Afla mai jos din ce cauze ai putea avea gura uscata si ce e de facut.
Uscarea gurii poate aparea din cauza fricii si stresului
Anxietatea si supraincarcarea emotionala sunt factori semnificativi care contribuie la aparitia acestui simptom neplacut, uscarea gurii.
Stresul, frica si sentimentul de pericol declanseaza un mecanism special de aparare in corpul uman. In cazul unei emotii puternice, nivelul de adrenalina si cortizol din sange creste brusc. Acesti hormoni pregatesc corpul pentru lupta impotriva amenintarii.
Pe langa efectele hormonale si emotionale, stresul afecteaza diverse reactii chimice din organism, printre care se numara si controlul productiei de saliva. In plus, respiratia orala agraveaza xerostomia.
Factori care cresc riscul de xerostomie
Exista multi factori care pot inhiba productia de saliva si compozitia acesteia. Printre acestia se numara:
Deshidratarea corpului este unul dintre simptomele anxietatii. Deshidratarea excesiva determina uscarea gurii.
Un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi antidepresivele si medicamentele antipsihotice. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata sindroamele legate de stres, dar pot afecta negativ productia de saliva.
Refluxul gastroesofagian este adesea observat in timpul panicii sau al situatiilor stresante. Eliberarea acidului din stomac in esofag poate perturba functia glandelor salivare si poate duce la xerostomie.
Redistribuirea fluidelor corporale in timpul stresului este pregatirea naturala a corpului pentru a fugi de pericol sau pentru lupta. Prin urmare, fluidul se deplaseaza spre zonele care au o nevoie extrema de el, cum ar fi un membru. In acest caz, o persoana poate simti gura uscata.
Respiratia orala intensa este un mecanism antistres cu rol de a calma raspunsurile reflexe ale corpului. Astfel, saliva este absorbita activ si gura ramane uscata.
Ce rol are saliva si cum ne protejeaza dantura?
Saliva este un „detergent natural” care curata gura de bacterii daunatoare si „spala” particulele alimentare de pe dinti si gingii.
De asemenea, saliva este „un scut” impotriva atacului acid al bacteriilor care traiesc in placa. Daca saliva este produsa in cantitate insuficienta, riscul de aparitie a cariilor creste. Mai mult, capacitatea sa de a livra substante nutritive in tesuturile cavitatii bucale este redusa. Acest lucru poate duce la boli parodontale, precum parodontoza avansata.
Principalele simptome ale xerostomiei sunt: raguseala, durere in gat, disconfort si senzatie de arsura in gura. De asemenea, o persoana poate avea probleme cu vorbirea si inghitirea alimentelor.
Tratamentul xerostomiei depinde de cauzele bolii, enumerate anterior. In cazul xerostomiei induse de stres, tratamentul poate consta in:
- restabilirea echilibrului apei in corp (beti suficienta apa);
- gestionarea anxietatii (consultarea unui psiholog);
- schimbarea dozei de medicamente luate pentru a face fata stresului;
- tratament dentar.
Renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, a stresului, dieta sanatoasa si controalele regulate la medicul dentist sunt, de asemenea, masuri preventive care ajuta la mentinerea sanatatii dentare.