Persoanele care sunt la risc sa dezvolte tromboze sau care urmeaza deja un tratament pentru o afectiune a sangelui trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a lua decizia de a consuma anumite alimente sau de a lua suplimente cu efect anticoagulant.
Chiar daca sunt naturale, anumite alimente si suplimente care subtiaza sangele pot face mai mult rau decat bine, crescand riscul de hemoragie, mai ales daca sunt luate in paralel cu medicatia alopata.
Cheagurile de sange sunt extrem de periculoase si pot duce la infarct, accident vascular cerebral, embolism pulmonar.
De aceea este esential sa avem un stil de viata sanatos si sa evitam sedentarismul, fumatul, alimentele foarte grase, toti acestia fiind factori de risc in aparitia cheagurilor.
Vezi mai jos cateva alimente si suplimente care subtiaza sangele in mod natural si pot reduce riscul de aparitie a cheagurilor.
Fa-ti o baie cu aceste plante! Afla despre algele marine si beneficiile lor tamaduitoare
Cum previi cheagurile de sange – 10 alimente si suplimente care subtiaza sangele
Usturoi fara miros – are proprietati antivirale, antifungice, antiparazitare si antitrombotice. Datorita acestora, contribuie la reducerea riscului de viroze, combate parazitii intestinali, ajuta la intretinerea peretilor vasculari si impiedica formarea cheagurilor de sange.
Desigur, poti consuma si usturoi proaspat, acesta avand insa dezavantajul mirosului si al cantitatii mai mici de substante nutritive in comparatie cu un supliment. Medicii recomanda insa intreruperea suplimentelor cu usturoi cu 7-10 zile inainte de o interventie chirurgicala, deoarece exista riscul de hemoragie.
Scortisoara Cassia – contine o substanta numita cumarin care are efecte anticoagulante. De altfel, warfarina, cel mai utilizat medicament antitrombotic, are la baza aceasta substanta.
Suplimentele de acest tip trebuie luate la recomandarea medicului si doar pe termen scurt, deoarece pot afecta ficatul in cantitate mare. Cel mai bine incluzi scortisoara naturala in regimul alimentar (cafea cu scortisoara, gris cu lapte si scortisoara, prajitura cu scortisoara etc.).
Ginkgo biloba – este o planta folosita in mod traditional in medicina chineza si se considera ca are efecte benefice asupra bolilor de sange, tulburarilor de memorie si concentrare si nivelului scazut de energie. Ginkgo biloba subtiaza in mod natural sangele si are efect fibrinolitic, adica de dizolvare a cheagurilor de sange.
Potrivit unui studiu, extractul de ginkgo biloba are efecte similare cu streptochinaza, o substanta utilizata in medicamentele tromobolitice destinate descompunerii cheagurilor de sange. Trebuie tinut cont totusi ca acest studiu nu a fost facut pe oameni si nici pe animale, ci in conditii pe laborator, pe celule, asa ca sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens.
Turmeric – este un condiment folosit in diverse preparate pentru a da gust mancarii, dar poate avea si proprietati medicinale, datorita cumarinului pe care il contine, aceeasi substanta mentionata anterior in cazul scortisoarei.
Cumarinul are efecte antiinflamatoare si anticoagulante, subtiind in mod natural sangele. Un studiu arata ca turmericul consumat zilnic ar putea ajuta la mentinerea sanatatii circulatiei venoase. Turmericul poate fi folosit in curry, supe, ciorbe sau ceaiuri.
Ghimbir – este considerat un condiment-minune, datorita efectelor sale benefice asupra intregului organism. Totodata, ajuta la subtierea sangelui multumita unei substante pe care o contine (salicilat) si care actioneaza asupra circulatiei. Este recomandat consumul de ghimbir proaspat sau uscat, in ceaiuri, sucuri naturale.
Ardei iute cayenne – este bogat in salicilat si are efect anticoagulant. Din cauza iutimii sau a anumitor afectiuni digestive, multi oameni nu pot consuma in stare proaspata acest aliment, caz in care se recomanda sub forma de supliment. Pe langa faptul ca subtiaza sangele si reduce riscul de cheaguri, ardeiul iute reduce in mod natural tensiunea arteriala, amelioreaza durerile si imbunatateste circulatia sanguina, scrie medicalnewstoday.com.
Vitamina E – o gasesti sub forma de supliment sau in alimente precum migdale, seminte de floarea-soarelui, ulei de sofranel, cereale integrale sau ulei din germeni de grau. Aceasta vitamina reduce riscul de aparitie a cheagurilor de sange, dar trebuie evitata daca urmezi deja un tratament cu anticoagulante.
Extract din seminte de struguri – ar putea avea efecte trombolitice si de prevenire a cheagurilor, datorita antioxidantilor din compozitie. De asemenea, se considera ca tine sub control tensiunea arteriala, insa efectele benefice nu sunt indeajuns de studiate. Totodata, se recomanda evitarea acestui supliment in cazul celor care sunt deja diagnosticati cu afectiuni ale sangelui, care urmeaza tratament cu anticoagulante sau care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale.
Bromelaina – este o substanta cu efect anticoagulant pe care o gasesti in alimente precum ananasul, dar si in suplimente. Poate fi un remediu adjuvant in afectiunile cardiovasculare, hipertensiune arteriala si inflamatii.
Dong quai sau ginsengul femeilor – este o planta parfumata care ar putea creste timpul necesar de coagulare a sangelui (timpul de protrombina sau INR-ul), prevenind astfel formarea cheagurilor, arata studiile pe animale de laborator. Efectul benefic s-ar datora cumarinului, aceeasi substanta care se regaseste in scortisoara si turmeric. Planta se gaseste sub forma de supliment capsule, dar poate fi consumata si sub forma de ceai.
