17.09.2023
Pericolul consumului de cocktailuri alcoolice si alternativele sanatoase! Irina Aniri, nutritionist: „Avem efecte asupra sistemului nervos central” - VIDEO

Cocktailurile par delicioase si inofensive, dar dincolo de gusturi, acestea pot avea impact negativ asupra sanatatii. Afla din reportaj despre efectele consumului de cocktailuri alcoolice si cum poate fi imbunatatita componenta acestora.

Pericolul consumului de cocktailuri alcoolice si alternativele sanatoase! Irina Aniri, nutritionist: „Avem efecte asupra sistemului nervos central” - VIDEO

Fie ca sunt servite intr-un local cu prietenii, sau acasa cu familia, cocktailurile alcoolice au devenit o bautura  indragita si des consumata.

Irina ANIRI, NUTRITIONIST: „La baza un cocktail alcoolic, evident ca sta alcoolul, desigur stau siropurile, de asemenea poate fi cafea, lichiorurile si alte adaosuri, se mai adauga si fructe, si desigur ca si gheata. Cu cat alcoolul este mai tare si contine mai mult, insusi acelasi spirt, cu atat el este mai caloric si daunator”.

Un gram de alcool ofera 7 kcal, astfel la 100 ml de vodca vom obtine aproximativ 230 de kcal. Daca adaugam si caloriile din siropuri, fructe sau alte adaosuri, obtinem o bomba calorica.

Olga CARA, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Ficatul are menirea sa metabolizeze zaharurile, el cumva alege pe prim plan sa detoxifice sangele nostru de acel alcool, pentru ca este o substanta toxica in sine, si incearca sa-l metabolizeze, astfel sa foloseasca acel alcool pe suport de energie. Iar zaharul ramane ca depozit in celulele noastre, atat in ficat, cat in sange si tesuturi”.

Esti alergic la polenul de ambrozie? Medicul alergolog, Olesea Nicu, iti explica cum poti ameliora simptomele - VIDEO

Se stie ca consumul de alcool are efecte negative asupra starii de sanatate.

Olga CARA, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Avem efecte asupra creierului, adica a sistemului nervos central. Are loc o supraincarcare a functiei sistemului cardiovascular, adica se dilata vasele sanguine. O alta suprasolicitare este asupra ficatului si asupra tractului gastrointestinal. Dar pe un termen mai lung desigur, odata ce avem ca ingredient principal alcoolul avem dependenta”.

Consumul excesiv de alcool poate duce la ciroza si steatoza hepatica, si creste riscul de cancer la nivelul tractului gastrointestinal. Consumul de cocktailuri alcoolice trebuie sa fie constient.

Olga CARA, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Trebuie sa atragem atentia la reteta si ingredientele care intra in acest cocktail, la portia sau cantitatea de alcool introdusa in acel pahar de bautura, la cantitatea, frecventa consumului, desigur la starea de sanatate a fiecarei persoane”.

Cancerul de piele, una din cele mai raspandite forme de cancer la nivel global! Tot ce trebuie sa stii - de la preventie, factori de risc si complicatii, la tratament - VIDEO

Consumul unei mese bogate in proteine si grasimi sanatoase inainte de a consuma alcool, poate ajuta la incetinirea absorbtiei alcoolului si poate reduce efectele adverse ale acestuia. Trebuie sa tii cont ca ficatul poate metaboliza doar 15 ml de alcool pe ora.

Irina ANIRI, NUTRITIONIST: „Orice se consuma in cantitati echilibrate, normale, nu dauneaza organismului,asta e unul. In al doilea rand cel mai bine este sa le consumam curate si nu combinate. Si trei, trebuie sa stim cand si cum sa le consumam. Seara este cel mai rau de consumat, si un cocktail si un vin. Seara, acesta va duce numaidecat la ingrasare”.

Cocktailurile pot fi mai sanatoase daca adaptam unele ingrediente.

Irina ANIRI, NUTRITIONIST: „In primul rand, fibra sa folosim, fie ca e menta, fie ca e lime zdrobit, portocala. Orice ar fi, sa zdrobim sa avem acea fibra. Si sa folosim o doza mica de alcool cu mai multa gheata”.

Se recomanda maxim 30 ml de alcool la un cocktail. Iar o alternativa sanatoasa a bauturilor carbogazoase si a sucurilor de fructe ar fi freshul din legume, care va imbunatati valoarea nutritiva a bauturii. Un cocktail poate fi inlocuit si cu alt tip de bautura alcoolica.

Irina ANIRI, NUTRITIONIST: „Eu optez pentru un vin de casa de calitate, dar in doza foarte si foarte mica. Va elimina flavonizii cei necesari care raspund de sanatatea, elasticitatea vaselor sanguine, de tineretea noastra, de restabilirea organismului”.

Indiferent de alegerea ta, este esential sa consumi alcool cu responsabilitate si moderatie.

Articole din aceeasi categorie