelor. Un studiu arata ca femeile nu sunt pregatite sa utilizeze contraceptive orale deoarece se tem de posibilele probleme de sanatate.
Ce sunt contraceptivele hormonale?
Contraceptivele hormonale sunt in mod constant imbunatatite, apar noi tipuri si forme de astfel de contraceptive. Principalele tipuri sunt:
- combinat estrogen-gestagenic sub forma de tablete, plasturi sau inel vaginal;
- progestine sau mini-pastile;
- contraceptive hormonale intrauterine - spirale in care ingredientul activ este un gestagen;
- contraceptive hormonale subcutanate, in care ingredientul activ este, de asemenea, un gestagen.
Cum sa alegi pilula contraceptiva potrivita, ce teste trebuie sa faci?
Pastilele contraceptive sunt prescrise dupa consultarea unui medic. Selectarea medicamentului se efectueaza in functie de anamneza pacientului si in functie de rezultatele examinarii sale curente.
Printre principalele examinari sunt: ecografia glandelor mamare si a organelor pelvine, teste clinice generale de sange (coagulograma, biochimie a sangelui), precum si un test de sange pentru hormoni. Planul de examinare hormonala depinde de caracteristicile de sanatate ale pacientului si este prescris individual.
Trebuie de reamintit ca nu exista recomandari similare pentru toate femeile. Unele medicamente sunt potrivite pentru femeile tinere, dar pastilele anticonceptionale pentru femeile cu varsta peste 40 de ani pot fi complet diferite. Nu trebuie sa bei ce ia o vecina sau o prietena - medicul trebuie sa-ti prescrie medicamente.
Pierzi in greutate fara niciun motiv? Iata 6 probleme de sanatate care te determina sa slabesti
De unde stii daca pastilele nu sunt potrivite?
Merita sa discuti cu un medic pentru selectarea altor pastile contraceptive daca observi: pete aciclice frecvente de la inceputul utilizarii medicamentului, deteriorarea tractului gastro-intestinal, schimbarea brusca a dispozitiei, aparitia / agravarea atacurilor de migrena.
De ce se tem de obicei pacientii si de ce nu vor sa ia pilule contraceptive?
Cel mai adesea, pacientii se tem ca aspectul va avea de suferit. Adica va aparea excesul de greutate si libidoul va scadea. Exista teama ca, dupa administrarea anumitor contraceptive hormonale, pot aparea in viitor probleme cu conceptia sau pot aparea boli ginecologice sau generale, cum ar fi varicele.
De fapt, chiar si utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale nu provoaca probleme cu debutul sarcinii in viitor.
Contraceptivele hormonale nu afecteaza metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Unele medicamente pot provoca o usoara retentie de lichide, ceea ce este rar. In acest caz, este posibila o crestere de unul sau doua kilograme. Majoritatea femeilor se ingrasa din cauza tulburarilor alimentare si a stilului de viata sedentar.
Contraceptivele nu pot provoca cancer. Mai mult, cu un anumit grad de certitudine, se spune ca contraceptivele hormonale reduc riscul de cancer genital feminin. Se estimeaza ca atunci cand se utilizeaza contraceptive orale combinate timp de 5 ani, riscul de cancer ovarian este redus cu 50%, iar dupa 10 ani - cu 80%.
Exista dovezi ca administrarea de COC timp de 7 ani reduce riscul de a dezvolta boli benigne de san cu 40%. De asemenea, utilizarea lor reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal cu 20%, fibroamele uterine - cu 17-31% si nu afecteaza aparitia cancerului de col uterin.
Contraceptivele hormonale au cel mai inalt grad de protectie impotriva sarcinii nedorite. Fiabilitatea metodei contraceptive este indicata in mod conventional de indicele Pearl. Cu cat este mai scazuta, cu atat este mai fiabila metoda contraceptiei. Pentru COC - 0,1-0,2, pentru o bobina non-hormonala - 2-3, pentru o bobina hormonala - 0,1-0,2. Mijloacele cu un indice Pearl mai mare de 4 (de exemplu, intreruperea actului sexual) nu sunt recomandate de medici. In absenta contraceptiei, indicele Pearl este de 85-95.
Ce altceva mai trebuie sa stii despre pastilele anticonceptionale?
Trebuie sa administrezi contraceptive numai conform indicatiilor medicului. Trebuie sa stii ca in timp ce iei contraceptive hormonale, este necesar sa fiti prezentata anual unui obstetrician-ginecolog.
Administrarea de pilule contraceptive poate imbunatati starea pielii, parului si unghiilor, precum si favoriza regresia endometriozei si a fibroamelor.
Pastilele contraceptive, desigur, nu pot proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Aceasta inseamna ca atunci cand apare un nou partener, este mai bine sa folosesti o protectie suplimentara, adica prezervativul.