26.03.2022
Tuberculoza - „boala saraciei”. Afla mia multe de la medicul pneumoftiziolog, Constantin Iavorschi: „Acum sa punem diagnoza nu avem mari probleme cum erau odata” - VIDEO

Tuberculoza este o afectiune contagioasa, potential fatala daca este netratata. In contextul Zilei Mondiale a luptei impotriva tuberculozei, afla de la medicul pneumoftiziolog ce este aceasta patologie si cum o poti preveni, intr-un reportaj marca iSanatate.

Tuberculoza, numita si boala saraciei, este o patologie contagioasa determinata de infectia cu Mycobacterium tuberculosis. Se transmite prin intermediul secretiilor contaminate eliminate in timpul stranutului, tusei sau vorbirii. Transmiterea tuberculozei pulmonare este determinata de cativa factori printre care durata contactului cu bolnavul, concentratia de bacili prezenti in incapere si starea imunitara a persoanei expuse. In cazul oamenilor sanatosi, reactia de aparare imuna poate impiedica aparitia bolii.

De la biolog - la un om de afaceri! Ce parcurs a avut Ceslav Ciuhrii si ce dificultati a intampinat in calea sa: „Sunt de fire un luptator si nu vreau sa accept o infrangere.” - VIDEO

Constantin IAVORSCHI,MEDIC PNEUMOFTIZIOLOG: “Daca persoana se alimenteaza corect, se alimenteaza cu proteine animaliere, daca rezistenta organismului este ridicata, chiar daca se intalneste cu bolnavul de tuberculoza, el nu face tuberculoza pentru ca statutul imun fagociteaza, astfel eliminand bacteria din organismul omului.”

Cel mai des tuberculoza se localizeaza la nivelul plamanilor, dar poate afecta si alte organe cum sunt rinichii, pielea sau oasele. Simptomele clasice ale tuberculozei sunt tusea persistenta cu striuri de sange, sputa, febra, oboseala cronica, inapetenta si scaderea in greutate. Daca ai aceste simptome, adreseaza-te imediat la medic. Pentru a confirma diagnosticul, specialistii recomanda o serie de investigatii de laborator.

Constantin IAVORSCHI,MEDIC PNEUMOFTIZIOLOG: “Acum sa punem diagnoza nu avem mari probleme cum erau odata. Daca inainte puneam diagnoza prin cultura timp de 2 luni de zile, prin metodele molecular-genetice(PCR) putem sa punem diagnoza timp de 12 ore, iar prin GeneXpert, timp de 2 saptamani determinam sensibilitatea la medicamente si agentul patogen.”

Un ingredient cu care nutritionistii sunt de acord va da un gust si mai bun cafelei (nu e nici lapte, nici zahar)

De asemenea, medicul pneumoftiziolog poate recomanda efectuarea radiografiei pulmonare, tomografiei computerizate si rezonantei magnetice nucleare. Odata stabilit diagnosticul de tuberculoza, pacientul trebuie izolat si trebuie sa inceapa imediat tratamentul, care este foarte anevoios si trebuie urmat cu stricta regularitate, pentru a preveni dezvoltarea tuberculozei multidrogrezistente.

Constantin IAVORSCHI,MEDIC PNEUMOFTIZIOLOG: “Tratamentul bolnavului cu tuberculoza sensibila este de minim 6-8 luni de zile cand administram 3-4 preparate de linia intai. Conform OMS, noi il internam in stationar 2-3 luni pana il debacilam si il dam inapoi in familie sau la sector ca el sa prelungeasca tratamentul pana la 8 luni.“

Profilaxia tuberculozei se poate realiza pe cateva cai. Una dintre ele este vaccinarea.

Constantin IAVORSCHI,MEDIC PNEUMOFTIZIOLOG: „La copii numaidecat trebuie de facut vaccinul BCG. BGC nu protejeaza copilul sa nu faca tuberculoza dar il protejeaza sa nu faca forme grave, cum sunt formele miliare sau meningiene.”

O alimentatie echilibrata, evitarea consumului excesiv de alcool si abandonarea fumatului, de asemenea sunt masuri eficiente pentru prevenirea tuberculozei.

Articole din aceeasi categorie