Tratamentul stomatologic sub anestezie generala la cei mici este o optiune viabila si sigura pentru a rezolva problemele stomatologice la copiii care nu pot fi tratati prin alte metode.
Manar SHAWDARY, MEDIC STOMATOLOG PEDIATRU: „Decurgem la anestezie generala atunci cand incercam toate metodele posibile si nici una nu a reusit sau atunci cand nu dispunem de timp, iar copilul acuza niste dureri acute si nu putem sa decurgem la metoda traditionala de adaptare psihologica a copilului sau atunci cand avem dureri acute si trebuie sa efectuam extractii ceva mai traumatice pentru copil si nu dorim sa il traumam fata de tratamentul stomatologic.”
Inainte de procedura de anestezie generala, copiii si parintii trebuie sa se pregateasca atent.
Andrei DONEA, MEDIC ANESTEZIST: „Procedura stomatologica este planica si atunci pregatirea prevede pregatirea standart cu analize generale de sange, de urina, electrocardiograma si trebuie sa evitam momentele de careva infectii acute sau acutizarea unei boli cronice. Daca este la evidenta la un careva specialist trebuie sa vina cu consultul specialistului. In cazul copiilor care isi primesc medicamentele sistematic (pacient epileptic) trebuie sa isi bea pastilele si o pregatire psihologica atat din partea ammei cat si din partea copilului.”

Manar SHAWDARY, MEDIC STOMATOLOG PEDIATRU: „Pentru copil nu este nevoie de o pregatire psihologica mai speciala. Nu il anuntam ca o sa mergem sa tratam dintisorii, dar ii spunem calm ca o sa mergem sa respiram un gaz cosmic, o sa facem niste inhalatii ca sa nu il stresam adaugator pe acest copil.”
Procedura de administrare a anesteziei generale este realizata de catre un medic anestezist, specializat in administrarea si monitorizarea pacientilor sub anestezie generala.
Andrei DONEA, MEDIC ANESTEZIST: „Cel mai des apelam la inductia inhalatorie, punem o masca cu gaz anestezic si copii inhaland gazul adorm, de cele mai multe ori in brate pentru a se simti cat mai protejati si mai putin abandonati. Dupa care se incep celelalte proceduri cand deja copilul doarme, cateterizarea venei si altele.”
In timpul tratamentului anestezistul raspunde de functiile vitale ale organismului, pacientul este conectat la o serie de aparate, unele pentru mentinerea functiilor vitale, iar celelalte pentru monitorizarea functiei vitale.
Procedura de anestezie generala este considerata sigura, dar exista riscuri asociate, precum reactii alergice la medicamentele anestezice, complicatii respiratorii sau cardiovasculare.
Andrei DONEA, MEDIC ANESTEZIST: „Riscuri desigur ca sunt, dar sa nu uitam ca anestezia dupa statut este acel domeniu care protejeaza pacientul de careva agresiuni si maladia de fond. Adica nu ar trebui sa fie un risc insasi anestezia, riscul este tratamentul la care este supus pacientul sau bolile care au parvenit in timp sau pe care le are asociate.”
Manar SHAWDARY, MEDIC STOMATOLOG PEDIATRU: „Absolut toate tratamentele care se efectuaeaza de regula in tratamentul stomatologic se fac si sub anestezie generala, cum ar fi restaurarile, coronitele, extractiile si altele.”
Avantajele acestui tip de tratament includ faptul ca copilul este complet relaxat si nu simte durere sau disconfort in timpul interventiei.


Manar SHAWDARY, MEDIC STOMATOLOG PEDIATRU: „Ne ajuta ca sa efectuam planul de tratament planificat pentru copil la aceiasi vizita sau in caz ca copilul este foarte micut si nu ne permite sa ii facem mai multe manipulari in acelasi timp, la fel acum mult mai des se intalneste caria dentara la o varsta mult mai frageda, chiar pana la 1 an. Am avut ocazia sa lucrez cu un copil de 11 luni. La aceasta varsta chiar nu poti sa lucrezi cu un copil stand pe un fotoliu, sa fie calm.”
Perioada de recuperare depinde de tipul si durata interventiei. In general, copilul se va trezi in cateva minute dupa terminarea procedurii si va fi monitorizat in continuare de catre personalul medical.
Andrei DONEA, MEDIC ANESTEZIST: „Recuperarea depinde de gradul de agresivitate chirurgicala si volumul chirurgical. In cazul procedurilor stomatologice, majoritatea fiind mai putin dureroase decat alta chirurgie se recupereaza foarte repede. In perioada postoperatorie cel mai mare problema este durerea si atunci noi apelam la analgezice care nu au efect sedativ.”
Manar SHAWDARY, MEDIC STOMATOLOG PEDIATRU: „La clinica Dr. Romaniuc pentru copii suntem o echipa tanara si ambitioasa care mereu doreste sa ajute si parintii si copii si emotional si psihologic si profesional. Suntem dotati la maxim cu toate aparatele moderne pentru a ajuta sa fie o experienta cat mai calda si placuta pentru copil si parintele sau.”
Andrei DONEA, MEDIC ANESTEZIST: „Prin frica noastra ca parinti nu alegem altceva decat a nu face nimic si atunci pur si simplu parintii nu isi trateaza copii. Nu din cauza ca ar fi niste parinti rai, dar din cauza ca nu isi pot depasi frica si nu o pot depasi pentru ca sunt slab informati sau au foarte multe informatii gresite care sunt zvonuri de cele mai multe ori.”